Οι εγκληματικές ελλείψεις κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων, που θα μπορούσαν αποτρέψουν ή να μετριάσουν τον τραγικό απολογισμό (25 νεκροί, απίστευτες καταστροφές) από την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, στις 15 Νοεμβρίου 2017, περιγράφονται στην 62σέλιδη διάταξη της εισαγγελέως πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, στο δια ταύτα της οποίας αποδίδονται ποινικές ευθύνες για εννέα πρόσωπα από την Περιφέρεια Αττικής, τρεις Δήμους και δύο Δασαρχεία. Μεταξύ των προσώπων και η Ρένα Δούρου η οποία διώκεται για πλημμέλημα.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας, κ. Παπασπύρου (το οποίο επικαλείται η Περιφερειάρχης για να αποδείξει την αθωότητά της) έβγαζε λάδι την κ. Δούρου.

Εκτός από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία μάλιστα υπήρχαν και μελέτες και εγκεκριμένες πιστώσεις, η εισαγγελέας αναφερόμενη σε σειρά παραλείψεων αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών αναφέρεται στην  ανυπαρξία καταγραφής των αυθαιρέτων και οριοθέτησης των ρεμάτων της περιοχής που επίσης συνετέλεσαν στην έλευση του θανατηφόρου αποτελέσματος που πλήρωσαν με τη ζωή τους 25 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα μάλιστα σε καμία περίπτωση ο χαρακτηρισμός του καιρικού φαινομένου ως θεομηνία , δεν  δικαιολογεί  την καθολική έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας οριοθετώντας τις ποινικές ευθύνες εξαιτίας παραλείψεων των κατηγορουμένων αναφέρει στη διάταξή της:

«Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ,ήτοι στην περιοχή Μάνδρας-Ειδυλίας-Νέας Περάμου-Ελευςίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προσταςίας από τις αρμόδιες υπηρεςίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

«Κρίσιμοι παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων, είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού και συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ήτοι πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας.»

Θεομηνία; Και οι ευθύνες;

«Η άποψη του χαρακτηρισμού του φαινομένου ως θεομηνία δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη. Η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωσή τους θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα, ενώ η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.»

Αναφορικά με τις παραλείψεις επί των πολεοδομικών θεμάτων δεν είχε  γίνει τίποτα «ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών μετά το προηγηθέν πλημμυρικό φαινόμενο του 2015, αλλά και ούτε οι αρμόδιοι φορείς προστασίας και αστυνόμευσης, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε να έχει γίνει εκ μέρους τους κάποια σχετική ενέργεια για τον εντοπισμό και την καταγραφή αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων».

Τέλος, επισημαίνεται ότι » ο Δήμος Μάνδρας χρησιμοποιούσε ως αμαξοστάσιο γήπεδο που φέρεται να είχε επιχωματωθεί στο απώτερο παρελθόν από την επιχείρηση Σκαλιστήρη. Με διαχρόνιες επιχώσεις μειώθηκε το εύρος της κοίτης του ρέματος Σούρες που διέρχεται από αμαξοστάσιο και με την ανάσχεση των υδάτων που αυτή προκάλεσε, συνέβαλε στην υπερχείλιση των υδάτων και την κατάκλυση των παραρεμάτιων περιοχών. Επίσης ο Δήμος Μάνδρας φέρεται να κατασκεύασε χωρίς άδεια οικοδομής γήπεδο στην περιοχή και μάλιστα τμήμα των αποδυτηρίων αυτού εντός της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος. Η δε Πολεοδομία Ελευςίνας και η Διεύθυνση Πολεοδομίας Αιγάλεω εξέδωσαν τις με αριθμό 658\1991 και 3742\80 άδειες οικοδομής αντίστοιχα οι οποίες ανακλήθηκαν λόγω υποβολής ψευδών στοιχείων.»

Η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη σε τακτικό ανακριτή, ενώπιον του οποίου μετά το τέλος της διαδικασίας, θα κληθούν σε απολογία οι κατηγορούμενοι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο