Ο Γιάννης Βασιλάκος μίλησε για την ανάπτυξη της Κωτσόβολος, την αύξηση των εργαζομένων της τα τελευταία χρόνια και για την τεχνολογική αναβάθμιση της εταιρείας.

Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός για τη χρήση 2018-2019 που λήγει τον ερχόμενο Απρίλιο;

«Θα κλείσουμε με έναν τζίρο άνω των 500 εκατ. ευρώ έναντι 457 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Είναι περίπου ο τζίρος που είχε η εταιρεία το 2008, προ κρίσης. Έγινε μια γιγάντια προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια για να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς. Σε αυτό το διάστημα καταγράψαμε απώλειες στις πωλήσεις μας έως και 30% αλλά καταφέραμε και επανήλθαμε. Την ίδια περίοδο η αγορά κατέγραψε απώλειες 50%, με αποτέλεσμα η Κωτσόβολος, που ήταν στην πρώτη θέση, να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της έναντι του ανταγωνισμού και να διευρύνει περαιτέρω τη διαφορά της με τις υπόλοιπες αλυσίδες. Ολες οι χρήσεις τα τελευταία χρόνια είναι κερδοφόρες και εφέτος τα κέρδη προ φόρων και τόκων αναμένουμε να ενισχυθούν έναντι των 15 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης».

Ήσασταν επιφυλακτικοί σε σχέση με τη συμμετοχή σας στην Black Friday. Τελικά πώς κινήθηκαν τα μεγέθη;

«Ισχύει ότι ήμασταν επιφυλακτικοί. Η ΒF απαιτεί υψηλά λειτουργικά κόστη και πολλή δουλειά από τους ανθρώπους μας στα καταστήματα, ενώ ο πήχης της εξυπηρέτησης πέφτει. Η τελική επιλογή μάς δικαίωσε. Πήγαμε πολύ καλά και καταφέραμε να μετατρέψουμε την υψηλή επισκεψιμότητα σε πωλήσεις. Μάλιστα οι πωλήσεις μας στην περίοδο της Black Friday και των γιορτών ενισχύθηκαν κατά 19%, υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αγορά».

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών;

«Η αγορά έχει σταθεροποιηθεί στο 1,5 δισ. ευρώ τζίρο και μαζί με τις πωλήσεις προϊόντων κινητής τηλεφωνίας φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Εμφανίζει ετησίως έναν ισχνό ρυθμό αύξησης της τάξης του 1,5%, που είναι υποβοηθούμενος από τον τουρισμό και τις ανακαινίσεις οικιών και καταλυμάτων λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων με ζήτηση κυρίως στις οικιακές συσκευές. Είμαι πεπεισμένος ότι από εδώ και πέρα μόνο ανοδικά μπορεί να κινηθεί η αγορά. Φτάσαμε πολύ χαμηλά μέσα στην κρίση ως κλάδος. Επειδή όμως επιστρέφουμε στην κανονικότητα ως χώρα και επειδή η κατανάλωση είναι συνυφασμένη με την ψυχολογία και την ηρεμία, εκτιμώ ότι ο κόσμος θα αρχίζει να καταναλώνει ξανά».

Βλέπετε αναδιαρθρώσεις και ανακατατάξεις στην αγορά;

«Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Η αγορά αλλάζει συνεχώς. Δείτε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ένας σημαντικός όγκος των πωλήσεων γίνεται πλέον μέσα από τα ηλεκτρονικά κανάλια. Συγκέντρωση της αγοράς βλέπω κυρίως στις μεγάλες αλυσίδες στα αστικά κέντρα. Οι ανεξάρτητοι καταστηματάρχες στην επαρχία δεν κινδυνεύουν».

Η ανάπτυξη της Κωτσόβολος από πού θα προέλθει το επόμενο διάστημα;

«Μέχρι τώρα μεγαλώναμε ταχύτερα από την αγορά. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε πραγματοποιώντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μια αγορά που πλέον έχει σταθεροποιηθεί και για την ώρα αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το επενδυτικό μας πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Την τελευταία τριετία επενδύσαμε 30 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις και μεταστεγάσεις καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ μπροστά μας έχουμε περαιτέρω παρεμβάσεις στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, με στόχο τη βελτίωση της παρουσίας μας. Η κρίση είχε και έναν θετικό αντίκτυπο, αφού βρήκαμε τους χώρους που θέλαμε σε καλές τιμές. Σήμερα το δίκτυο των φυσικών καταστημάτων ανέρχεται σε 95, έχουμε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, ένα σύγχρονο call center, τον κύριο αποθηκευτικό μας χώρο στη Μαγούλα και πέντε περιφερειακές αποθήκες (hubs) με στόχο τη μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των πελατών μας στην περιφέρεια. Ενισχύουμε τον ρόλο του φυσικού καταστήματος στον ταχέως αναπτυσσόμενο πολυκαναλικό κόσμο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας γενιάς καταστημάτων αποτελούν το κατάστημα του Mall Athens και το κατάστημα στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Έχουμε μηδενικό δανεισμό και υψηλή ρευστότητα, στοιχεία που μας δίνουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της αλυσίδας».

