Σαφές μήνυμα στην Τουρκία, όσον αφορά το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στέλνει ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

«Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτές, και παραμένουν ανοικτές, αλλά οι μεντεσέδες πρέπει να λειτουργούν για να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες» τονίζει στη συνέντευξη του ο κ. Σχοινάς εξηγώντας ότι λέγοντας μεντεσέδες εννοεί τις μεταρρυθμίσεις, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. «Αν τα καταφέρουμε σε αυτό το κομμάτι, μαζί με όλα τα άλλα που βρίσκονται στο τραπέζι για την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τότε η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς απαντά και σε όσους στην ΕΕ κάνουν λόγο για αναστολή των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο για να γίνει απαιτεί τη συναίνεση όλων των κρατών – μελών.

Ευκαιρία η επόμενη τετεραετία

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν, χαρακτηρίζει «ευκαιρία» για την Τουρκία την επόμενη τετραετία μετά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές επισημαίνοντας ότι:  «Η Τουρκία θα περάσει περίοδο σταθερότητας, χωρίς εκλογικές διαδικασίες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και αυτό θα πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία».

Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας και της ΕΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας καθώς και της μετανάστευσης, των πληροφοριών, του εμπορίου, των μεταφορών και της ενέργειας, ενώ αναφερόμενος στην οικονομία τονίζει ότι: «Το πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης είναι επίσης ένα θετικό βήμα».

Σχετικά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, εν μέσω τουρκικών εκκλήσεων για καθυστερήσεις στην επικαιροποίηση της ένωσης, σχολιάζει ότι «η ΕΕ θα κάνει αυτό που της αναλογεί».

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση των θεωρήσεων, για την οποία η Τουρκία πιέζει από τη συμφωνία του Μαρτίου του 2016 για το μεταναστευτικό, η οποία περιελάμβανε την απελευθέρωσή τους, ο κοινοτικός αξιωματούχος σημειώνει ότι η Άγκυρα οφείλει να  εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να ταξιδεύουν οι πολίτες της χωρίς θεώρηση και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος γιατί οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των αρχών συνεχίζονται, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό σημείο ακόμη».

Το «επίτευγμα» της Τουρκίας

Η Τουρκία «που ανοίγει τις πόρτες της σε 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες (στον κόσμο), με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει ένα μεγάλο επίτευγμα στα μάτια των ευρωπαϊκών αρχών» δήλωσε εξάλλου ο κ. Σχοινάς. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη κάνει αυτό που της αναλογεί, πληρώνοντας 3 εκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Αναφερόμενος για την ευρωτουρκική συμφωνία του 2016, ο κ. Σχοινάς σχολίασε δε ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εισροή προσφύγων στην περιοχή του Αιγαίου μειώθηκε κατά 90%».

Ο κ. Σχοινάς θέλοντας να τονίσει ακόμα περισσότερο τη σημασία της Τουρκίας, ανέφερε ότι η ΕΕ συνδέεται γεωγραφικά και ιστορικά με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι: «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τον τουρκικό λαό και την Τουρκία».

Γράψτε το σχόλιο σας