Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής για το Brexit : Η σκληρή στάση της Γαλλίας και οι σύμμαχοι του Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής για το Brexit : Η σκληρή στάση της Γαλλίας και οι σύμμαχοι του Μακρόν

Ο γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τη συμφωνία που κλείστηκε, κρίνοντας πως πρόκειται για τον «καλύτερο δυνατό συμβιβασμό» που επιτρέπει την προάσπιση «της ενότητας των 27».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη διότι απέτρεψε την πιο μακρά παράταση του Brexit και έπεισε τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στη βραχύτερη αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να προασπιστεί η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη»

«Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία τασσόταν μάλλον υπέρ μιας πολύ μακράς παράτασης. Αλλά αυτό δεν ήταν λογικό κατά τη δική μου άποψη και, πάνω απ’ όλα, δεν ήταν καλό ούτε για εμάς, ούτε για το ΗΒ», εξήγησε ο γάλλος πρόεδρος.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή τη θέση, νομίζω ότι είναι προς το κοινό καλό», πρόσθεσε ο Μακρόν, λίγο πριν αποχωρήσει από τον χώρο όπου διεξήχθη η έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τη συμφωνία που κλείστηκε, κρίνοντας πως πρόκειται για τον «καλύτερο δυνατό συμβιβασμό» που επιτρέπει την προάσπιση «της ενότητας των 27».

Η νέα προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου «μας προστατεύει» αφού είναι «ημερομηνία-κλειδί, πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή», διευκρίνισε.

Ποιοι υποστήριξαν τη θέση της Γαλλίας

Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφωνήθηκε, κατόπιν πολύωρων, δύσκολων διαπραγματεύσεων, το Brexit να αναβληθεί για δεύτερη φορά για έξι μήνες. Ηδη, η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ είχε αναβληθεί από την 29η Μαρτίου για την 12η Απριλίου.

Το Ελιζέ έκανε γνωστό ότι την αυστηρή θέση του Μακρόν υποστήριξαν το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Μάλτα.

Για τον γάλλο πρόεδρο, η απόφαση για το εάν το ΗΒ θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου «επαφίεται στους Βρετανούς», πάντως θα ήταν «αλλόκοτο» εάν συνέβαινε αυτό την ώρα που ακόμη δεν έχει αρθεί το αδιέξοδο για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024