Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουάσινγκτον: Εξετάζεται «πάγωμα» των προετοιμασιών για την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα

Ουάσινγκτον: Εξετάζεται «πάγωμα» των προετοιμασιών για την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα

Το χάσμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας φαίνεται να μεγαλώνει, ενώ Αμερικανοί αξιωτούχοι παρακολουθούν με ανησυχία την απομάκρυνση της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ.

«Πάγωμα» των προετοιμασιών για την παράδοση των F-35 εξετάζoυν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να έχει και τα προηγμένα αμερικανικά αεροσκάφη και το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Την ίδια ώρα,  ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε ότι το εκτελεστικό και το νομοθετικό κομμάτι της αμερικανικής κυβέρνησης θα δυσκολευτούν να αποδεχθούν την παρουσία των S-400 και του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους που διαθέτουμε του F-35.  «Ελπίζουμε ότι θα βρούμε κάποιον τρόπο για να το επιλύσουμε, όμως είναι ένα δύσκολο ζήτημα», πρόσθεσε.

Η Αμερική έχει αποτύχει να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η αγορά ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αεροσκάφους F-35.

«Το S-400 είναι ένας υπολογιστής. Το F-35 είναι ένας υπολογιστής. Δεν συνδέεις τον υπολογιστή σου με τον υπολογιστή του αντιπάλου σου και βασικά αυτό είναι που θα κάναμε», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Κέιτι Γουίλμπαρτζερ, η οποία ασκεί χρέη αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας και είναι αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφάλειας.

Η Ουάσινγκτον έχει επιδιώξει να πείσει την Τουρκία να αγοράσει το αμερικανικής κατασκευής αμυντικό σύστημα Patriot της Raytheon Com, αντί των S-400. Ο Ερντογάν δηλώνει πως η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ανοικτή στην αγορά συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ, αλλά μόνον με τους κατάλληλους όρους. Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν με ανησυχία την απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τη βελτίωση των σχέσεών της με τη Ρωσία. Η προοπτική της παρουσίας Ρώσων εργολάβων ή αξιωματούχων σε τουρκικές βάσεις, στις οποίες είναι ανεπτυγμένα τα F-35, είναι αδιανόητη για πολλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Εφόσον, λοιπόν η Άγκυρα προχωρήσει στη συμφωνία με τη Ρωσία, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις.

Άλλωστε, τα «αγκάθια» στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας επεκτείνονται ωστόσο και πέραν του ζητήματος των F-35, καθώς έχουν να κάνουν με τη στρατηγική στη Συρία, τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και την κράτηση αμερικανικού προξενικού προσωπικού.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024