Ουάσινγκτον: Εξετάζεται «πάγωμα» των προετοιμασιών για την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα
Το χάσμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας φαίνεται να μεγαλώνει, ενώ Αμερικανοί αξιωτούχοι παρακολουθούν με ανησυχία την απομάκρυνση της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ.
«Πάγωμα» των προετοιμασιών για την παράδοση των F-35 εξετάζoυν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να έχει και τα προηγμένα αμερικανικά αεροσκάφη και το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε ότι το εκτελεστικό και το νομοθετικό κομμάτι της αμερικανικής κυβέρνησης θα δυσκολευτούν να αποδεχθούν την παρουσία των S-400 και του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους που διαθέτουμε του F-35. «Ελπίζουμε ότι θα βρούμε κάποιον τρόπο για να το επιλύσουμε, όμως είναι ένα δύσκολο ζήτημα», πρόσθεσε.
Η Αμερική έχει αποτύχει να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η αγορά ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αεροσκάφους F-35.
«Το S-400 είναι ένας υπολογιστής. Το F-35 είναι ένας υπολογιστής. Δεν συνδέεις τον υπολογιστή σου με τον υπολογιστή του αντιπάλου σου και βασικά αυτό είναι που θα κάναμε», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Κέιτι Γουίλμπαρτζερ, η οποία ασκεί χρέη αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας και είναι αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφάλειας.
Η Ουάσινγκτον έχει επιδιώξει να πείσει την Τουρκία να αγοράσει το αμερικανικής κατασκευής αμυντικό σύστημα Patriot της Raytheon Com, αντί των S-400. Ο Ερντογάν δηλώνει πως η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ανοικτή στην αγορά συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ, αλλά μόνον με τους κατάλληλους όρους. Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν με ανησυχία την απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τη βελτίωση των σχέσεών της με τη Ρωσία. Η προοπτική της παρουσίας Ρώσων εργολάβων ή αξιωματούχων σε τουρκικές βάσεις, στις οποίες είναι ανεπτυγμένα τα F-35, είναι αδιανόητη για πολλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Εφόσον, λοιπόν η Άγκυρα προχωρήσει στη συμφωνία με τη Ρωσία, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις.
Άλλωστε, τα «αγκάθια» στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας επεκτείνονται ωστόσο και πέραν του ζητήματος των F-35, καθώς έχουν να κάνουν με τη στρατηγική στη Συρία, τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και την κράτηση αμερικανικού προξενικού προσωπικού.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
.
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
- Οι Bone Thugs-N-Harmony απέκτησαν αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώθηκε η διαγραφή Πολάκη και η στήριξη στην ΕΛΑΣ – Ραντεβού των «κομμένων» με την πλειοψηφία για το τελικό ξεκαθάρισμα
- Μαρφίν: «Ανορθόδοξη η δίωξη, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα» – Τι λέει η δικηγόρος των συλληφθέντων
- Θάνατος Β. Νέστορα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συλληφθέντες – Συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλα άτομα
- Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στην Επίδαυρο με το έργο Ίων του Ευριπίδη
- Κικίλιας: Η Κάλυμνος πρέπει να έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο το χρόνο – Τετραετής ορίζοντας για τις άγονες γραμμές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442