«Ασφαλώς και δεν είναι κανονικό να τηλεφωνείς στον κεντρικό τραπεζίτη και να καταγράφεις τη συνομιλία. Νομίζω ότι αυτό το τηλεφώνημα παραβιάζει τον ποινικό κώδικα, την κοινή λογική και κάθε άρθρο της συνθήκης που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την υπόθεση με το τηλεφώνημα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, όταν ο τελευταίος έμαθε ότι ελέγχεται το δάνειο των 100.000 ευρώ που πήρε από την Τράπεζα Αττικής.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογράμμισε ότι το δικό του καθήκον είναι να προστατεύει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, όχι να διαφωνεί με την κυβέρνηση, και γι’ αυτό κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος.

«Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να κάνω το καθήκον μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, δήλωση που καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει εκστρατεία εναντίον του περιορίστηκε να δηλώσει πως αφήνει στο λαό και στη δικαιοσύνη να αξιολογήσει τις όποιες κινήσεις.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι ο ίδιος «έχει σαφή ευθύνη και αυτό αναγράφεται στο καταστατικό της Τράπεζας» και ότι κάνει «αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική και η νομοθεσία.

Όπως πρόσθεσε, «αυτές τις ημέρες είναι δύσκολο να είσαι κεντρικός τραπεζίτης. Υπάρχει μια επίθεση στους κεντρικούς τραπεζίτες από πολλές πλευρές. Πρέπει να είναι ανεξάρτητοι για να εξασφαλίζουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση «Είναι καθήκον μου να προστατεύω την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Έχω καθαρή εντολή γι’ αυτό, και έτσι εξηγείται και ο τρόπος που αντιδρώ. Δεν γίνεται να μπω σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Επίσης, αυτό που λέω ως κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι δικές μου ιδέες, είναι κάτι που παράγεται από εκατοντάδες ανθρώπους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν είναι δικές μου ιδέες».

Για την έρευνα στο σπίτι του ανέφερε ότι το αφήνει προς κρίση στους ανθρώπους και στη δικαιοσύνη. Να αξιολογήσουν αυτές τις πράξεις. Δεν με επηρεάζει με κανέναν τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει να ασκήσω το καθήκον μου, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το τι λένε γι’ αυτά τα ζητήματα οι συνάδελφοί του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε στη συνομιλήτριά του ότι αντέδρασαν με τον τρόπο που αντιδράτε και εσείς, σαν κανονικοί άνθρωποι.

Γράψτε το σχόλιό σας