Σε νέες δηλώσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία προχώρησε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, ενόψει των δημοτικών εκλογών ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού,  αναφερόμενος αυτή τη φορά σε συλλήψεις Γερμανών που θεωρούνται υποστηρικτές του κουρδικού ΡΚΚ – το οποίο χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση – και επισκέπτονται την Τουρκία για τουρισμό.

«Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι στην Ευρώπη ή στη Γερμανία συμμετέχουν σε διαδηλώσεις μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και μετά έρχονται να κάνουν διακοπές στην Αττάλεια ή στην Αλικαρνασσό. Για αυτούς έχουμε λάβει μέτρα. Θα έρχονται ήσυχα και μετά θα συλλαμβάνονται κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. Στο εξής δεν θα είναι πια τόσο εύκολο έξω να διαπράττουν προδοσία κι έπειτα να διασκεδάζουν στην Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Σοϊλού.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία ‘Αντεμπαρ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Τούρκο υπουργό, απέρριψε τις απειλές της ‘Αγκυρας, κάνοντας λόγο για δηλώσεις «οι οποίες δεν βοηθούν στην παρούσα κατάσταση», σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενώ πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «έχει ασφαλώς πολύ σαφή θέση για το ΡΚΚ, αλλά η ελευθερία της έκφρασης και των συγκεντρώσεων είναι για μας υψηλό αγαθό το οποίο προστατεύουμε και πρέπει να προστατεύεται», πρόσθεσε η κυρία ‘Αντεμπαρ και επισήμανε ότι η στάση της Τουρκίας αξιολογείται καθημερινά και με βάση τα νέα δεδομένα επικαιροποιούνται διαρκώς και οι ταξιδιωτικές συστάσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση των τουρκικών αρχών να μην ανανεώσουν τις διαπιστεύσεις γερμανών ανταποκριτών στη χώρα, μεταξύ των οποίων του δεύτερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ZDF και της εφημερίδας «Tagesspiegel», έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται η ένταση στη χώρα.

«Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η Τουρκία θα βρει σύντομα μια λύση σε αυτό το ζήτημα και όχι μόνο για τους γερμανούς δημοσιογράφους, αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι δημοσιογράφοι πρέπει στην Τουρκία να είναι ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Γράψτε το σχόλιο σας