Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπό κατεδάφιση το ημιτελές ελληνικό σχολείο του Μονάχου

Υπό κατεδάφιση το ημιτελές ελληνικό σχολείο του Μονάχου

Τα σχέδια του Δήμου Μονάχου να δώσει άμεσα λύση στο χρονίζον ζήτημα του νέου ελληνικού σχολείου καθώς και η αναποτελεσματική προσφυγική πολιτική στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ είναι τα θέματα της επισκόπησης Τύπου

Να τερματίσει τη διαμάχη μεταξύ του Δήμου Μονάχου και του ελληνικού δημοσίου που αφορά την ανέγερση νέου ελληνικού σχολείο προτίθεται η βαυαρική πρωτεύουσα γράφει η Süddeutsche Zeitung που σημειώνει ότι «Το δημοτικό συμβούλιο επιδιώκει την κατεδάφιση του υπό ανέγερση ελληνικού σχολείου». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο αποδεχθεί σήμερα την πρόταση για την κατεδάφιση του υπό κατασκευή κτηρίου τότε η πόλη του Μονάχου υιοθετεί νέα στρατηγική στην υπόθεση, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια.

Η νέα στάση του δημοτικού συμβουλίου προξενεί ερωτηματικά στην ελληνική κοινότητα Μονάχου. Ο δικηγόρος Σταύρος Κωνσταντινίδης, σύμβουλος της ελληνικής πλευράς δηλώνει απογοητευμένος, μιας, όπως δηλώνει, η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης βρίσκονταν στο παρά πέντε. Όλα είχαν διευθετηθεί, λέει ο έλληνας νομικός, το ποσό επαναγοράς του οικοπέδου από τον δήμο Μονάχου, η κατασκευή ελληνογερμανικού σχολείου, ακόμα και οι λεπτομέρειες ενοικίασης αιθουσών διδασκαλίας για τα περίπου 500 ελληνόπουλα του Μονάχου.

Δεν έχει πλέον καμία αξίωση η Ελλάδα;

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ο Δήμος Μονάχου κάνει λόγο για νέα νομικά δεδομένα που προκύπτουν από την εξαφάνιση ενός φράχτη της οικοδομής, τον οποίο φρόντισε να αντικαταστήσει αμέσως η τοπική αυτοδιοίκηση. Γερμανοί νομικοί ισχυρίζονται τώρα ότι λόγω της εξέλιξης αυτής η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία αξίωση, κατά συνέπεια δεν ισχύει ούτε καν η συμβιβαστική λύση στην οποία παραλίγο να καταλήξουν οι δύο πλευρές.

Η πρόταση για κατεδάφιση του υπό ανέγερση κτηρίου αφήνει ωστόσο μια πόρτα ανοιχτή για την ελληνική πλευρά. Μέχρι την 31η Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να ενοικιάσει στο νέο κτήριο αίθουσες για την διδασκαλία των ελληνόπουλων που σκοπεύει να κατασκευάσει ο Δήμος Μονάχου. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν με την σημερινή ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο τερματιστεί το χρονίζον ζήτημα ανέγερσης ελληνικού σχολείου στο Μόναχο ή αν θα ξεκινήσουν μακρόχρονες δικαστικές περιπέτειες μεταξύ του δήμου του Μονάχου και του ελληνικού δημοσίου. Ας σημειωθεί ότι μετά την κατασκευή φράχτη ο Δήμος Μονάχου ισχυρίζεται ότι του ανήκει το οικόπεδο και το υπό κατασκευή κτήριο. Σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους του δήμου η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να προσφύγει στην δικαιοσύνη διεκδικώντας την επιστροφή του οικοπέδου».

Τα κλειστά σύνορα κάνουν τη διαφορά στο προσφυγικό

«Στόχος της κυκλοφορίας ψευδών ειδήσεων περί ανοιχτών συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ήταν να δοκιμαστεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι η Βαλκανική Οδός, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Χωρίς ρόλο προτύπου». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί πως «στη διαφωνία τι είναι εκείνο που περιόρισε τα προσφυγικά κύματα η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ή τα κλειστά σύνορα, πολλά συνηγορούν στο ότι οι συνοριακοί φράχτες κάνουν τη διαφορά. Επιπλέον η προσφυγική συμφωνία λειτουργεί υποτυπωδώς, μιας και η Άγκυρα δεν κρατά στην Τουρκία όλους τους πρόσφυγες. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Ούτε επαναπροωθούνται παράτυποι μετανάστες από την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα δέχεται ως αντάλλαγμα νόμιμους μετανάστες. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι αναξιοπρεπείς συνθήκες στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών για να καταλήξουμε ότι όλα αυτά δεν μπορεί να έχουν ρόλο προτύπου όπως συχνά λέγεται».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024