Απάντηση στην επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας για το ρεπορτάζ της 24ης Φεβρουαρίου περί «σλαβομακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα απέστειλε το BBC.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, στην επιστολή αρχικά δίνεται απάντηση στην επισήμανση του προέδρου της Ένωσης, Ανδρέα Πετρίδη, περί αντιφάσεων στο δημοσίευμα. Ο κ. Πετρίδης είχε επισημάνει ότι στο κείμενο αναφερόταν πως η «μακεδονική γλώσσα» είχε απαγορευθεί επί Μεταξά ενώ στη συνέχεια σημειωνόταν ότι «η μακεδονική γλώσσα δεν έχει απαγορευθεί επισήμως στην Ελλάδα». Το BBC απαντά ότι στο δημοσίευμα ξεκαθαρίζεται πως η γλώσσα αυτή δεν έχει απαγορευθεί επισήμως «εδώ και δεκαετίες».

Στην απάντηση του, το βρετανικό δίκτυο τονίζει, επίσης, ότι το δημοσίευμα δεν έκανε λόγο για «μεγάλη καταπιεσμένη μειονότητα», όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της διαμαρτυρίας του ο πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Μ. Βρετανίας.

Το BBC παραπέμπει στην παράγραφο του δημοσιεύματος με αναφορά στον αριθμό των σλαβόφωνων ή των μακεδονικής εθνότητας απογόνων στην Ελλάδα που «είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια».

Μάλιστα, στην ίδια παράγραφο του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στον «ιστορικό Λεωνίδα Εμπειρίκο» ο οποίος «υπολογίζει ότι πάνω από 100.000 ακόμα ζουν στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα ταυτοποιούνταν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας».

Και συνεχίζει η επιστολή του BBC, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν κατανοεί την παρατήρηση του κ. Πετρίδη πως αυτή η υποτιθέμενη μειονότητα εκπροσωπείται από ένα κόμμα με παρόμοιες πεποιθήσεις, το οποίο ωστόσο έχει ελάχιστη εκλογική απήχηση.

Παρ’όλα αυτά η επιστολή του BBC δεν απαντά ευθέως στα άλλα σημεία που είχε επισημάνει πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων. Αυτά είναι το ότι το δημοσίευμα κατηγορούσε μια χώρα-μέλος της ΕΕ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι δεν περιλαμβανόταν επίσημη απάντηση της ελληνικής πλευράς και ότι επρόκειτο για μονομερές δημοσίευμα με ελάχιστη αναφορά στις επίσημες ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Πετρίδης παραπέμπεται στις αποσαφηνίσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο διαδικτυακό δημοσίευμα, οι οποίες περιλαμβάνουν και σύνδεσμο παραπομπής στην επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας του Έλληνα πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το BBC, τη σκυτάλη πήρε και η Γερμανική Ραδιοφωνία, η οποία φιλοξενεί ρεπορτάζ με υπέρτιτλο «Μακεδονική μειονότητα» και τίτλο «Μη αναγνωρισμένη στην Ελλάδα».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο