Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Δούρου πληρώνει τις... δύο στραβές στη βάρδια της - Τα στοιχεία που δείχνουν γιατί καταρρέει

Η Δούρου πληρώνει τις… δύο στραβές στη βάρδια της – Τα στοιχεία που δείχνουν γιατί καταρρέει

Μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία που παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής είναι καλή για να καταλάβει κανείς ότι η νυν περιφερειάρχης δεν έχει καμιά τύχη, όσες ενέσεις αισιοδοξίας κι αν κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, όσα δάκρυα κι αν χύσει η ίδια

Η δημοσκοπική κατρακύλα της Ρένας Δούρου στο δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής. Ο Γιώργος Πατούλης προηγείται με 16 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου ενώ η νυν περιφερειάρχης δίνει μάχη με τον Γιάννη Σγουρό για να πάρει το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο.

Και αυτή η πλήρης αποδόμηση της θητείας της στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας έχει πολλά χαρακτηριστικά κι αιτίες.

Δεν είναι μόνον ότι είναι υποψήφια ενός κόμματος που επίσης καταρρέει δημοσκοπικά. Ούτε ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν στα μεγάλα λόγια για έργα, όταν το έργο της ήταν ανύπαρκτο την τελευταία τετραετία και μόνο τους τελευταίους μήνες άρχισε να βγάζει μπουλντόζες στους δρόμους.

Η Ρένα Δούρου πληρώνει ξεκάθαρα τις δύο… στραβές στη βάρδια της, πληρώνει τις διαχειριστικές ανεπάρκειες της διοίκησής της στην υπόθεση της Μάνδρας αλλά κυρίως στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 100 νεκρούς.

Και πληρώνει την αλαζονεία της εξουσίας, την υπεράνω στάση της να μη ζητά συγγνώμη γιατί ως επικεφαλής της πολιτικής προστασίας της περιφέρειάς της όφειλε να έχει κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η τραγωδία ή στην καλύτερη περίπτωση να μην υπάρχουν τόσα θέματα.

Μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία που παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής είναι καλή για να καταλάβει κανείς ότι η νυν περιφερειάρχης δεν έχει καμιά τύχη, όσες ενέσεις αισιοδοξίας κι αν κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, όσα δάκρυα κι αν χύσει η ίδια.

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis:

Η περιφερειάρχης Αττικής στην αφετηρία της εκλογικής κούρσας έχει να αντιμετωπίσει εκτός από το αρνητικό πολιτικό κλίμα που υπάρχει για την κυβέρνηση και την εικόνα που έχουν οι πολίτες για το δικό της έργο. Το έργο της κυρίας Δούρου στην Περιφέρεια αξιολογείται αρνητικά από το 69% των πολιτών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αρνητική άποψη εκφράζει το 51% όσων δήλωσαν πως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η καταστροφή στη Μάνδρα και η τραγωδία στο Μάτι σκίασαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της. Η κυρία Δούρου έρχεται τρίτη στον δείκτη δημοτικότητας, καθώς ποσοστό 21% εκφράζει θετική γνώμη για το πρόσωπό της. Υστερεί στον τομέα αυτόν σε σχέση με τον Γιάννη Σγουρό, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 42% θετικών γνωμών.

Ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων Σγουρού προέρχεται από το Κίνημα Αλλαγής που στηρίζει την υποψηφιότητά του, δείχνει να τον προτιμά η συντριπτική πλειοψηφία όσων είχαν ψηφίσει Ποτάμι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ λαμβάνει ψήφους από τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι η μάχη για τη δεύτερη θέση θα είναι σκληρή και θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα η εικόνα είναι σχεδόν η ίδια με αυτήν που καταγράφηκε και στη δημοσκόπηση για τον δήμο της Αθήνας. Οι πολίτες σε ποσοστό 26% θεωρούν την εγκληματικότητα και την έλλειψη αστυνόμευσης το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική το ποσοστό αυτό φτάνει το 40%, δείγμα της ανασφάλειας που αισθάνονται οι πολίτες της περιοχής.  Ακολουθούν η καθαριότητα (26%), η κατάσταση του οδικού δικτύου (15%) και η υποανάπτυξη-έλλειψη υποδομών (12%).

Τα προβλήματα

Το γενικότερο πολιτικό κλίμα είναι βαρύ για την κυβέρνηση, καθώς το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 71% αξιολογεί αρνητικά το έργο της. Αρνητικά αξιολογείται από το 59% των ερωτηθέντων και η εικόνα της ΝΔ. Η εγκληματικότητα – έλλειψη αστυνόμευσης, η καθαριότητα, το οδικό δίκτυο και η έλλειψη υποδομών αξιολογούνται ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο Λεκανοπέδιο.

Μπροστά με διαφορά

Στην πρόθεση ψήφου ο κ. Πατούλης συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι ποσοστού 14% που συγκεντρώνουν η Ρένα Δούρου και ο Γιάννης Σγουρός. Ακολουθούν οι Ηλίας Παναγιώταρος  (4%), Γιάννης Πρωτούλης (4%), Νίκος Παπαδάκης (3%), Θάνος Τζήμερος (2%), Μαριάνα Τσίχλη (1%) και Κώστας Τουλγαρίδης (1%).  Αναποφάσιστο δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ ένα 15% δηλώνει, αυθόρμητα, ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν.

Η υποψηφιότητα Πατούλη υποστηρίζεται από τη συντριπτική  πλειοψηφία όσων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του 2015, παρουσιάζει όμως αξιοπρόσεκτο ποσοστό αποδοχής και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Επίσης, ο κ. Πατούλης έχει προβάδισμα σε όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες αλλά και σε όλες τις ηλικίες των ψηφοφόρων εκτός από τις ηλικίες 17-34 στις οποίες προηγείται η Ρένα Δούρου. Προηγείται επίσης των αντιπάλων του στον δείκτη δημοτικότητας (48% θετικές γνώμες) αλλά και στην παράσταση νίκης, καθώς ένα 40% απαντά, αυθόρμητα, ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών. Ανάλογη είναι και η εικόνα στον δεύτερο γύρο. Ο κ. Πατούλης εμφανίζεται να καταγράφει μια εύκολη νίκη με αντίπαλο τη Ρένα Δούρου (58%-20%) και μια κάπως λιγότερο εύκολη με αντίπαλο τον Γιάννη Σγουρό (45%-28%), ωστόσο  η πρωτιά του δεν δείχνει να απειλείται σοβαρά.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024