Σε προεκλογικούς ρυθμούς βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, όπως φαίνεται από την επιλογή του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, μιλώντας στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Βελβεντού.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία στιγμή απολογισμού αλλά και σε μια στιγμή που είναι γιορτή της δημοκρατίας, τις εκλογές. Πριν από τέσσερα χρόνια βρεθήκαμε στην άκρη του γκρεμού αλλά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα εκτός μνημονίων» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε αναφορά στις λανθασμένες -όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος- αποφάσεις των τεχνοκρατών για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα. «Ήταν η πιο σκληρή και η πιο μακρόχρονη δημοσκονομική προσαρμογή, αυτά τα επιτεύγματα είχαν οι αποφάσεις των τεχνοκρατών», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αυτά είναι παρελθόν γιατί η χώρα έχει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα για να βγαίνει στις αγορές με ένα επιτόκιο ιστορικά χαμηλό.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Βελβεντού, τόνισε ότι και ως χώρα συνολικά «αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία». «Φεύγουν αυτοί -συνέχισε- που έπαιρναν αποφάσεις λάθος τις περισσότερες φορές, και είμαστε σε θέση με επίγνωση των δυσκολιών να ορίζουμε εμείς το μέλλον και να μην γυρίσουμε στα ελλείμματα και την χρεωκοπία, αλλά και συνάμα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και την μεσαία τάξη».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε αναλυτικά τη δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση: «Βρεθήκαμε μπροστά σε άδεια ταμεία, δεν υπήρχε σάλιο, σκουπίζαμε τα αποθεματικά για να πληρώσουμε τις συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επίσης είμασταν μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση, 3,5 εκατ. συμπολίτες μας ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας… Πετύχαμε αυτά τα χρόνια κανένας συμπολίτης μας να μην βρεθεί χωρίς βοήθεια…».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδικότερη αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και κυρίως «στη μεγάλη έγνοια που ήταν τα δημόσια νοσοκομεία, όπου καλύφθηκαν 18.000 θέσεις». Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης αναφορά στη μεσαία τάξη που επωμίσθηκε μεγάλο μέρος του κόστους, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2012 η μεσαία τάξη έχασε 5.500 ευρώ εισόδημα, μετά το 2016 άρχισε να αυξάνεται. «Τώρα ήλθε η ώρα της φορολογικής ελάφρυνσης και των κινήτρων για την παραγωγή», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι αυτό είναι και το δίλημμα των επικείμενων εκλογών: «Ο ενάρετος οικονομικός κύκλος θα ενισχυθεί ή θα γυρίσουμε πίσω; Αυτό το ερώτημα δεν θα το απαντήσω εγώ, θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα και στα ερωτήματα για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Αυτόνομος ο Δήμος Βελβεντού

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε γίνει δεκτός από την λαϊκή συνέλευση του Βελβεντού, οι οποίοι και του εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη απόφαση της κυβέρνησης να αυτονομήσει ξανά τον δήμο Βελβεντού, που έτσι αποχωρίζεται από τον Καλλικρατικό δήμο Σερβίων.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι το αίτημά τους ήταν δίκαιο, ο αγώνας τους σημαντικός και για αυτό έφερε αποτέλεσμα. «Το παράδειγμά σας μπορεί να συγκριθεί μόνο με το παράδειγμα του Μανώλη Γλέζου στην Απείρανθο της Νάξου», είπε ο κ. Τσίπρας και θύμισε ότι το 2012 και το 2014 σε συναντήσεις που είχε μαζί τους, τούς είχε πει ότι η συγχώνευση ήταν λάθος.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι η συγχώνευση δεν έλυσε αλλά πρόσθεσε προβλήματα καθώς μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ενώ παρατηρήθηκε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Βελβεντού και σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει συνολικά και υπεύθυνα τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και τα αιτήματα και άλλων δήμων που έχουν δυσκολίες.

Ο κ. Τσίπρας ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί τους δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς του Βελβεντού, είπε ότι στο παρελθόν υπήρξαν φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς στο συνεταιριστικό κίνημα, ωστόσο η ποιοτική γεωργία και συνεταιριστική δράση δείχνει τον δρόμο. «Ακούγοντας και τα προβλήματα και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο τόπος σκεφθήκαμε παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση στο μοντέλο της επιστροφής στην παραγωγή, είναι ένα μοντέλο αυτοοργάνωσης. Πραγματική οικονομία δεν είναι μόνο τα δημόσια οικονομικά, είναι η παραγωγή και μόνο αν παράξουμε πλούτο και τον μοιράσουμε δίκαια, θα πάμε μπροστά».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός παρέσχε στήριξη στον περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη, και κάλεσε να τον ξαναψηφίσουν γιατί έδωσε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα διαρκή αγώνα για τον τόπο του, τη Δυτική Μακεδονία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr