Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Koenigsegg Jesko: Η σουηδική υπέρβαση

Koenigsegg Jesko: Η σουηδική υπέρβαση

Η σουηδική φίρμα αποκαλύπτει από τη Γενεύη το νέο της εκκεντρικό δημιούργημα το οποίο θα αναλάβει να αναπληρώσει το «κενό» του θρυλικού Agera RS που στο σύντομο πέρασμά του, κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία στον κόσμο των εξωπραγματικών αυτοκινήτων.

Την έκθεση της Γενεύης επέλεξε και η σουηδική φίρμα με το δυσκολοπρόφερτο όνομα για να παρουσιάσει το διάδοχο του Αgera RS, Jesko, το οποίο υπόσχεται να φανεί αντάξιο της κληρονομιάς του η οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τον τίτλο του ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής στον κόσμο καθώς το Agera RS είχε καταρρίψει το αντίστοιχο ρεκόρ καταγράφοντας μέση ταχύτητα 444,6 χλμ./ώρα.

Το Jesko το οποίο ονομάστηκε έτσι από τον πατέρα του ιδρυτή της σουηδικής φίρμας Christian von Koenigsegg, αξιοποιεί μια αναβαθμισμένη εκδοχή του twin-turbo V8 που εφοδιάζει τα μοντέλα της φίρμας και ο οποίος αποδίδει 1.280 με καύσιμο βενζίνης ή 1.600 ίππους με βιοαιθανόλη Ε85. Η διαθέσιμη ροπή διαμορφώνεται σε 1.500 Nm, με τα 1.000 Nm διαθέσιμα ήδη μεταξύ 2.700 και 6.170 σ.α.λ. ενώ το όριο στροφών φτάνει τις 8.500.

Στα βελτιωμένα στοιχεία του θηριώδους κινητήρα των 5,0 λίτρων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ένας νέος στροφαλοφόρος άξονας, αναβαθμισμένο σύστημα εισαγωγής και μεγαλύτερα turbo ενώ το παζλ συμπληρώνεται από ένα καινοτόμο υπερσυμπιεστή για τον οποίο εκκρεμεί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίες και υπόσχεται την τροφοδοσία με αέρα υπό πίεση έως και 20 bar για την εξάλειψη της υστέρησης turbo.

O αναβαθμισμένος κινητήρας συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο εννέα σχέσεων πολύδισκου συμπλέκτη το οποίο η Koenigsegg αποκαλεί Light Speed Transmision και σύμφωνα με τις συστάσεις, εγγυάται ακόμα και το πέρασμα από την έβδομη στην τέταρτη σχέση με αστραπιαία ταχύτητα χωρίς αναμονή για συγχρονισμό.

Ο οδηγός καλείται να χειριστεί το σοφιστικέ κιβώτιο μέσω δύο θέσεων, paddles τα οποία στην πρώτη θέση κάνουν το κιβώτιο να λειτουργεί κατά αντιστοιχία με ένα τυπικό σειριακό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ενώ στη δεύτερη θέση, επί της ουσίας το κιβώτιο επιλέγει την σχέση που θα προσφέρει την μέγιστη επιτάχυνση τη δεδομένη στιγμή.

Τις προδιαγραφές του Jesko συμπληρώνει η παρουσία του εξίσου εξεζητημένου συστήματος αυτόματα ρυθμιζόμενων αμορτισέρ της Koenigsegg το οποίο η σουηδική φίρμα επιγράφει ως Τriplex και το οποίο σε αντίθεση με το παρελθόν του Agera RS, ελέγχει τα αμορτισέρ και στους τέσσερις τροχούς, προσαρμόζοντας το ύψος αναλόγως με τις εκάστοτε συνθήκες επιτάχυνσης και αλλαγές κατεύθυνσης.

Το παζλ συμπληρώνεται από την παρουσία συστήματος τετραδιεύθυνσης το οποίο, αλλάζει την διεύθυνση των πίσω τροχών συνυπολογίζοντας εκτός από την γωνία των μπροστινών τροχών, την ταχύτητα, τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα και την επιτάχυνση.

Αισθητικά το Jesko δείχνει σαν προδιαγεγραμμένη μετεξέλιξη του Agera RS, χωρίς ωστόσο η Koenigsegg να έχει παραλείψει να επιληφθεί των λεπτομερειών που κάνουν τη διαφορά. Ενδεικτικά, η νέα αεροδυναμική υπόσταση του Jesko η οποία καθορίζεται μεταξύ άλλων από την παρουσία μιας ενεργής αεροτομής στο πίσω τμήμα και επίσης ενεργών πτερυγίων μπροστά έχει συμβάλει στην αύξηση της κάθετης δύναμης κατά 40% σε σχέση με το Agera RS. Έτσι σε ταχύτητα 275 χλμ./ώρα η παραγόμενη κάθετη δύναμη διαμορφώνεται σε 1,1 τόνο καθιστώντας το Jesko σε υπόδειγμα αεροδυναμικής.

Επί του παρόντος, η σουηδική φίρμα δεν έχει ανακοινώσει άλλα μεγέθη επιδόσεων για τα οποία επιφυλάσσεται όταν ξεκινήσει την εμπορική του πορεία.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024