Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Οι βασικοί πρωταγωνιστές στις εκλογές της 9ης Απριλίου

Ισραήλ: Οι βασικοί πρωταγωνιστές στις εκλογές της 9ης Απριλίου

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο 69χρονος Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται επί 13 χρόνια στην εξουσία, διεκδικεί πέμπτη θητεία. Αν επανεκλεγεί, θα σπάσει τον Ιούλιο το ρεκόρ μακροβιότητας ως επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο 69χρονος Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται επί 13 χρόνια στην εξουσία, διεκδικεί πέμπτη θητεία. Αν επανεκλεγεί, θα σπάσει τον Ιούλιο το ρεκόρ μακροβιότητας ως επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο «Μπίμπι» στην προεκλογική του εκστρατεία παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον πραγματικό υποψήφιο της Δεξιάς και προτάσσει το διεθνές κύρος του και την καλή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά είναι ένας από τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Το Λικούντ διαθέτει τώρα 30 έδρες στην Κνεσέτ σε σύνολο 120.

Γκαντς και Μπλε – άσπροι (Κεντροδεξιά)

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2011 έως το 2015, ο 59χρονος στρατηγός Μπένι Γκαντς, είναι νέο πρόσωπο στην πολιτική. Ενισχυμένος από τη στρατιωτική του θητεία, εμφανίζεται ως αντίβαρο στη δίψα του Νετανιάχου για εξουσία και στη διχόνοια που προκαλεί, σύμφωνα με τον ίδιον, ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Καταγγέλλει τη διαφθορά των κυβερνήσεων Νετανιάχου.

Ο Γκαντς συμμάχησε με τον Γιάιρ Λάπιντ, επικεφαλής του κόμματος Γες Ατίντ, που τώρα έχει 11 έδρες. Δύο άλλοι πρώην αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ένας συνδικαλιστής περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιό του.

Η συμμαχία αυτή εμφανίζεται να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το Λικούντ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όμως θα είναι πιο δύσκολο για τον Γκαντς να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Αβί Γκαμπάι και το Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά)

Ο 52χρονος Αβί Γκαμπάι είναι από το 2017 ο πρόεδρος του άλλοτε ισχυρού Εργατικού Κόμματος, το οποίο όμως τώρα βρίσκεται σε πτώση. Με το κεντροαριστερό κόμμα Χατνούαχ οι Εργατικοί κέρδισαν 24 έδρες το 2015. Αυτήν τη φορά αναμένεται να καταφέρουν να κερδίσουν περίπου 12.

Μπένετ και η Νέα Δεξιά (εθνικιστές)

Ο 46χρονος Ναφτάλι Μπένετ, απερχόμενος υπουργός Παιδείας, και η 42χρονη Αγιελέτ Σακέντ, απερχόμενη υπουργός Δικαιοσύνης, ένθερμοι υποστηρικτές του εποικισμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών, εγκατέλειψαν το θρησκευτικό κόμμα Εβραϊκή Εστία (που έχει 8 έδρες στην Κνεσέτ μαζί με την Εθνική Ένωση) για να ιδρύσουν τη Νέα Δεξιά, που είναι πιο ανοιχτή στους κοσμικούς.

Η Νέα Δεξιά είναι φυσικός σύμμαχος του Νετανιάχου.

Ενωμένη Δεξιά (Άκρα Δεξιά)

Έπειτα από προτροπή του Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πιθανότητες να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, η Ενωμένη Δεξιά, που αποτελείται από την Εβραϊκή Εστία και την Εθνική Ένωση, δέχτηκε να περιλάβει στο ψηφοδέλτιό της τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, της Εβραϊκής Ισχύος, ενός ακροδεξιού κόμματος, που θεωρείται ρατσιστικό.

Τα αραβικά κόμματα

Τα αραβικά κόμματα εκπροσωπούν τους ισραηλινούς Άραβες, δηλαδή περίπου το 17,5% του πληθυσμού. Με 13 έδρες είναι η τρίτη δύναμη στην Κνεσέτ, ενώ η συμμετοχή τους σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αποκλείεται.

Στις εκλογές της 9ης Απριλίου συμμετέχουν τέσσερα αραβικά κόμματα με δύο συνασπισμούς.

