Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί το Ζάππειο δεν μπορεί να μετατραπεί σε στέκι ναζιστών της Χρυσής Αυγής

Γιατί το Ζάππειο δεν μπορεί να μετατραπεί σε στέκι ναζιστών της Χρυσής Αυγής

Η απαράδεκτη απόφαση να δοθεί ο χώρος για εκδήλωση της εγκληματικής οργάνωσης στο όνομα της... ισότητας στερείται κάθε σοβαρότητας. Ο,τι είναι νόμιμο δεν μπορεί να είναι και ηθικό

Το Ζάππειο είναι ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της Αθήνας, συνδεδεμένα με την ιστορία μας, την αστική ανάπτυξη, είναι ένας χώρος που συμβολίζει μεγάλες στιγμές της δημοκρατίας.

Ο περιβάλλων χώρος του, το συγκρότημα της Αίγλης και ο υπέροχος κήπος του, είναι ένας ανοιχτός χώρος αναψυχής και περιπάτου για τους Αθηναίους. Χτίστηκε, μάλιστα, το 1880, γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, για να αποτελέσει «ένα σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους, όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους παρέα με φίλους ή να ψυχαγωγηθούν παρακολουθώντας μία θεατρική πράξη», όπως αφηγείται ωραία κι ο ιστότοπος του Ζαππείου.

«Στην μετέπειτα πορεία της» συνεχίζει η αφήγηση, «η Αίγλη καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο σημείο συνάντησης των εκλεκτότερων Αθηναίων, είτε στις κοινωνικές είτε στις πνευματικές τους εκδηλώσεις, όπου απολάμβαναν την μοναδική θέα της Ακρόπολης, του Καλλιμάρμαρου Σταδίου και του Λυκαβηττού».

Τι ωραία ιστορία. «Ένα σημείο συνάντησης των εκλεκτότερων Αθηναίων».

Τη Δεύτερα λοιπόν, ανήμερα της εθνικής επετείου, στην Αίγλη θα συναντηθούν μερικοί από τους εκλεκτότερους Αθηναίους. Είναι νεοναζί κι αυτή την περίοδο δικάζονται ως εγκληματική οργάνωση υπεύθυνη, κατά το κατηγορητήριο τους, και για φόνους. Δυο μέλη της για την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, τον Ιανουάριο του 2013 στα Πετράλωνα. Τρία, ένας άμεσος αυτουργός και δυο συνεργοί, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Κερατσίνι.

Αυτοί οι «εκλεκτοί Αθηναίοι» θα μαζευτούν στον ιστορικό αυτόν χώρο για να παρουσιάσουν το ευρωψηφοδέλτιο τους και να ακούσουν ομιλία του αρχηγού τους. Του Φύρερ τους, για να το πούμε και στο λεξιλόγιο τους. Τον προτιμούν συχνά τώρα τελευταία τον χώρο αυτόν, όπως προσέξαμε όταν, με αφορμή την εκδήλωση αυτή, ανατρέξαμε στο πρόγραμμα παλαιότερων εκδηλώσεων. Την Αίγλη προτίμησε και ο πρώην χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Συναδινός, που έχει ιδρύσει δικό του κόμμα, στο ίδιο ιδεολογικό τόξο.

Η εκμίσθωση

Η Αίγλη εδώ και αρκετά χρόνια έχει εκμισθωθεί σε ιδιώτη ο οποίος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται εμπορικά τον χώρο όπως επιθυμεί. Το «όπως επιθυμεί» έχει, αυτονοήτως, κάποια άρρητα όρια που επαφίονται στην εντιμότητα αυτού που το λειτουργεί. Νομικά ωστόσο έχει το δικαίωμα να φιλοξενεί όποια εκδήλωση επιθυμεί χωρίς να απαιτείται να ενημερώνεται ή να εγκρίνει η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που είναι υπεύθυνη για τη διοίκηση του κληροδοτήματος κι η οποία διορίζεται από το ελληνικό κράτος.

Το ότι είναι νόμιμο όμως δεν σημαίνει ότι εμείς σαν πολίτες πρέπει να το δεχτούμε κιόλας, σωστά; Δεν είναι γραμμένα στις πέτρες του Μωυσή αυτά. Ούτε απαγορεύεται να σχολιάζουμε την επιλογή μιας επιχείρησης. Διότι το αν θα δώσει τον χώρο ή όχι, ναι, είναι επιλογή.

Στις διαμαρτυρίες και τα σχόλια μας απάντησε, με συνέντευξη του στη LIFO, ένας κύριος Αναστάσιος Πατέλας, διευθύνων σύμβουλος της Αίγλης.

«Με βγάζετε από μία πάρα πολύ δύσκολη θέση», είπε στον συνάδελφο. Κι εμάς κύριε Πατέλα, δεν μπορείτε να φανταστείτε από πόσο δύσκολη θέση μας βγάζετε. Διότι τώρα μπορούμε να πούμε χωρίς κανέναν δισταγμό ότι προσβάλλετε ευθέως πολλούς συνανθρώπους μας και προσβάλλετε και τη νοημοσύνη όλων μας.

