Δύο νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αλλαγές στο οργανόγραμμα του υπουργείου αλλά και  τροποποιήσεις στον μεταναστευτικό κώδικα στις αρχές Απριλίου, προανήγγειλε ο Δημήτρης Βίτσας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τα δυο νομοσχέδια -το πρώτο αφορά μεταξύ άλλων στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής- θα κατατεθούν στη Βουλή την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, αντίστοιχα, ενώ θα ψηφιστούν το ένα τον Μάιο και το άλλο τον Ιούνιο. Ο υπουργός συσχέτισε αυτές τις δύο νομοθετικές παρεμβάσεις με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, τις οποίες τοποθέτησε στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2019: «Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα δουλεύουμε σε όλα τα υπουργεία».

Ο κ. Βίτσας εξέφρασε την ελπίδα «πριν από τις δημοτικές εκλογές να έχει γίνει το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος» του υπουργείου για τη Σάμο. Συγκεριμένα σημείωσε ότι αυτό αφορά στο κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού και τη δημιουργία νέου χώρου «Είμαι πάρα πολύ αποφασισμένος να λύσω αυτό το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εξάλλου ο κ. Βίτσας είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ότι «η Ελλάδα μπορεί με συγκεκριμένες πολιτικές,  στα επόμενα δύο χρόνια, να εντάξει στην κοινωνία και στην οικονομία της περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες μέσα από προγράμματα ελληνομάθειας, εκπαίδευσης και προγράμματα απασχόλησης».

«Πρέπει να βρούμε λύσεις και για τους υπόλοιπους. Άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο μέχρι τον Ιούλιο του 2017 συμφωνήσαμε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι θα πάρουν τρία μηνιαία βοηθήματα, θα νοικιάσουν ένα σπίτι. Πρόκειται για περίπου 200 άτομα, και έτσι θα αδειάσουν θέσεις για να φέρουμε κόσμο από τη Λέσβο και τη Σάμο», τόνισε.

Για την τρέχουσα κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό  σε αριθμός, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν περίπου 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς περίπου 25.000 μένουν και φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και κατοικίες, ενώ περίπου 20.000 σε 28 κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα 11.500 είναι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και άλλοι περίπου 2.000 είναι στο Καρατεπέ και σε σπίτια στα νησιά. Υπάρχουν περίπου 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτοί οι αριθμοί είναι δυναμικοί. Υπάρχουν κάποιοι ακόμη που διαβιούν με δικά τους μέσα και φιλική υποστήριξη. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Σάμος, γιατί εκεί έχει αυξηθεί η προσέλευση, έχουμε δύο προγράμματα για να αποσυμφορηθεί το νησί. Στην Ελλάδα έχουμε 550.000 οικονομικούς μετανάστες από πριν το 2016. Στην Αθήνα το 20% του πληθυσμού είναι οικονομικοί μετανάστες» είπε.

Απαντώντας στην κριτική του αρμόδιου τομέαρχη της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έκανε λόγο για ευκολία από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χορήγηση αδειών παραμονής, ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι πρόκειται για νόμο που προβλέπει ότι αν κάποιος με έγκυρο τρόπο μπορεί να αποδείξει ότι είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την άδεια διαμονής, μπορεί να ανανεώσει την άδεια για άλλα τρία χρόνια, κάτι που ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία.

«Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που βρίσκονται εδώ, άρα η όλη διαδικασία πρέπει να τακτοποιηθεί. Το ενδιαφέρον μου είναι όλα αυτά να είναι νόμιμα και τακτικά, είναι καθήκον», τόνισε.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε το αφήγημα περί δημιουργίας δύο πόλων ενόψει των εκλογών: αυτόν της προόδου και αυτόν της οπισθοδρόμησης.

Ο κ. Βίτσας επιτέθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς, όπως είπε «ζητάει ονομαστική ψηφοφορία για το νόμο για την πρώτη κατοικία που ξέρει ότι θα περάσει και είναι ένας νόμος διευκολυντικός». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “βλέπει” «μετατόπιση του ΚΙΝΑΛ προς τα δεξιά».

Όσον αφορά την επιλογή του Πέτρου Κόκκαλη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βίτσας υπενθύμισε ότι ήταν εξαιρετικά θετική η συμβολή του στο προσφυγικό.  «Προσθέτει στο ευρωψηφοδέλτιο», σχολίασε.

Τέλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έστειλε μήνυμα προς την Αλβανία για το σχέδιο δήμευσης περιουσιών των Ελλήνων ότι «διακινδυνεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο