Ποιος δε θα ήθελε να θρονιαστεί μπροστά στην τηλεόρασή του και να βλέπει με τις ώρες την αγαπημένη του σειρά στο Netflix ή σε κάποιο άλλο κανάλι;

Δυστυχώς, τα ωραία πράγματα συνοδεύονται συχνά από κάποιο τίμημα. Ενώ συνήθως στο στόχαστρο των επιστημόνων είναι τα παιδιά που βλέπουν πολλή τηλεόραση, φαίνεται πως δε λείπουν οι κίνδυνοι για τους γονείς και τους παππούδες που κάνουν κάτι ανάλογο.

Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, που βλέπουν περισσότερες από τρεισήμισι ώρες τηλεόραση, εμφανίζουν ταχύτερη μείωση στις ικανότητες της μνήμης τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Ντέιζι Φάνκορτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», μελέτησαν 3.662 άτομα άνω των 50 ετών (με μέση ηλικία 67 ετών).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έβλεπαν καθημερινά κατά μέσον όρο πάνω από 3,5 ώρες τηλεόραση εμφάνιζαν ύστερα από μία εξαετία χειρότερες μνημονικές επιδόσεις στα σχετικά τεστ.

Έτσι, όσοι έβλεπαν λιγότερες από τρεισήμισι ώρες τη μέρα, είχαν κατά μέσον όρο 4% έως 5% χειρότερη μνήμη έπειτα από έξι χρόνια, ενώ η μείωση έφθανε το 8% έως 10% για όσους έβλεπαν πάνω από τρεισήμισι ώρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παρακολούθηση της τηλεόρασης μειώνει τον πολύτιμο χρόνο που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αφιερώνουν σε άλλες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, που βοηθά στη διατήρηση της μνήμης.

Λιγότερο παθητικές και πιο διαδραστικές δραστηριότητες μπροστά σε μια οθόνη, όπως η χρήση του διαδικτύου και το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών, μπορούν να αποφέρουν περισσότερα γνωσιακά οφέλη (π.χ., βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων) απ’ ό,τι το να κάθονται απλώς και να βλέπουν μια τηλεοπτική εκπομπή.

«Παρόλο που η τηλεόραση μπορεί να προσφέρει επίσης οφέλη όπως εκπαιδευτικά από την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ ή να αποτελεί έναν τρόπο χαλάρωσης από το στρες, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι ενήλικες άνω των 50 ετών καλά θα κάνουν να προσπαθούν να εξισορροπούν την παρακολούθηση τηλεόρασης με άλλες πιο ενεργητικές δραστηριότητες» δήλωσε η δρ Φάνκορτ, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».

Όπως είπε, η τηλεόραση μπορεί να αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας, αν και τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)