Ας τα πάρουμε ένα ένα:

«Είμαστε επαγγελματίες και όχι δημοκράτες α λα καρτ». Δημοκράτες α λα καρτ όσοι δεν επιθυμούν να συναγελάζονται, να φιλοξενούν και να συναλλάσσονται με νεοναζί που κατηγορούνται για τον μισό ποινικό κώδικα; Ενδιαφέρον. Ποια είναι η λέξη άραγε για όσους επιθυμούν να συναγελάζονται, να φιλοξενούν και να συναλλάσσονται με νεοναζί που κατηγορούνται για τον μισό ποινικό κώδικα;

Να σας βοηθήσω λίγο: συνήθως δεν τους λένε «δημοκράτες».

«Ήταν τόσο πειθαρχημένοι που αφήσανε τις καρέκλες στην ίδια ευθεία». Και μπράβο τους κύριε Πατέλα. Η πειθαρχία ήταν χαρακτηριστικό της ιδεολογίας που θαυμάζουν. Διαβάστε την ιστορία του Ολοκαυτώματος και τις ανταποκρίσεις της Χάρα Άρεντ από τη δίκη του ενορχηστρωτή του, του Άιχμαν. Ήταν πραγματικά μια πολύ πειθαρχημένη επιχείρηση. Εξόντωσης ανθρώπων. Με τάξη και συνέπεια.

«Οχι σε διακρίσεις»

«Δεν είχαμε παράπονο ή πρόβλημα ως εταιρεία και η επιχείρηση δεν κάνει διακρίσεις. Δεν θα έπρεπε να κάνουμε διακρίσεις». Να ένα όμορφο θέμα για μια μελλοντική εκδήλωση σας με ομιλητή τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

«Για την επιχείρηση δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι υπόδικος. Έχουμε κι άλλους πελάτες που χρωστάνε από δω και από ‘κει κι έχουνε δικαστήρια. Δεν υπάρχουν τέτοια κριτήρια». Τη διάκριση μεταξύ των οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής μπορεί να την κάνει και μικρό παιδί.

«Με την ίδια λογική, αν κάποιος πάει να πιει έναν καφέ, θα του πούνε δεν σερβίρουμε καφέ γιατί είσαι αυτός; Το βρίσκετε λογικό;». Δεν έχει σημασία τι βρίσκουμε εμείς και τι όχι. Ο ισχυρισμός ότι είναι το ίδιο πράγμα η παροχή μιας επιτόπου υπηρεσίας σε έναν χώρο εστίασης με την ενοικίαση του χώρου για εκδηλώσεις είναι αστήρικτος.

«Από τη στιγμή που τους ψήφισε ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, για ποιον λόγο να αρνηθώ;». Δεδομένου ότι η ερώτηση γίνεται σε α’ ενικό, μας ρωτά δηλαδή για τον εαυτό του, θα πρέπει αυτό να απασχολήσει τον ίδιο και τη συνείδηση του.

«Μπορεί να είναι ό,τι είναι στη Χρυσή Αυγή. Εγώ δεν ασπάζομαι την πολιτική τους ιδεολογία αλλά αυτό που με νοιάζει είναι ότι ήρθαν μέσα στον χώρο μας και τον σεβάστηκαν». Κι ο Χάινριχ Χίμλερ ήταν καλός οικογενειάρχης.

«Όπως στο παρελθόν, έχει υπάρξει ζήτηση από μειονότητες, όπως από τρανσέξουαλ, και έχουμε στείλει την προσφορά μας χωρίς καμία διάκριση».

Η σύγκριση με την αγέλη

Ακολουθεί η απάντηση της προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνας Γαλανού:

«ΝΤΡΟΠΗ. Η απάντηση που δίνει ο κύριος αυτός εκ μέρους της Αίγλης, είναι αισχρή.

Συγκρίνει μία αγέλη που κάνουν δολοφονικές ρατσιστικές επιθέσεις, συγκρίνει νεοναζί, με μία μειονότητα ανθρώπων που καθημερινά υπόκεινται σε αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Και εξ όσων θυμάμαι, ποτέ το ΣΥΔ δεν ζήτησε τον χώρο της Αίγλης, γιατί το ενοίκιο του χώρου είναι απαγορευτικό για το βαλάντιό μας, που είναι ανύπαρκτο. Σα δε ντρέπεται!

Δε φτάνει που δίνει τον χώρο της Αίγλης στους νεοναζί, κάνει μία τόσο αισχρή σύγκριση!

Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη. Και βεβαίως να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης του χώρου για την παρουσίαση των υποψηφίων της Χ.Α».

Διότι δεν έφταναν οι άλλες απαντήσεις κύριε Πατέλα, έπρεπε να προσβάλλετε βάναυσα και τους τρανς συμπολίτες μας, που τόσες διακρίσεις και λόγω βίας και μίσους υφίστανται, μεταξύ άλλων και από τη Χρυσή Αυγή και τους θαυμαστές της.

Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Επιτροπή. Δεν το σήκωσε κανείς, η γραμμή επέστρεφε στο τηλεφωνικό κέντρο και το γραφείο εκδηλώσεων του Ζαππείου επίσης δεν απαντούσε και έβγαινε τηλεφωνητής. Ακούσαμε αρκετές φορές όμως το «την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω» στην αναμονή, έτσι, σαν υπογράμμιση της ιστορικότητας του χώρου από αυτούς που όφειλαν να την προστατεύουν περισσότερο.

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024