Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυπριακό: Οι προτάσεις Αναστασιάδη στη Λουτ και οι κίνδυνοι των υποχωρήσεων

Κυπριακό: Οι προτάσεις Αναστασιάδη στη Λουτ και οι κίνδυνοι των υποχωρήσεων

Μία ακόμα επίσκεψη στην Κύπρο, πραγματοποίησε η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί

Μία ακόμα επίσκεψη στην Κύπρο, πραγματοποίησε η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Μία ακόμα επίσκεψη – αστραπή στην οποία η κα Λουτ ήρθε, είδε και απήλθε με τον κ. Αναστασιάδη να επαναφέρει την παλιά του πρόταση για την εκτελεστική εξουσία, προτείνοντας Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με εκ περιτροπής Πρωθυπουργό και μόνιμο ελληνοκύπριο πρόεδρο, όπως μεταδίδεται από κυπριακά ΜΜΕ.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει απορριφθεί στο παρελθόν από την τουρκική πλευρά και απορρίφθηκε και χθες μόλις δημοσιοποιήθηκε ότι κατατέθηκε ξανά.  Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Μ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού: «Αυτό συζητήθηκε, απορρίφθηκε και μεταπείσθηκαν και οι ίδιοι που δεν την υποστήριξαν πλέον αυτή την πρόταση και υπήρξε η σύγκλιση για το προεδρικό σύστημα και την εκ περιτροπής προεδρία. Λες κι αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου, σαν να είναι νέο θέμα, το ξαναφέρνουν στην ατζέντα, σερβίροντας ξανά και ξανά ζεσταμένο φαΐ. Αυτό δεν είναι σωστή προσέγγιση. Σωστή προσέγγιση είναι να στηρίξεις τις παλιές συγκλίσεις».

Σαφέστατα ο Ν. Αναστασιάδης επιχειρεί με κάποιο τρόπο να σπάσει το αδιέξοδο για την εκ περιτροπής προεδρία η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ωστόσο συντηρείται και συζητείται έντονα. Σε κάθε περίπτωση όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η νέα προσπάθεια δεν θα οδηγηθεί εξ αρχής σε αποτυχία και να αποφύγει την ευθύνη για το αδιέξοδο. Σε αυτό το πλαίσιο δικαιολογείται η κατάθεση προτάσεων, όχι όμως και οι συνεχείς υποχωρήσεις, οι οποίες καταγράφονται και εμφανίζονται ως κληρονομιά για το μέλλον.

Τετραμερή προτείνει η Λουτ

Όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εισήγηση για τετραμερή διάσκεψη, που προφανώς πρέπει να έχει γίνει από την τουρκική πλευρά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη σημερινή σύσκεψη που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το θέμα που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου.

«Είναι γνωστό ότι και στο παρελθόν υπήρχε αυτή η ιδέα (περί τετραμερούς διάσκεψης) η οποία βεβαίως δεν είναι ισορροπημένη. Η ισορροπία των πλευρών δεν εξασφαλίζεται με μια συνάντηση ανάμεσα στις δυο εγγυήτριες δυνάμεις και στις δυο κοινότητες στην Κύπρο», είπε ο κ. Προδρόμου.

Επεσήμανε πως αυτό που θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή είναι μια συνάντηση των δυο ηγετών εδώ με την κ. Λουτ για να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ αρχάς τους ενημέρωσε για την τελευταία συνάντηση που είχε με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και τις προσπάθειες που γίνονται για να συνομοληγηθούν οι όροι αναφοράς.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε πως αυτό είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024