Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενας Βορειομακεδόνας

Ενας Βορειομακεδόνας

Ο Νίκολα Γιακιμόφσκι ισοφάρισε και το 1-1 έμεινε μέχρι τέλους. Ηταν το παρθενικό γκολ του αριστερού μπακ της ΑΕΛ

Η στέψη, τα πανηγύρια, μπορούν να περιμένουν μία εβδομάδα. Για την Κυριακή στην Τούμπα, κόντρα στον καταδικασμένο Λεβαδειακό. Ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής, θα το πάρει αήττητος, αλλά για να το σηκώσει και τυπικά θα πρέπει να περάσουν έξι μέρες ακόμα. Στο AEL FC Arena προηγήθηκε με τον Πέλκα (φωτογραφία κάτω) κι όλα έδειχναν ότι το έργο θα τελείωνε χθες.

Ενας Βορειομακεδόνας όμως δεν άφησε τους Μακεδόνες να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τίτλου. Ο Νίκολα Γιακιμόφσκι ισοφάρισε και το 1-1 έμεινε μέχρι τέλους. Ηταν το παρθενικό γκολ του αριστερού μπακ της ΑΕΛ. Ο ΠΑΟΚ πίεσε για δεύτερο γκολ, αλλά τελικά η Λάρισα είναι η τέταρτη ομάδα έπειτα από Ατρόμητο, ΑΕΚ και Αρη που του κόβει βαθμούς. Μορφή στην άμυνα των γηπεδούχων ο 38χρονος Βαγγέλης Μόρας. Σ’ ένα παιχνίδι που ξέραμε ότι θα κυριαρχήσει η δύναμη με αποτέλεσμα τέσσερις ποδοσφαιριστές ν’ αποχωρήσουν τραυματίες.

Φωτιά

Ενα ακόμα πάρτι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει το βιολί του και να φιλοδωρεί με τέσσερα γκολ την Ξάνθη. Και τον κόσμο στο σχεδόν γεμάτο κι αυτή τη φορά γήπεδο να απολαμβάνει το θέαμα. Δύο γκολ από τον Γκιγέρμε (φωτογραφία πάνω) που πήρε φόρα κι έφτασε τα τέσσερα στα τρία τελευταία παιχνίδια. Δύο γκολ κι ο Μπαράλες στο 2-2 της Λαμίας με την ΑΕΚ. Κλείδωσε την 4η θέση ο Ατρόμητος μετά το καθαρό 2-0 στο Κλεάνθης Βικελίδης. Κορυφαίος ο Κουλούρης (ένα γκολ, μία ασίστ) που έφτασε τα 18 και βρίσκεται στο +3 από τον Πόνσε. Από κει και πέρα, ο ΟΦΗ στο άδειο ΟΑΚΑ γύρισε το 1-0 του ελλιπέστατου Παναθηναϊκού κι έβαλε φωτιά στην ουρά. Ανέβηκε στη 13η θέση και την Κυριακή στο Γεντί Κουλέ κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης έχει την ευκαιρία να ξεκολλήσει από τις θέσεις του υποβιβασμού. Που πολύ δύσκολα πλέον θα αποφύγει ο ΠΑΣ. Καθώς στα δύο τελευταία, έχει τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και τον ΠΑΟΚ στους Ζωσιμάδες.

Οχημα

Κατά τα άλλα η συνομοταξία των συριζαίων επιβεβαιώνει καθημερινά την ικανότητά της να ανάγει το «σε δουλειά να βρισκόμαστε» σε επιστήμη. Μετά τον Νίκο Παππά που πανηγυρίζει επειδή η Ελλάδα (που εισάγει από νυχοκόπτες μέχρι πινέζες) θα κατακτήσει τη Σελήνη με δικό της όχημα, πήρε τη σκυτάλη ο Γ. Βασιλειάδης. Σχετικά με τη μεγάλη ιδέα του εθνικού εγχειρήματος της συνδιοργάνωσης του Γιούρο 2028 (για το Μουντιάλ 2020 που επίσης θα διεκδικούσαμε, πήραμε χαμπάρι ότι θα ανατεθεί στη Λατινική Αμερική). Εμπλεος εθνικής συγκίνησης ο υφυπουργός Αθλητισμού, μίλησε «για νέα σελίδα με ανοιχτά Βαλκάνια και τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των εξελίξεων». Για να καταλήξει: «Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα. Προχωράμε δυνατά για να κατακτήσουμε το όνειρο». Λες και η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων επειδή, αν μας ανατεθεί η διοργάνωση, θα διαθέτει ένα από τα δέκα γήπεδα όπου θα διεξαχθούν τα παιχνίδια.

Στάνταρ

Πέρα όμως από τα μεγάλα και κούφια λόγια υπάρχει η πραγματικότητα. Ας δούμε λοιπόν τις προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ για το Γιούρο 2024 που ανατέθηκε στη Γερμανία. Τρία γήπεδα άνω των 50.000 θέσεων και κατά προτίμηση ένα άνω των 60.000. Τρία άνω των 40.000 και τέσσερα άνω των 30.000. Τι έχουν να παρουσιάσουν σήμερα οι τέσσερις βαλκανικές χώρες; Η Ελλάδα το ΟΑΚΑ που αγγίζει τις 70.000 και το Γεώργιος Καραϊσκάκης των 32.115 θέσεων. Η Νέα Τούμπα (που ακόμα δεν υπάρχει ούτε σε μακέτες) προβλέπεται άνω των 40.000 και η «Αγια-Σοφιά» 30.258 θέσεων. Η Ρουμανία διαθέτει το Εθνικό Στάδιο 55.000 θέσεων. Το γήπεδο της Κραϊόβα 31.000, της Στεάουα 32.000 και της Κλουζ 30.000 που ανακατασκευάζεται. Η Βουλγαρία το Λέφσκι 43.000 θέσεων αλλά κατασκευής 1953. Η Σερβία το Μαρακανά 55.000 που υπολείπεται των διεθνών στάνταρ και της Παρτίζαν 32.000 θέσεων, κατασκευής 1960.

Θράσος

Δυο λεπτομέρειες. Τα στάνταρ της ΟΥΕΦΑ σχετικά με τη χωρητικότητα των γηπέδων ανεβαίνουν κάθε τετραετία προς τα πάνω. Η ντιρεκτίβα, ότι οι νοκάουτ αγώνες θα πρέπει να διεξάγονται σε γήπεδα μίνιμουμ χωρητικότητας 40.000 θέσεων. Κατά συνέπεια από τα οκτώ γήπεδα άνω των 40.000 θέσεων που απαιτούνται (αν δεν ανέβουν παραπάνω τα στάνταρ) υπάρχουν σήμερα, τέσσερα. ΟΑΚΑ, Μαρακανά, Λέφσκι και η Νέα Τούμπα. Σε ποιες χώρες και με τι λεφτά θα κατασκευαστούν τα έξι που υπολείπονται; Σιγά που θα κάτσει να χαλάσει τη ζαχαρένια του ο Βασιλειάδης με τέτοιες ασήμαντες λεπτομέρειες. Και ψάξε να βρεις πού θα είναι ο Βασιλειάδης, τέλη 2021 αρχές 2022, όταν θα ανατεθεί η διοργάνωση. Και δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος να του θέσει την εξής απλή ερώτηση: Με ποιο θράσος θέλεις να σου δώσουν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όταν το επίπεδο ασφαλείας στα ελληνικά γήπεδα είναι για τα πανηγύρια;

Δακρυγόνα

Οταν ετοιμάζεσαι να κάνεις για δεύτερη φορά τον τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ κεκλεισμένων των θυρών. Να γίνουν παιχνίδια Γιούρο στο γήπεδο όπου δύο φορές φέτος πέσανε δακρυγόνα, ένα ματς δεν τελείωσε ποτέ και στο ΑΕΚ – Αγιαξ είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Κι έχει μούτρα ο Βασιλειάδης να ζητάει να διεξαχθεί σ’ αυτό το γήπεδο τελικός ή ημιτελικός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024