Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από που εμπνεύστηκε τα οσκαρικά κοστούμια του «Black Panther» η Ρουθ Κάρτερ

Από που εμπνεύστηκε τα οσκαρικά κοστούμια του «Black Panther» η Ρουθ Κάρτερ

Η κληρονομιά της Ρουθ Κάρτερ ορίζεται από την ικανότητά της να παίρνει δημοφιλή στυλ από τους δρόμους του Χάρλεμ και του Μπρούκλιν και να τα μεταφέρει στην οθόνη με αυθεντικό τρόπο.

Η Ρουθ Κάρτερ έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη Αφρο-Αμερικανή που κέρδισε Όσκαρ Κοστουμιών για τις δημιουργίες της στην ταινία «Black Panther».

Παρέλαβε το βραβείο με μακριά βασιλική τουαλέτα από μεταλλικό ύφασμα σε συνδυασμό με ένα περιδέραιο εμπνευσμένο από την Αφρική.

Είναι η γυναίκα, η οποία έντυσε με τα τολμηρά αφρο-φουτουριστικά σχέδια τη μυθική βασιλική οικογένεια της Wakanda (εικονικής χώρας της Marvel Comics στην Υπο-Σαχάρια Αφρική), ίσως όμως η βράβευσή της καθυστέρησε, αναφέρει δημοσίευμα του dazeddigital.

Από το 1988, όταν ανέλαβε τη σχεδίαση κοστουμιών για την κλασική ταινία του Σπάικ Λι «School Daze» η Ρουθ Κάρτερ είναι μια ασταμάτητη δύναμη που με τη μόδα έχει απεικονίσει παλιά, σημερινά και φουτουριστικά οράματα της μαύρης αμερικανικής ζωής.

Η ενδυματολόγος έχει συνεργαστεί με τον Σπάικ Λικ, στις ταινίες «Do the Right Thing» και «Malcolm X». Ήταν επίσης υπεύθυνη για τις εμφανίσεις της Άντζελα Μπάσετ στον ρόλο της ως Τίνα Τάρνερ στη βιογραφική ταινία «What’s Love Got To Do With It».

Αν και η Ρουθ Κάρτερ είναι γνωστή για την κινηματογραφική της δουλειά, το επιδραστικό στυλ της έχει εμπνεύσει μερικούς από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές μόδας και ξεκίνησε πολλές αξέχαστες τάσεις.

Στο «Do The Right Thing» ο Radio Raheem φορούσε τα θρυλικά δαχτυλίδια «Love» και «Hate», με τα οποία εμφανίστηκε ο Σπάικ Λι για να παραλάβει το δικό του Όσκαρ στην 91η τελετή απονομής των βραβείων.

Με τη δουλειά της στην κωμική ταινία B * A * P * S βοήθησε να γίνει τάση το στυλ «Gheto Fabolous» (Αφρο-Αμερικανών από φτωχές αστικές περιοχές).

Η τάση δίνει έμφαση στα έντονα χρώματα, τα ασυνήθιστα σχέδια και τα φανταχτερά υφάσματα, τα οποία ενέπνευσαν πολυτελείς οίκους, όπως τα αξεπέραστα χρυσά αξεσουάρ του Moschino και του Versace.

Η κληρονομιά της Ρουθ Κάρτερ ορίζεται από την ικανότητά της να παίρνει δημοφιλή στυλ από τους δρόμους του Χάρλεμ και του Μπρούκλιν και να τα μεταφέρει στην οθόνη με αυθεντικό τρόπο.

Στην ταινία «Black Panther» η Ρουθ Κάρτερ ενσωμάτωσε σε μεγάλο βαθμό το παραδοσιακό αφρικανικό στυλ στη γκαρνταρόμπα του φανταστικού βασιλείου της Wakanda.

Έχει αντλήσει έμπνευση από τους Ndebele της Νότιας Αφρικής στα χρυσά κοσμήματα που φορούσαν οι γυναίκες πολεμιστές, τύλιξε την Άντζελα Μπάσετ με την κουβέρτα με τα παραδοσιακά σχέδια, χαρακτηριστική μίας άλλης εθνοτικής ομάδας, των Basotho.

Για τη βασιλική οικογένεια, κοίταξε στις παραδοσιακές αφρικανικές μοναρχίες που συχνά φορούσαν μεγάλες ποσότητες χρυσού και κοσμημάτων με χάντρες και υπερβολικά σχέδια.

Η έννοια του αφρο-φουτουρισμού παρουσιάστηκε επίσης στην ταινία μέσω του νέου γκουρού τεχνολογίας, Shuri, ο οποίος σχεδίασε ένα κομψό κοστούμι για τον «Black Panther» που προστατεύει τον υπερήρωα και τον βασιλιά της Wakanda από τραυματισμούς. Η στολή είχε τέτοιο πολιτιστικό αντίκτυπο που ενέπνευσε χιλιάδες κινηματογραφόφιλους να τη φορέσουν για να παρακολουθήσουν την ταινία στους κινηματογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024