Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: «Ναι» σε παράταση από το κοινοβούλιο - Συντριπτικό «όχι» σε νέο δημοψήφισμα

Brexit: «Ναι» σε παράταση από το κοινοβούλιο – Συντριπτικό «όχι» σε νέο δημοψήφισμα

Συντριπτικό «όχι» στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος είπε σήμερα Πέμπτη, στην τρίτη ημέρα συνεχόμενων ψηφοφοριών το βρετανικό κοινοβούλιο

«Ναι» σε παράταση του Brexit μετά την 29η Μαρτίου, ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένη η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, είπε το βρετανικό κοινοβούλιο, μετά από απο έναν τριήμερο μαραθώνιο ψηφοφοριών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τωρινά δεδομένα, η Μεγάλη Βρετανία θα ζητήσει από την ΕΕ παράταση του Brexit, κάτι που για να συμβεί βέβαια, θα πρέπει να δώσει την έγκριση της και η Ένωση.

Στην ψηφοφορία για την επέκταση του άρθρου 50, 412 βουλευτές είπαν «ναι», σε αντίθεση με μόλις 202 που ψήφισαν «όχι». Αυτή αποτελεί ίσως την πρώτη μεγάλη νίκη της Μέι, σε αυτό το τριήμερο που ψήφιζε το κοινοβούλιο.

Πλέον τα δεδομένα, τα οποία βέβαια αν μας έχουν αποδείξει κάτι οι Βρετανοί είναι ότι αλλάζουν συνέχεια, είναι, σύμφωνα πάντα με την χθεσινή ενημέρωση της κυβέρνησης, ότι πλέον το κοινοβούλιο έχει μέχρι την 20η Μαρτίου να βρει μια λύση που για έξοδο από την ΕΕ. Σε περίπτωση που βρεθεί η λύση, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ένωση παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία έως την καταληκτική ημερομηνία (δηλαδή μέχρι τις 20 Μαρτίου), τότε θα χρειαστεί παράταση, η οποία θα πηγαίνει μετά τις 30 Ιουνίου. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινή συνεδρίασης, το κοινοβούλιο είπε συντριπτικό «όχι» στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Στην πρώτη -από τις πολλές που ακολούθησαν- ψηφοφορία των βουλευτών του βρετανικού κοινοβουλίου, η πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα συγκέντρωσε μόλις 85 ψήφους υπέρ και 249 κατά (ήττα για 334 ψήφους).

Στη συνέχεια, στη δεύτερη ψηφοφορία το κοινοβούλιο είπε «όχι» στην παράταση του Brexit έως την 30η του Ιουνίου. Μια πρόταση που μοιάζει με αυτό που λέει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν ήταν πρόταση της κυβέρνησης.

Σε αυτή την προτεινόμενη τροπολογία, η οποία προέβλεπε την παράταση του Brexit μόνο έως τις 30 Ιουνίου, το κοινοβούλιο εμφανίστηκε διχασμένο, με 311 βουλευτές ναι λένε «ναι» και 314 να λένε «όχι».

Ακολούθησε και τρίτη ψηφοφορία, με τους βουλευτές να λένε «όχι» με μόλις δύο ψήφους διαφορά (312 έναντι 314) σε τροπολογία που προέβλεπε ότι οι βουλευτές θα έπαιρναν τον έλεγχο του κοινοβουλίου αναφορικά με το Brexit.

Τέλος, σε ακόμα μια ψηφοφορία, οι βουλευτές με μόλις 16 ψήφους (302-318) είπαν άλλο ένα «όχι» σε τροπολογία που είχε προτείνει η αντιπολίτευση και προέβλεπε μεταξύ άλλων «διαφορετική προσέγγιση» του Brexit.

Ο «εφιαλτικός» Μαραθώνιος της Μέι

Μόνο με «εφιάλτη» μπορεί να παρομοιαστεί το τριήμερο ψηφοφοριών του κοινοβουλίου για την Τερέζα Μέι, αφού η βρετανίδα πρωθυπουργός γνώρισε πολλές, διαδοχικές, ταπεινωτικές ήττες μέχρι να ακούσει το αποψινό «ναι» και να πάρει παράταση ζωής.

Αυτό γιατί η βρετανίδα πρωθυπουργός, υπέστη δύο βαριές ήττες την Τετάρτη, οι οποίες προστέθηκαν σε αυτή της Τρίτης, αλλά και σε αυτή του Ιανουαρίου.

Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη, όταν παρά τις εκκλήσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού, το σχέδιο αποχώρησης που συμπεριελάμβανε και τις τελευταίες αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, απορρίφθηκε με 341-242 ψήφους, καθώς οι «νομικά δεσμευτικές» διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών δεν καθησύχασαν τις ανησυχίες των σκληροπυρηνικών για το επίμαχο θέμα του ιρλανδικού συνόρου.

Οι διαδικασίες συνεχίστηκαν την Τρίτη, όταν η κυβέρνηση πρότεινε στο κοινοβούλιο τροπολογία, η οποία θα απέτρεπε το Brexit χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, πριν φτάσουν σε αυτή την ψηφοφορία, οι βουλευτές άναψαν «πράσινο φως» σε μια παρόμοια τροπολογία, η οποία επιτάσσει να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση έξοδος δίχως συμφωνία. H απόρριψη της σχετικής τροπολογίας έγινε με οριακή πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων 312 – 308.

Αυτή η εξέλιξη όμως άλλαξε άρδην την «στρατηγική» της Μέι, η οποία στη συνέχεια -και ενώ πρώτα είχε πει πως δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας- διέταξε τους βουλευτές των συντηρητικών να ψηφίσουν κατά της δικής της τροπολογίας. Ωστόσο παρά και αντίθετα προς τη σύσταση της Μει η τροπολογία της κυβέρνησης πέρασε με 321 θετικές ψήφους, έναντι των 278 αρνητικών, οδηγώντας τη Μέι σε μια ακόμα συντριβή.

Την ίδια στιγμή οι βουλευτές με 374 ψήφους υπέρ και 164 κατά απέρριψαν την πρόταση για καθυστέρηση του Brexit έως 22 Μαΐου.

Σε αχαρτογράφητα νερά

Όσον αφορά τη συνέχεια, πέραν όσον αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι άγνωστη.

Αυτό διότι για να υπάρξει οποιαδήποτε παράταση του Brexit θα πρέπει να συμφωνήσει η ΕΕ.

Επίσης, το βρετανικό κοινοβούλιο πρέπει να βρει μια λύση ώστε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδάλλως δεν πρέπει να αποκλείσουμε την έξοδο χωρίς συμφωνία. Ακόμα και αν αυτό το απέρριψαν πολλάκις οι βουλευτές.

Ενδεικτικό του… χάους που επικρατεί στη χώρα όσον αφορά το Brexit, είναι το σχεδιάγραμμα του Guardian, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει με τον απλούστερο τρόπο, τις πιθανότητες κάθε εναλλακτικής:

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024