Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρτυρία : Τους πυροβολούσε ενώ είχαν σκύψει και προσεύχονταν

Μαρτυρία : Τους πυροβολούσε ενώ είχαν σκύψει και προσεύχονταν

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων από το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες καταγράφονται τη στιγμή που η χώρα αποχαιρετά τους νεκρούς της.

Η Νέα Ζηλανδία άρχισε να αποχαιρετά τους νεκρούς της από το μακελειό που διέπραξε τουλάχιστον ένας ένοπλος εναντίον πιστών σε δύο τεμένη, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 42.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι έχει θέσει υπό κράτηση άτομα, μεταξύ αυτών άνδρα κοντά στα 30, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο. Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα Σάββατο, ενώ οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κανενός εκ των υπόπτων.

«Οι έρευνές μας βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο κι επιδιώκουμε να σκιαγραφήσουμε την εικόνα των υπόπτων που εμπλέκονται και τις ενέργειές τους πριν από αυτό το φοβερό γεγονός» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Μάικ Μπους.

Πολλοί σοβαρά τραυματισμένοι

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο κίνδυνος έχει περιοριστεί στο Κάντερμπερι και πρέπει, όλοι εμείς οι Νεοζηλανδοί, να βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση» πρόσθεσε.

Μεταξύ των τραυματιών, δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσά τους τετράχρονο παιδί, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Περίπου έικοσι άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως είπε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο νοσοκομείο, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι οικογένειες των τραυματιών.

Την ίδια ώρα, δεκάδες άνθρωποι άφησαν λουλούδια κοντά στις κορδέλες που τοποθέτησε η αστυνομία για να αποκλείσει την πρόσβαση και στα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, που ακόμη προσπαθεί να επανέλθει μετά τον φονικό σεισμό του 2011 με 200 νεκρούς.

Οι πρώτες κηδείες

Για το Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες κηδείες των θυμάτων, αρκετοί εκ των οποίων είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό.

«Πυροβολούσε τους πάντες εντός του τεμένους»
Αυτόπτης μάρτυρας, που βρισκόταν στο τέμενος Αλ Νουρ, είπε σε ΜΜΕ ότι ο ένοπλος εισέβαλε στο τέμενος την ώρα που οι πιστοί είχαν σκύψει για να προσευχηθούν.

«Είχε ένα μεγάλο όπλο… Μπήκε κι άρχισε να πυροβολεί τους πάντες μέσα στο τέμενος, παντού» αφηγήθηκε ο Αχμαντ αλ Μάχμουντι. Ο ίδιος, μαζί με άλλους, κατάφεραν να γλιτώσουν σπάζοντας μια γυάλινη πόρτα.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι διέγραψε τους λογαριασμούς του ενόπλου «λίγο μετά την έναρξη του livestream», που κατέγραφε ο ίδιος με το μακελειό κι αφού ειδοποιήθηκε από την αστυνομία. Τόσο το Facebook όσο και το Twitter και το YouTube διαβεβαίωσαν ότι έλαβαν μέτρα για τη διαγραφή των βίντεο με το αιματοκύλισμα.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σαράντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος Αλ Νουρ, επτά στο τέμενος στο Λίνγουντ και ένας υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.

Μεταξύ των επιζώντων, Παλαιστίνιος που αφηγήθηκε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός από μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Ακουσα τρεις πυροβολισμούς και έπειτα από περίπου 10 δευτερόλεπτα, άρχισε να πυροβολεί πάλι. Πρέπει να ήταν οπλισμένος με αυτόματο όπλο…» περιέγραψε ο άνδρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κατόπιν, ο κόσμος άρχισε να τρέχει έξω. Κάποιοι ήταν καλυμμένοι με αίμα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, είδε το φως της δημοσιότητας η ηρωική παρέμβαση άνδρα στο τέμενος Λίνγουντ, όπου, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τον Σάγιεντ Μαζχαρουντίν, κατάφερε να αρπάξει το όπλο από τον δράστη, που σταμάτησε το μακελειό και έτρεξε προς αυτοκίνητο που τον περίμενε.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024