Μαζί με την ανάπτυξη της εταιρείας σας πάει μαζί και η έμφαση που δίνεται στο προσωπικό σας;

«Αν και θα ακουστεί κλισέ, οι 2.550 άνθρωποι της εταιρείας είναι η δύναμή μας! Με την συμμετοχή τους, την πελατοκεντρική τους κουλτούρα, αλλά και την έμφυτη τάση όλων να καινοτομούν, η εταιρεία μας κατάφερε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική της θέση στην ελληνική αγορά. Στην Κωτσόβολος αυξάνουμε την τελευταία τριετία 8%-10% ετησίως το εργατικό μας δυναμικό, ενώ δεν σταματάμε να αναπτύσσουμε προγράμματα εκπαίδευσης για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών μας. Αξίζει να αναφέρω πως μέσα σε ένα έτος έχουμε επενδύσει σε πάνω από 53.000 ώρες εκπαίδευσης των εργαζομένων όλων των βαθμίδων. Είμαστε μία εταιρεία που αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις προσπάθειες των ανθρώπων της, και αξίζει να αναφέρουμε ότι συνολικά για το οικονομικό έτος που διανύουμε πρόκειται να αποδώσουμε στο σύνολο των εργαζομένων της πρώτης γραμμής το ποσό των 2,2 εκ. ευρώ σε bonus – ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσό έφτασε το 1,9 εκ ευρώ-, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Πρόσφατα διαβάσαμε στο διεθνή Τύπο για τις μετοχές που πρόκειται να δώσει η Dixons Carphone στους εργαζομένους της, ισχύει και για τους Έλληνες υπαλλήλους της Κωτσόβολος;

Πράγματι, αναγνωρίζοντας ο Όμιλος τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση που απαιτείται από τον καθένα από εμάς, προχώρησε πρόσφατα σε μια τεράστια επένδυση μετατρέποντας όλο το προσωπικό σε συμμέτοχους του Οράματος της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος προέβη στην απονομή μετοχών σε όλους τους εργαζομένους, το οποίο για την Ελλάδα σημαίνει ότι σε επίπεδο 3ετίας θα επενδυθούν συνολικά περίπου 3 εκ. ευρώ για τους 2.500 συναδέλφους.

Ποια είναι η επίδραση και ο ρόλος της τεχνολογίας στην αλυσίδα;

«Εκεί κατευθύνουμε πλέον τον κύριο όγκο του επενδυτικού μας προγράμματος, που θα ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Το τρέχον έτος ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της μετάβασης των Backoffice συστημάτων μας σε SAP, ενώ στους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η μετάβαση τoυ ηλεκτρονικού μας καταστήματος αλλά και του CRM μας σε παγκοσμίου κλάσης πλατφόρμες της IBM και της Microsoft αντίστοιχα. Οι πελάτες σήμερα ζητούν ενιαία εμπειρία και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση σε όλα τα σημεία διεπαφής με την εταιρεία, κάνοντας τις επενδύσεις στην τεχνολογία μονόδρομο».

Πόσο έχει βοηθήσει το «Πλάνο Δόσεων της Κωτσόβολος» στην ανάπτυξη των μεγεθών του ομίλου;

«Κάνουμε την τεχνολογία προσιτή σε όλους μέσα από σύγχρονα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το «Πλάνο Δόσεων Κωτσόβολος». Σε δύσκολες εποχές, αλλά με τις ανάγκες πάντα να υπάρχουν στα νοικοκυριά, το «εργαλείο» αυτό αποτελεί μια διέξοδο για να ανταπεξέλθουν οικονομικά οι πελάτες μας. Το «Πλάνο Δόσεων» λειτούργησε καταλυτικά την τελευταία τριετία, όταν περιορίστηκαν οι επιδοτήσεις στα κινητά, να επιτύχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης στην κινητή σε σχέση με τον ανταγωνισμό.