Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί τα παιδιά 'μαρτυρούν' τους άλλους τόσο εύκολα;

Γιατί τα παιδιά ‘μαρτυρούν’ τους άλλους τόσο εύκολα;

Αν νιώθει παραμελημένο ή αποκλεισμένο, μπορεί να το κάνει για να φαίνονται τα άλλα παιδιά χειρότερα από εκείνο

Τα παιδιά στην ηλικία των 4 και 5 ετών μαθαίνουν τόσα πράγματα τόσο γρήγορα που δυσκολεύονται πολύ να θυμούνται τα πάντα. Όταν μάθουν κάτι πολύ καλά, περιμένουν ότι και οι άλλοι θα λειτουργήσουν έτσι. Και όταν κάποιος σπάει αυτούς τους κανόνες, νιώθουν την ανάγκη να το πουν δυνατά. Είναι πολύ σημαντικό να το περιορίσετε ή να το σταματήσετε από νωρίς, προτού γίνει συνήθεια για το παιδί. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε γιατί το κάνει.

  • Είναι θέμα κανόνων. Τα παιδιά παίρνουν τα πάντα κυριολεκτικά και δεν κατανοούν ακόμα τις αφηρημένες προτάσεις. Όταν αντιλαμβάνονται τη σημασία των κανόνων γύρω στα 7, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ελαστικά και το παίρνουν προσωπικά όταν τα άλλα παιδιά δεν ακολουθούν τους κανόνες.
  • Το κάνουν για προσοχή. Ένα παιδί που μαρτυρά τα απάντα θέλει την προσοχή των γύρω του. Αν νιώθει παραμελημένο ή αποκλεισμένο, μπορεί να το κάνει για να φαίνονται τα άλλα παιδιά χειρότερα από εκείνο.
  • Είναι εκδικητικά. Ενίοτε συμβαίνει επειδή κάποιο παιδί θέλει να πληγώσει ένα άλλο επειδή εκείνο του έχει ήδη φερθεί άσχημα.
  • Είναι θέμα δύναμης. Κάποια παιδιά που ‘καρφώνουν’ θέλουν να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο επιβάλουν τη δύναμή τους.

Πώς θα το αποτρέψετε

  • Μιλήστε για τη συνήθεια. Αν βλέπετε ότι το κάνει κάποιο άλλο παιδί, βρείτε την ευκαιρία για να μιλήσετε στο δικό σας. Ρωτήστε το τη γνώμη του και αν καταλαβαίνει ότι είναι λάθος.
  • Μιλήστε για τη δικαιοσύνη. Πείτε στο παιδί ότι κάποιες φορές οι άνθρωποι δεν ακολουθούν τους κανόνες αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φέρονται τα άλλα παιδιά.
  • Εξηγήστε τις προσδοκίες σας. Αν και το κάρφωμα είναι κάτι κακό, είναι σημαντικό να μπορεί να διαχωρίσει τα μικρά από τα μεγάλα γεγονότα. Αν υπάρχει κίνδυνος, είναι καλό να γνωρίζει πότε πρέπει να μιλήσει.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024