Στη γαλλική άρνηση για μακρά αναβολή του Brexit έχει σκοντάψει η Σύνοδος Κορυφής
Η Γαλλία τηρεί τη σκληρότερη στάση για το Μπρέξιτ στην ΕΕ. Η «συμπεριφορά» των μελών της γαλλικής αντιπροσωπείας «είναι ενοχλητική», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες ότι εναντιώνεται στην παράταση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πέραν της 30ής Ιουνίου, διότι αυτή θα μπορούσε να υπονομεύσει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, δήλωσαν διπλωμάτες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Τηρεί τη σκληρότερη στάση
Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες συζητείται η παραχώρηση στο Λονδίνο δεύτερης, πιο μακράς αναβολής του Brexit, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες ήδη τοποθετήθηκαν το πρώτο τρίωρο της συζήτησης, όμως οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαιναν νωρίτερα πως οι διαπραγματεύσεις κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας.
Η Γαλλία τηρεί τη σκληρότερη στάση για το Μπρέξιτ στην ΕΕ. Oρισμένοι διπλωμάτες από άλλα κράτη μέλη δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός πως το Παρίσι προσθέτει κι άλλη αβεβαιότητα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Η «συμπεριφορά» των μελών της γαλλικής αντιπροσωπείας «είναι ενοχλητική, απλώς παίρνουν προσποιητή στάση για να δείξουν πόσο σημαντικοί και ισχυροί είναι», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Από τη μια λένε ότι το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία δεν είναι τόσο κακό, από την άλλη ζητούν βοήθεια από την ΕΕ για τον τομέα της αλιείας τους σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας. Είναι ή το ένα ή το άλλο», έκρινε.
«Βρίσκεται σε σχιζοφρενική κατάσταση»
Αλλος διπλωμάτης επισήμανε: «ο Μακρόν μόλις έκανε μια σθεναρή τοποθέτηση. Είπε πως οποιαδήποτε παράταση πέραν της 30ής Ιουνίου θα θέσει σε κίνδυνο την ΕΕ και ότι δεν πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτή».
«Βρίσκεται σε κάπως σχιζοφρενική κατάσταση. Το εσωτερικό (το γαλλικό) πολιτικό ακροατήριο απαιτεί να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Βρετανίας, για ιστορικούς λόγους.
Από την άλλη, η Γαλλία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα υποστούν το βαρύτερο πλήγμα σε περίπτωση Μπρέξιτ άνευ συμφωνίας. Θα περάσουν ώρες ώσπου να τον λογικέψουν» οι υπόλοιποι, είπε μια από τις πηγές.
Γενικότερα, οι ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι περισσότεροι ηγέτες τάσσονταν υπέρ της πιο μακράς παράτασης πριν ο Μακρόν πάρει τον λόγο και επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτή την απόφαση για την ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ
- Κατάσκοποι… της Τεχνητής Νοημοσύνης οι εργοδότες – Πρώτα παρακολουθούν, μετά απολύουν
- Υδατοκαλλιέργεια: Στο 1 εκατ. τόνους η παραγωγή στην ΕΕ αξίας 4,6 δισ. ευρώ – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
- Δημιουργία παραποτάμιου πάρκου έκτασης 60 στρεμμάτων
- «Κράξιμο» από τον Νέβιλ: «Στην Τσέλσι δεν ξέρουν τι κάνουν»
- ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Κοβέσι: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βυθίσει τη χώρα στη διαφθορά και στην ανυποληψία
- Η κόρη του Eminem μοιράζεται τις πρώτες φωτογραφίες από τη γέννηση της κόρης της
- Αλέξης Τσίπρας στο φόρουμ των Δελφών: Δεν ζούμε πλέον σε κανονική χώρα, ο Μητσοτάκης έπρεπε να είχε παραιτηθεί – Έχω χρέος να συμβάλλω στην επιστροφή της σταθερότητας
- Άγιος Δημήτριος: «Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα καπετάνιε μου» – Συγκλονίζει η ανάρτηση του ταξίαρχου για τον γιο του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 23.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/tati-y-adri-mGCpUTubtdg-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442