Τη διαδικασία για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου ξεκίνησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Δημόσιο, ως ανάδοχοι για την κοινοπρακτική έκδοση ορίστηκαν οι τράπεζες BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Όπως ανακοινώθηκε η δημοπρασία για την κοινοπρακτική έκδοση θα διενεργηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν να ανοίγει αύριο, Τρίτη, το βιβλίο προσφορών, χωρίς βέβαια να αποκλείονται εκπλήξεις, ο στόχος να είναι η άντληση 2-3 δισ. ευρώ, ενώ οι προσδοκίες για την απόδοση του ομολόγου είναι κοντά στο 4%. Και αυτή τη φορά ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αλλά και στην υπερκάλυψη της έκδοσης.

Σημειώνεται ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς (που επί της ουσίας είναι 9ετές) είναι στο 3,63% σε χαμηλό από το 2006.

Υπενθυμίζεται πως οι πληροφορίες για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου νωρίτερα ήταν έντονες, μετά και την πτώση των αποδόσεων, που αποδίδεται από οικονομικούς φορείς στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s.

Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο δεκαετής τίτλος είναι το ομόλογο αναφοράς για κάθε χώρα και η Ελλάδα απουσίαζε από τη συγκεκριμένη αγορά για εννέα χρόνια.

Η κίνηση λοιπόν αποβλέπει πρωτίστως στο να διευρυνθεί η καμπύλη για τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα benchmark ομόλογο (ομόλογο αναφοράς), μετά το 5ετές (προ εβδομάδων) και το 7ετές (πέρυσι το Φεβρουάριο).

Το τελευταίο δεκαετές ομόλογο εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου 2010, όταν η χώρα ήταν στον προθάλαμο των μνημονίων. Με τη συγκεκριμένη έκδοση το Δημόσιο τότε άντλησε 5 δισ. ευρώ, αλλά με κουπόνι 6,25% και το πραγματικό επιτόκιο να υπερβαίνει το 6,30%.

Γράψτε το σχόλιο σας