Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Απαγόρευση εισόδου για ακτιβισμό κατά του Ισραήλ
Ο Ομαρ Μπαργούτι (Reuters)

ΗΠΑ : Απαγόρευση εισόδου για ακτιβισμό κατά του Ισραήλ

Ο Ομαρ Μπαργούτι, συνιδρυτής αμφιλεγόμενου παλαιστινιακού κινήματος που καλεί σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ, διευκρίνισε πως η απαγόρευση σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να πάει στον γάμο της κόρης του στις ΗΠΑ.

Οι αρχές των ΗΠΑ δεν επέτρεψαν την είσοδο στην επικράτειά τους σε συνιδρυτή αμφιλεγόμενου παλαιστινιακού κινήματος που καλεί σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ, η εκστρατεία πίεσης του οποίου εξισώθηκε χθες Πέμπτη με «αντισημιτισμό» από ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.

Διαλέξεις στο Χάρβαρντ και το NYU

Στον Ομαρ Μπαργούτι, Παλαιστίνιο που συμμετείχε στην ίδρυση του κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις (Boycott, Divestment and Sanctions, BDS) δεν δόθηκε άδεια την Τετάρτη στο Ισραήλ να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ, όπου σκόπευε να συμμετάσχει σε διαλέξεις στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Η απαγόρευση εισόδου του επιβλήθηκε «παρότι» δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Επρόκειτο για «ιδεολογική και πολιτική» απόφαση, που εντάσσεται «στην αυξανόμενη καταστολή του Ισραήλ σε βάρος των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων, των Ισραηλινών και άλλων στο πλαίσιο του κινήματος BDS για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα», τόνισε ο Μπαργούτι σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η απαγόρευση σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να πάει στον γάμο της κόρης του στις ΗΠΑ. «Νιώθω πληγωμένος, αλλά όχι αποθαρρημένος», συμπλήρωσε.

«Οι ΗΠΑ δεν δίνουν εξηγήσεις… »

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Ρόμπερτ Παλαντίνο δήλωσε ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν δίνουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους όσον αφορά τη χορήγηση βίζας σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Χωρίς να εξηγήσει γιατί απαγορεύθηκε η είσοδος στον Μπαργούτι, πρόσθεσε: «η αμερικανική νομοθεσία δεν επιτρέπει την άρνηση βίζας μόνο στη βάση δηλώσεων ή πολιτικών απόψεων, εάν οι δηλώσεις ή οι απόψεις αυτές θεωρούνται νόμιμες στις ΗΠΑ».

Το κίνημα BDS καλεί σε οικονομικό, πολιτιστικό και πανεπιστημιακό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, ιδίως να μην αγοράζονται προϊόντα που προέρχονται από ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Ο νέος αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, Ιλάν Καρ, που ορκίστηκε χθες Πέμπτη, έχει κατηγορήσει το κίνημα BDS για αντισημιτισμό.

Πρόκειται για «αντισημιτισμό»

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέγει να αγοράσει ή όχι αυτό που θέλει. Αλλά όταν πρόκειται για οργανωμένο κίνημα με σκοπό να στραγγαλιστεί οικονομικά το κράτος του Ισραήλ, αυτό είναι αντισημιτικό», είπε στον Τύπο.

Αν και αναγνώρισε ότι είναι «εντελώς φυσιολογικό» να επικρίνεται η πολιτική οποιασδήποτε χώρας σε μια δημοκρατία, ο Καρ πρόσθεσε πως εάν «το Ισραήλ επικρίνεται κατά τρόπο που καμία άλλη χώρα δεν επικρίνεται σε παρόμοιες περιστάσεις» τότε και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για «αντισημιτισμό».

Πηγή: ΑΠΕ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024