Η Jaguar Land Rover έκλεισε σήμερα και για πέντε ημέρες τις μονάδες της στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit. H  κίνηση έρχεται να προστεθεί στην αναστολή λειτουργίας και άλλων εταιριών, που έχουν αφήσει τουλάχιστον τη μισή αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας εκτός γραμμής παραγωγής σε μια κρίσιμη απ’ ό,τι φαίνεται εβδομάδα για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση αυτή της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Βρετανίας, με στόχο την προετοιμασία ενόψει Brexit, ελήφθη πριν από μερικούς μήνες όταν η ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ήταν η 29 Μαρτίου, δηλαδή πριν από την παράταση για τις 12 Απριλίου.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν σειρά πιθανών κινδύνων στην περίπτωση άτακτου Brexit, όπως είναι  η καθυστερήσεις στην τροφοδοσία των λιμανιών και στην παράδοση των μοντέλων, η νέα γραφειοκρατία στα τελωνεία, η ανάγκη να πιστοποιηθούν εκ νέου τα μοντέλου, αλλά και οι δασμοί ύψους έως 10% σε οχήματα που έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή τους.

Οι εταιρίες προγραμματίζουν την αναστολή λειτουργίας τους αρκετό καιρό πριν, ούτως ώστε να μπορούν να οργανωθούν οι άδειες των εργαζομένων και να προσαρμοστούν αναλόγως οι προμηθευτές.

Τα εργοστάσια UK Mini και Rolls-Royce της BMW είναι επίσης κλειστά αυτήν την εβδομάδα. Το εργοστάσιο Vauxhall της Peugeot επίσπευσε την αναστολή λειτουργίας του που ήταν κανονικά προγραμματισμένη για το καλοκαίρι. Πέρυσι η JLR, η Mini, η Rolls-Royce και η Vauxhall της Peugeot κατασκεύασαν περισσότερα από 750.000 από τα 1,52 εκατ. αυτοκίνητα της Βρετανίας.

Η Honda έχει επίσης προγραμματίσει έξι ημέρες χωρίς παραγωγή τον Απρίλιο, χωρίς όμως να διευκρινίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