«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και αξιοπρέπεια των λαών. Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με την ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και τις αναφορές της τουρκικής πλευράς περί «γκιαούρηδων».

Μιλώντας από την Κύπρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε συζήτησαν ως πρώτο θέμα το Κυπριακό, «το οποίο το αντιλαμβανόμαστε και εμείς ως ένα θέμα κατεξοχήν παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, ως ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτή την διάστασή του, κατοχής εδαφών ενός κυρίαρχου κράτους από στρατεύματα κατοχής κι είναι τα θέματα που εμείς θέλουμε να θέσουμε με έμφαση στη συζήτηση με την Τουρκία, ακριβώς για να αξιοποιήσουμε και την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στο Κραν Μοντανά».

Όπως είπε, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία, όπου: «θα συζητήσω με τον Τούρκο ομόλογό μου το Κυπριακό υπό το πρίσμα που σας προανέφερα, προσπαθώντας να διερευνήσουμε τις προθέσεις και της άλλης πλευράς. Γιατί εμείς -και η Κύπρος και η Ελλάδα- θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό «χθες». Θεωρούμε ότι υπάρχει όχι απλώς καθυστέρηση, 40 χρόνια καθυστέρηση, για αν λυθεί το θέμα, κι όσο περνάει από το χέρι μας θα επιδιώξουμε την επίλυσή του στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα, σημείωσε ότι συζήτησαν με τον κ. Χριστοδουλίδη «το γιατί δεν πρέπει να αποκλειστούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας με την αυτονόητη προϋπόθεση του εκ μέρους της σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της καλής γειτονίας, καθώς και ότι πράγματι, είναι προς το συμφέρον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας αλλά και των δικών μας χωρών να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε το αυτονόητο: η αδερφική –όχι απλά καλή- σχέση μεταξύ των δύο κρατών, η πλήρης συναντίληψη συμφερόντων και χάραξη τακτικής και στρατηγικής. Από τη δική μας μεριά δεσμευόμαστε ότι έτσι πάντοτε θα συνεχίζει να είναι».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο