Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ζήτησε από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να σταματήσουν την επίθεση που εξαπέλυσαν για να καταλάβουν την Τρίπολη, προειδοποιώντας ότι αυτή η στρατιωτική ενέργεια απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.

Εκτακτη συνεδρίαση

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) να σταματήσουν κάθε στρατιωτική κίνηση», δήλωσε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ Κρίστοφ Χόισγκεν, διαβάζοντας την ανακοίνωση του 15μελούς οργάνου, μετά την έκτακτη συνεδρίασή του που συγκλήθηκε κεκλεισμένων των θυρών με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις.

«Τα μέλη του ΣΑ επίσης ζήτησαν από όλες τις δυνάμεις να αποκλιμακώσουν και να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στη σύρραξη», πρόσθεσε ο Χόισγκεν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Αλεν, ζήτησε «ρητά» από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού να διακόψουν την προέλασή τους προς την Τρίπολη.

Γκουτέρες: Φεύγω με βαριά καρδιά

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη, με τις προσπάθειες όμως για ειρήνευση να φαίνεται ότι έπεσαν στο κενό.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι αναχωρεί από τη Λιβύη με «βαριά καρδιά» και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος έχει διατάξει τα στρατεύματά του να βαδίσουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας