Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου – Στο επίκεντρο το μισθολογικό των κληρικών
Οι φωνές που ζητούν να μην αλλάξει τίποτα στο μισθολογικό των ιερέων δεν έχουν σιγήσει στην Ιεραρχία ενώ και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει διαμηνύσει πως «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτε»
Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Ιερά Σύνοδος με βασικό θέμα τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας και ειδικότερα τις αλλαγές για το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.
Οι φωνές που ζητούν να μην αλλάξει τίποτα στο μισθολογικό των ιερέων δεν έχουν σιγήσει στην Ιεραρχία ενώ και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει διαμηνύσει πως «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτε».
Η κυβέρνηση στο τελευταίο σχέδιο που είχε παρουσιάσει για τους κληρικούς, είχε προτείνει να παραμείνει αμετάβλητο το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα , να μην επηρεαστεί το ύψος των αποδοχών τους και η καταβολή των αποδοχών να πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση του διαλόγου. «Την Τρίτη υπάρχει η συνεδρίαση της Ιεραρχίας και ελπίζουμε να θελήσουν να συνεχιστεί ο διάλογος και για τα θέματα μισθοδοσίας, για τα οποία η Ιεραρχία έχει δηλώσει ότι αρνείται να συζητήσει».
Τι προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης
Ειδικά ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας προβλέπει:
-Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών ως θρησκευτικών λειτουργών και υπαλλήλων ν.π.δ.δ.
-Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο όπως εκάστοτε ισχύει και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
-Παραμένει αμετάβλητος και δεν θίγεται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών, η οποία θα εξακολουθήσει να ενεργείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.
- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 14 περιοχές
- Έρευνα: 7 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της
- Από τα ελληνικά νησιά έως τα Τίρανα και τη Βαρκελώνη: Οι διαμαρτυρίες αποκαλύπτουν το τίμημα του υπερτουρισμού στην Ευρώπη
- Δεκατρείς σφαίρες πισώπλατα
- Η άνοδος των «γκρι διαζυγίων»: Γιατί οι Baby Boomers αφήνουν πίσω το «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος»
- Ο Θοδωρής Φέρρης τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη σε μια ξεχωριστή συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού
- Άργος: Απολογούνται την Παρασκευή οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν 20χρονο στο κεφάλι – Έριξαν καταιγισμό από σφαίρες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442