Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές Τουρκία: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες μέχρι να κλείσουν οι κάλπες

Εκλογές Τουρκία: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες μέχρι να κλείσουν οι κάλπες

Το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος έχει καταγράψει περισσότερα από 300 επεισόδια σ' ολόκληρη την επικράτεια, με τις Αρχές να είναι ανήμπορες να επέμβουν έγκαιρα σε όλες τις περιπτώσεις

Σε απέραντο πεδίο μάχης έχει μετατραπεί όλη η τουρκική επικράτεια με τους ψηφοφόρους να έρχονται στα χέρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βγήκαν και όπλα με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι στιγμής τέσσερις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ήδη, το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος έχει καταγράψει περισσότερα από 300 επεισόδια σ’ ολόκληρη την επικράτεια, με τις Αρχές να είναι ανήμπορες να επέμβουν έγκαιρα σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Την ίδια ώρα πάντως, έκλεισαν οι κάλπες και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Οι τοπικές εκλογές αποτελούν το πρώτο εκλογικό τεστ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο πριν από εννέα μήνες -μια εκλογική νίκη που έδωσε στον τούρκο πρόεδρο διευρυμένες εξουσίες εν μέσω οικονομικής «θύελλας» με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Ακριβώς επειδή οι τοπικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη ύφεσή της εδώ και 10 χρόνια και με την ανεργία να αυξάνεται, αποτελεί μια μεγάλη δοκιμασία για τον Ερντογάν.

Τα βλέμματα όλων πάντως είναι στραμμένα στην πρωτεύουσα, Άγκυρα, και την Κωνσταντινούπολη, όπου απειλείται η 25χρονη κυριαρχία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και των ισλαμικών του προγόνων.

Στην Κωνσταντινούπολη, γενέτειρα του Ερντογάν, ο τούρκος πρόεδρος κατέβασε υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ωστόσο στην Άγκυρα, όπου κατέβασε υποψήφιο έναν πρώην υπουργό, τον Μεχμέτ Οζχασεκί, η κατάσταση δείχνει να είναι πιο περίπλοκη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς.

«Βάφτηκαν» με αίμα οι εκλογές

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA, δύο άνδρες έπεσαν νεκροί στην επαρχία Μαλάτεια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετά από συμπλοκή μέσα στο εκλογικό κέντρο, στις 10:30 το πρωί. Το επεισόδιο ξεκίνησε με λεκτική διαμάχη αντίπαλων ομάδων η οποία εξελίχθηκε σε καβγά, με κάποιους να βγάζουν τα όπλα και να καταλήγει στον θανάσιμο τραυματισμό των δύο ανδρών.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν ήταν το μόνο, αφού και σε άλλο περιστατικό, στο Ντιγιάρμπακιρ, ξέσπασε καβγάς σε εκλογικό κέντρο με τις αντίπαλες ομάδες να χρησιμοποιούν ρόπαλα και μαχαίρια και αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, ενώ σε βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή της έντασης.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας 30 πρόσωπα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και στο Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της ασιατικής πλευράς στην Κωνσταντινούπολη και στο Εσένγιουρτ στην ευρωπαϊκή πλευρά. Στο Καντίκιοϊ μαχαιρώθηκε ένα άτομο σε καβγά που ενεπλάκησαν 15 άτομα. Οι συγγενείς του τραυματία άρχισαν να πυροβολούν μέχρι που παρενέβη η αστυνομία και έκανε συλλήψεις.

Συγκρούσεις υπήρξαν και στα Άδανα σε εκλογικό κέντρο, όπου παρενέβη η αστυνομία πυροβολώντας στον αέρα.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι που είθισται να αποφασίζει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Με εξαίρεση τους δήμους που μπορεί να υπάρχει μάχη στήθος με στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024