Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Athens Circular Forum: Η κυκλική μετάβαση της πόλης ξεκινά στις 18 Απριλίου

Athens Circular Forum: Η κυκλική μετάβαση της πόλης ξεκινά στις 18 Απριλίου

Για δύο μέρες, το πρώτο Athens Circular Forum θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Υπατία. Ομιλητές και υποστηρικτές θα δείξουν τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και πώς μπορεί αυτή να εφαρμοστεί στην Αθήνα.

Η νεοσύστατη ομάδα ενεργών πολιτών Symbiosis – Living Circular διοργανώνει το πρώτο Athens Circular Forum (#ACF), στον συμβολικό χώρο του Μεγάρου Υπατία στο κέντρο των Αθηνών, στις 18 και 19 Απρίλη 2019, 16.30 – 21.00.

Στόχος του Forum είναι να αναδειχθεί η Αθήνα και η Αττική ως ένα πολλά υποσχόμενο παράδειγμα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει διεθνώς, λειτουργώντας ως φάρος καινοτομίας και διαχέοντας καλές πρακτικές σε όλη την Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι το μέλλον των Πόλεων και των Περιφερειών είναι η Κυκλική Οικονομία και η Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Symbiosis – Living Circular στοχεύει στην εξάπλωση της γνώσης, την προώθηση ενός πολύπλευρου κοινωνικού διαλόγου και τη δημιουργία συνεργειών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης σε θέματα Κυκλικότητας με σύνθεση, καινοτομία και πραγματικό αντίκτυπο.

Ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών του Μαΐου, επιδίωξη του Forum είναι η ατζέντα των Κυκλικών, Έξυπνων, Πράσινων και Βιώσιμων Πόλεων να τεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, ξεκινώντας από την Αθήνα, τα επιτεύγματα και τις δυνατότητές της. Ακριβώς γι’ αυτό η πρώτη μέρα περιλαμβάνει έναν ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ενώ το ACF ολοκληρώνεται με μια ειλικρινή συζήτηση για το μέλλον, μεταξύ υποψηφίων Ηγετών της Αττικής: Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

Συμμετέχουν εν ενεργεία και υποψήφιοι Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, νυν και πρώην Υπουργοί, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Αντιπολίτευσης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών, σημαντικές προσωπικότητες της επενδυτικής κοινότητας, των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και των clusters καινοτομίας, διαπρεπείς ακαδημαϊκοί και policy leaders διεθνούς εμβέλειας, οργανώσεις της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών. Πρωταγωνιστές είναι οι ενεργοί πολίτες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή εδώ λόγω περιορισμένων θέσεων.

Τι είναι η κυκλική οικονομία

Η κυκλική οικονομία είναι ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο που βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση και αποσυναρμολόγηση προϊόντων με την ελάχιστη δυνατή μεταποίηση και μείωση της χρήσης φυσικών πόρων. Πρόκειται για μία μετάβαση από το κλασικό κάθετο μοντέλο «παραγωγής, κατανάλωσης, απόρριψης» σε ένα κλειστό κυκλικό μοντέλο που είναι και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κόσμος είναι σήμερα 9,1% κυκλικός. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 90% των παγκόσμιων πρώτων υλών δεν επιστρέφουν σε διαδικασίες παραγωγής και χρηστικής εκμετάλλευσης.

Η κυκλική οικονομία αποδεδειγμένα προσδίδει προστιθέμενη αξία μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στρατηγικών με σκοπό την αύξηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την μακροχρόνια τόνωση της ποιοτικής απασχόλησης. Τα εργαλεία αυτά θα μειώσουν την εξάρτηση από τους όλο και μειούμενους φυσικούς πόρους και, συνεπώς, τον αναπόφευκτο κίνδυνο στην αύξηση των τιμών.

Θα επιταχύνουν επίσης την πραγματική ανάπτυξη μειώνοντας ανεπάρκειες της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα επιτρέψουν στις εταιρείες να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία και το σύνολο του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, αντισταθμίζοντας τους μελλοντικούς κινδύνους για την προσφορά πόρων και υλικών, αποκομίζοντας παράλληλα πολλαπλά οφέλη με ενίσχυση του θετικού περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντικτύπου, της εταιρικής φήμης και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Το κυκλικό μοντέλο είναι διορθωτικό και αναγεννητικό από τη σχεδίαση και η βασική αρχή είναι ότι τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, τα εξαρτήματα καθώς και το σύνολο των υλικών να διατηρούνται στην υψηλότερη αξία τους ανά πάσα στιγμή. Η κυκλική οικονομία είναι η αποτελεσματική απάντηση στην επίλυση του προβλήματος της εξάντλησης και της οικονομικής έλλειψης πόρων.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024