«Οι διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις εξοστράκισαν τον αραβικό πληθυσμό», όμως «η μάχη μας δεν πρέπει να απουσιάζει από το κοινοβούλιο, εκεί αποφασίζονται οι νόμοι» τονίζει η υποψήφια Σουντούς Σάλεχ του Δημοκρατικού και Αραβικού Μετώπου για την Αλλαγή.

Οι Άραβες του Ισραήλ είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του Ισραήλ, το 1948. Στην πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι, αλλά υπάρχουν και χριστιανοί και δρούζοι, ενώ έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα και άρα δικαίωμα ψήφου.

Μοιράζονται μεταξύ της αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους και της ένταξης στο Ισραήλ, μεταξύ της συμμετοχής και της απόρριψης του κοινοβουλευτικού συστήματος.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι είναι θύματα διακρίσεων και παραμέλησης από την πλευρά των Αρχών.

Το 2015 σχεδόν το 50% των Αράβων του Ισραήλ ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το ίδιο ποσοστό στις άλλες κοινότητες του Ισραήλ (εκτός των υπερορθόδοξων Εβραίων) ήταν 13,5%.

Το 2015 το 64% των αράβων ψηφοφόρων είχε συμμετάσχει στις εκλογές.

«Προς το παρόν η συμμετοχή των Αράβων εκτιμάται στο 51%» δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Άας αλ Ατράς. Το μποϊκοτάζ κερδίζει έδαφος μεταξύ των νέων 18 με 30 ετών, οι οποίοι πραγματοποιούν εκστρατεία κατά της συμμετοχής στις εκλογές μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει.

Το 2015 τα αραβικά κόμματα είχαν κατέβει στις εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο και είχαν πετύχει ρεκόρ, με 13 έδρες στην Κνεσέτ.

Φέτος χωρίζονται σε δύο συνασπισμούς: τον Χάντας- Τάαλ και τον Ράαμ- Μπάλαντ.

Ο ερευνητής και ακτιβιστής Άλιφ Σάμπαχ υπερασπίζεται το μποϊκοτάζ στη διάρκεια της συγκέντρωσης στην οποία μίλησε και η Σάλεχ.

Ξεχωρίζει τρεις κατηγορίες Αράβων που δεν ψηφίζουν: αυτοί που δεν συμμετείχαν ποτέ στις εκλογές, επειδή το Ισραήλ είναι «ένα κράτος κατοχής και αποικιοκρατικό», αυτοί που έχουν απογοητευτεί από τη μέχρι τώρα εκπροσώπηση των Αράβων στο κοινοβούλιο και αυτοί που έχουν εξοργιστεί από μια πρόσφατη νομοθεσία που ενισχύει τις διακρίσεις εναντίον τους, όπως καταγγέλλουν.

Η Κνεσέτ ψήφισε το 2018 ένα νόμο που ορίζει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. Το νομοσχέδιο προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των μη Εβραίων Ισραηλινών ότι θα γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θέτοντας ως προτεραιότητα τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους πάνω από άλλες αξίες, όπως η δημοκρατία και ισότητα μεταξύ των πολιτών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενίσχυσε τις ανησυχίες τους δηλώνοντας πρόσφατα ότι το Ισραήλ «δεν είναι το κράτος όλων των πολιτών του (…) το Ισραήλ είναι το κράτος του εβραϊκού λαού και μόνο του εβραϊκού λαού».

Ωστόσο, ο Άας αλ Ατράς εκτιμά ότι «το 25% με 30% των ψήφων των Αράβων θα πάνε σε σιωνιστικά κόμματα», δηλαδή εβραϊκά, έναντι 15% με 16% το 2015.

Οι υπερορθόδοξοι

Το Σας (σεφαραδίτες) και ο Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά (ασκενάζι) διαθέτουν 13 έδρες στην Κνεσέτ και εκπροσωπούν τους Χαρεντίμ, τους υπερορθόδοξους Εβραίους, που τηρούν αυστηρά τους κανόνες του ιουδαϊσμού. Αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν τον Νετανιάχου. Η υπεράσπιση των ιδιαίτερων προνομίων της κοινότητάς τους, όπως η εξαίρεση από τη στρατιωτική θητεία, καθιστά τη συνεργασία τους με τον Γκαντς απίθανη.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024