Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευθύνες σε ΥΠΟΙΚ και Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου

Ευθύνες σε ΥΠΟΙΚ και Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου

Βαρύτατες ευθύνες αποδίδει στον Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, το οποίο καταλογίζει ευθύνη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τη μη παύση του Υπουργού Οικονομικών

Βαρύτατες ευθύνες αποδίδει στον Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, το οποίο καταλογίζει ευθύνη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τη μη παύση του Υπουργού Οικονομικών.

Επίσης το πόρισμα αποδίδει μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα και στα πολιτικά κόμματα κάνοντας λόγο για αρνητική επίδραση των Κυπριακών κομμάτων στην πορεία της τράπεζας. Όπως εξηγεί η Ερευνητική Επιτροπή, κριτήριο των αποφάσεων συγκεκριμένων κομμάτων, «δεν ήταν το καλώς νοούμενο συμφέρον του Συνεργατισμού, αλλά η δική τους επικράτηση και εξυπηρέτηση του δικού τους κομματικού συμφέροντος».

Την ίδια ώρα, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων σαν σώμα, αναφέρεται πως αυτή δεν είχε ιδιαίτερη ανάμιξη και ρόλο στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Οι ευθύνες του κύπριου υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, σύμφωνα με το πόρισμα

Όπως αναφέρει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, για περιγράφοντας τις ευθύνες του Χ. Γεωργιάδη: «είναι κατ’ αναλογία παρόμοιες με τις ευθύνες του όποιου μεγαλομετόχου ιδιωτικής εταιρείας, η οποία καταλήγει σε διάλυση λόγω κακοδιαχείρισης του ιδίου. Ήταν ο εκπρόσωπος του κράτους και συμμετείχε στην διαμόρφωση της στρατηγικής της ΣΚΤ. Είχε επίσης την κύρια, αν όχι την αποκλειστική ευθύνη να παρακολουθεί αν η πορεία του ΣΠΤ ήταν σύμφωνη με τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία. Είχε ή θα έπρεπε να έχει την απόλυτη ευθύνη όσων τεκταίνονταν στην ΣΚΤ. Είχε τον κύριο λόγο στην επιλογή των κατάλληλων μελών της Επιτροπείας της ΣΚΤ με δικαίωμα διορισμού και παύσης τους αν αποδεικνύονταν ανεπαρκείς».

Η δικαιολογία του ότι εγκρίνονταν τελικά από τους επόπτες και ήταν ευθύνη τους αν θα συνέχιζαν να παραμένουν ή όχι σαν μέλη της Επιτροπείας είναι επιφανειακή, υποστηρίζει η Ερευνητική Επιτροπή, σημειώνοντας ότι: «Είναι ο ιδιοκτήτης ο οποίος είχε την ύστατη ευθύνη αν η επιχείρηση του θα επιβιώσει ή όχι. Θυμίζουμε δε ότι δε δίστασε να ζητήσει την παύση ικανών μελών της Επιτροπείας τα οποία ασκούσαν κριτική σε αποφάσεις κυρίως της Ανώτερης Διεύθυνσης ή της πλειοψηφίας της Επιτροπείας. Άμεσα ή έμμεσα ευθυνόταν και για την καταλληλότητα και ικανότητα των ανώτατων διευθυντικών στελεχών της Τράπεζας. Παρόλον ότι η ευθύνη διορισμού τους δεν ήταν κατά τρόπον άμεσο δική του, όφειλε να παρακολουθεί και να γνωρίζει τις επιδόσεις τους. Και μιλούμε ειδικότερα γι’ αυτές του Γενικού Διευθυντή».

Η ευθύνη του Νίκου Αναστασιάδη

Ευθύνη αποδίδεται και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, επειδή διατήρησε στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Χάρη Γεωργιάδη, σύμφωνα με την Επιτροπή καθώς, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει κάποια ευθύνη για τα όσα οδηγούσαν στην εσπευσμένη πώληση μέρους της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα είναι γιατί διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόσωπο το οποίο για μία περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον ΣΠΤ έξω από την καταστροφική πορεία που εν γνώσει του ακολούθησε».

Προστίθεται παράλληλα πως «η απομάκρυνση του κ. Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών έστω και καθυστερημένα ενδεχόμενα να έδιδε στο ΣΠΤ μια άλλη προοπτική μακριά από τις παλινωδίες, τις εμμονές για διατήρηση μη ικανών διευθυντικών στελεχών στην ΣΚΤ και αδυναμία αντίληψης των κινδύνων στους οποίους οι πολιτικές του με βεβαιότητα οδηγούσαν».

Η Ερευνητική υπενθυμίζει ακόμη τις «αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ της θέσης του ότι ο Συνεργατισμός έπρεπε να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει δηλαδή στους πολίτες και της ενώπιον μας δήλωσης του ότι η πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική ήταν η τέλεια λύση γιατί αποκόπτονται “τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία και έχουμε τράπεζες καθαρές».

Τονίζεται ακόμη πως τον Σεπτέμβρη του 2017 ο Πρόεδρος έλαβε γνώσιν μετά την συνάντηση του με την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για δυσάρεστες εξελίξεις που, διατήρησε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον υπ. Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι η Διοικητής κατέστησε σαφές ότι ο ΣΠΤ έβαινε προς καταστροφικές εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία ευρύτερα.

Τεράστιες οι ευθύνες του διευθυντή Νικόλα Χατζηγιάννη

Η Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό, αποδίδει στον Γενικό Διευθυντή, Νικόλα Χατζηγιάννη «τεράστια ευθύνη για την τελική κατάληξη του ΣΠΤ και ειδικότερα της ΣΚΤ. Αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων».  Αναφέρεται ακόμα «αμέλεια και ανικανότητα» να αντιμετωπιστούν καίρια ζητήματα.

Στο κ. Χατζηγιάννη η Ερευνητική Επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες για τους πιο κάτω λόγους:
–    Απότυχε πλήρως στο να διευθύνει με σωφροσύνη την Τράπεζα ώστε να υπάρξει μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και μείωση των λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας.
–    Ως προς τα ΜΕΧ απότυχε να αναθέσει την διαχείριση τους σε ικανά στελέχη της Τράπεζας και παρέλειψε ν’ αντικαταστήσει αυτούς, που απότυχαν να φέρουν ικανοποιητικές επιδόσεις μείωσης των ΜΕΧ.
–    Οι ενέργειές του αντί να οδηγήσουν σε μείωση των λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας οδήγησαν στη διασπάθιση χρημάτων.
–    «Ο κ. Χατζηγιάννης ενεργούσε και λάμβανε αποφάσεις εν αγνοία της Επιτροπείας της Τράπεζας τις οποίες μάλιστα φρόντιζε να επιβάλλει εκ των υστέρων».

Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα, όπως μεταδίδει το philenews.com ότι ο κ. Χατζηγιάννης δυνατόν να έχει αστικές ευθύνες οι οποίες πηγάζουν από τις παραβιάσεις της Συμφωνίας εργασίας του με την ΣΚΤ. Επίσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ύπαρξη ποινικών ευθυνών εξαιτίας των χειρισμών του στην υπόθεση Altamira, κάτι που θα διαφανεί μετά από εξέταση από τις αστυνομικές αρχές. «Της ίδιας σε βάθος εξέτασης χρήζει η σε συνεργασία με τον κ. Σταυρινίδη δραστηριότητα του στον τομέα των διαφημίσεων», καταλήγει το πόρισμα για τον κ. Χατζηγιάννη.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024