Ενα-ένα γίνονται τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί από το περασμένο καλοκαίρι με τους θεσμούς, τους Ευρωπαίους, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί – να «προσδεθεί» θα έλεγε κανείς – η οικονομία εν όψει των αναταράξεων που θα φέρουν οι κάλπες του Μαΐου.

Για να μην μπερδεύονται όσοι επένδυσαν στην καταστροφή που δεν ήρθε παρότι ως χώρα αρνηθήκαμε την προληπτική πιστοληπτική γραμμή που μας προσφέρθηκε, και η αναβάθμιση από τη Moody’s ήταν αναμενόμενη μετά την τυπική (όχι ουσιαστική) έξοδο από το Μνημόνιο και η ασφαλής έξοδος στις αγορές με τις δύο εκδόσεις του πενταετούς και εν συνεχεία του δεκαετούς ομολόγου ήταν δεδομένη.

Και αυτό για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί η Ελλάδα με τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού για την επιμήκυνση του δημοσίου χρέους από τον ESM δεν απειλείται με χρεοκοπία ως το 2032. Δεύτερον, γιατί τις εκδόσεις εγγυήθηκαν οι ανάδοχοι, οι μεγάλες ξένες τράπεζες που είναι στο παιχνίδι. Και, τρίτον, αν σκεφθεί κανείς ως επενδυτής, «τέτοια εποχή, πού αλλού θα βρεις τέτοιο επιτόκιο;».

Η πιο σοβαρή όμως πτυχή είναι ότι στην τελευταία έκδοση μπήκαν θεσμικοί επενδυτές ακόμα και ασφαλιστικά ταμεία που μένουν πάνω στους τίτλους για την ετήσια απόδοσή τους. Και αυτό είναι κέρδος για τη χώρα και όχι για τη σημερινή ή την επόμενη κυβέρνηση.

Ετσι πλέον όλοι μπορούν να σχεδιάσουν πιο ήσυχοι την πορεία τους προς τις εκλογές. Το σενάριο να χάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι κάτι το αναμενόμενο. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν πλέον οι ξένοι αναλυτές στις εκθέσεις τους, ο κ. Τσίπρας εφάρμοσε πιστά το Μνημόνιο που δεν πίστευε, φανταστείτε ο κ. Μητσοτάκης που το πιστεύει… Ετσι μια εναλλαγή στην εξουσία όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά το πιθανότερο είναι να πάρει αέρα η οικονομία, ειδικά αν μειωθούν τα φορολογικά βάρη.

Αυτό όμως που μένει αναπάντητο και ανησυχεί όλους είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι ερχόμενες κάλπες δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και με δεδομένο τον εκλογικό νόμο που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον επόμενο τόνο αυτό που θα κυριαρχήσει είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα. Και αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Γράψτε το σχόλιο σας