Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Όχι σε έξοδο χωρίς συμφωνία από το κοινοβούλιο - Η επόμενη μέρα

Brexit: Όχι σε έξοδο χωρίς συμφωνία από το κοινοβούλιο – Η επόμενη μέρα

Όχι μόνο δεν δόθηκαν απαντήσεις όσον αφορά το Brexit, στις σημερινές, νέες ψηφοφορίες που αφορούσαν την έξοδο με ή χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλά αντιθέτως η χώρα βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στην πρωτοφανή αυτή πολιτική κρίση, η οποία επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη

Όχι μόνο δεν δόθηκαν απαντήσεις και δεν ξεκαθάρισε το τοπίο όσον αφορά το Brexit, στις σημερινές, νέες ψηφοφορίες που αφορούσαν την έξοδο με ή χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλά αντιθέτως η χώρα βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στην πρωτοφανή αυτή πολιτική κρίση, η οποία επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη.

Το βρετανικό κοινοβούλιο, απέρριψε χθες τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι, ενώ το βράδυ της Τετάρτης -σε διπλή ψηφοφορία- απέρριψε και το ενδεχόμενο της εξόδου χωρίς συμφωνία.

Έτσι, το πλέον λογικό τώρα είναι η βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της διαδικασίας του άρθρου 50, παρά το γεγονός ότι σήμερα είπε «όχι» σε πρόταση για παράταση έως τις 22 Μαΐου.

Αύριο, Πέμπτη, το κοινοβούλιο θα ψηφίσει εκ νέου για παράταση της εξόδου. Σε περίπτωση που υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση και συμφωνήσει και η ΕΕ, η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την Ένωση στις 29 Μαρτίου, αλλά σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Με το πέρας των αποψινών διαδικασιών, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την πρόταση της όσον αφορά την αυριανή ψηφοφορία. Σύμφωνα με αυτή, εφόσον υπερψηφιστεί η πρόταση για παράταση (η χρονική έκταση της οποίας δεν προσδιορίζεται), το κοινοβούλιο θα έχει μόλις έξι μέρες για να βρει μια συμφωνία για έξοδο από την ΕΕ. Σε περίπτωση που βρεθεί η λύση, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ένωση παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία έως και τις 20 Μαρτίου (δηλαδή εντός του εξαημέρου), τότε θα χρειαστεί παράταση, η οποία θα πηγαίνει μετά τις 30 Ιουνίου. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Αναφερόμενη στο δεύτερο σενάριο που περιλαμβάνει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ευρωεκλογές η Τερέζα Μέι ανέφερε ότι «δεν νομίζω ότι θα ήταν το σωστό αποτέλεσμα».

Το χρονικό της «συντριβής»

Σε «εφιάλτη» εκτυλίχθηκε και η σημερινή ψηφοφορία για την Τερέζα Μέι, αφού η βρετανίδα πρωθυπουργός, υπέστη δύο βαριές ήττες, οι οποίες προστίθενται στην χθεσινή, αλλά και αυτή του Ιανουαρίου.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κυβέρνηση να προτείνει στο κοινοβούλιο τροπολογία, η οποία θα απέτρεπε το Brexit χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, πριν φτάσουν σε αυτή την ψηφοφορία, οι βουλευτές άναψαν «πράσινο φως» σε μια παρόμοια τροπολογία, η οποία επιτάσσει να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση έξοδος δίχως συμφωνία. H απόρριψη της σχετικής τροπολογίας έγινε με οριακή πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων 312 – 308.

Αυτή η εξέλιξη όμως άλλαξε άρδην την «στρατηγική» της Μέι, η οποία στη συνέχεια -και ενώ πρώτα είχε πει πως δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας- διέταξε τους βουλευτές των συντηρητικών να ψηφίσουν κατά της δικής της τροπολογίας. Ωστόσο παρά και αντίθετα προς τη σύσταση της Μει η τροπολογία της κυβέρνησης πέρασε με 321 θετικές ψήφους, έναντι των 278 αρνητικών, οδηγώντας τη Μέι σε μια ακόμα συντριβή.

Την ίδια στιγμή οι βουλευτές με 374 ψήφους υπέρ και 164 κατά απέρριψαν την πρόταση για καθυστέρηση του Brexit έως 22 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ πρόκειται για ακόμα δύο «ταπεινωτικές ήττες» για την Τερέζα Μέι, μετά και τη χθεσινή που αφορούσε τη «βελτιωμένη» συμφωνία της για έξοδο από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες και παρά τις εκκλήσεις της Τερέζα Μέι, το σχέδιο αποχώρησης που συμπεριελάμβανε και τις τελευταίες αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, απορρίφθηκε με 341-242 ψήφους, καθώς οι «νομικά δεσμευτικές» διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών δεν καθησύχασαν τις ανησυχίες των σκληροπυρηνικών για το επίμαχο θέμα του ιρλανδικού συνόρου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το μέλλον της Μέι, καθώς οι φωνές για αντικατάστασή της ή και για πρόωρες εκλογές ενισχύονται.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024