Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανικός στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις - Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει τα ρέστα του με Τσίπρα

Πανικός στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις – Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει τα ρέστα του με Τσίπρα

Το κλίμα αποδοκιμασίας κατά της κυβέρνησης για το Μακεδονικό όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αλλά και στις επισκέψεις κορυφαίων στελεχών στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προκαλεί ταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό επιτελείο ετοιμάζεται να παίξει το τελευταίο ισχυρό χαρτί του: να επιστρατεύσει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Το κλίμα αποδοκιμασίας κατά της κυβέρνησης για το Μακεδονικό όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αλλά και στις επισκέψεις κορυφαίων στελεχών στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προκαλεί ταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό επιτελείο ετοιμάζεται να παίξει το τελευταίο ισχυρό χαρτί του: να επιστρατεύσει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα ή έστω να περιορίσει τις δραματικές απώλειες που καταγράφονται για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου, που βλέπει με τρόμο να μην κλείνει η «ψαλίδα» με την Νέα Δημοκρατία, παρά τον πακτωλό των προεκλογικών παροχών και υποσχέσεων. Ούτε τα ψίχουλα της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα, ούτε οι επιστροφές αναδρομικών, ούτε η αύξηση κατώτατου μισθού, ούτε οι υποσχέσεις για χιλιάδες διορισμούς στο δημόσιο. Διότι τίποτα από αυτά δεν απαντούν στις βασικές αγωνίες της πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και δεν μπορούν να κλείσουν το τραύμα που προκάλεσε στο πατριωτικό συναίσθημα του λαού η Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν είναι τυχαίο που τα συνθήματα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται όπου εμφανιστούν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης επικεντρώνονται στο «ξεπούλημα της Μακεδονίας». Τα σοβαρά επεισόδια στην Πτολεμαΐδα, με αφορμή την παρουσία εκεί της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Είχαν προηγηθεί οι βίαιες επιθέσεις στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη στα Γιαννιτσά με τη Θεοδώρα Τζάκρη, τα επεισόδια στην ομιλία του Δημ. Τζανακόπουλου στην Κατερίνη, αλλά και οι αντιδράσεις στην ομιλία Τσακαλώτου στην Καβάλα.

Κι αν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι οι αντιδράσεις για το Μακεδονικό θα αμβλυνθούν με την πάροδο του χρόνου και έως ότου φθάσει η ώρα της κάλπης, τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Τους διαψεύδουν και οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες κάθε μήνα επιβεβαιώνουν ότι η ψαλίδα με την ΝΔ ανοίγει περισσότερο και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φθάνει πλέον να αγγίζει ακόμη και την αυτοδυναμία. Και αυτό είναι κάτι που υποχρεώνει τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου να παραδεχθούν πως δύσκολα είναι διαχειρίσιμο, πολύ περισσότερο αναστρέψιμο.

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων στο Μαξίμου

Τα τελευταία δύο 24ωρα είδαν το φως της δημοσιότητας δύο δημοσκοπήσεις που στέλνουν πολύ ενδιαφέρονται μηνύματα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης της εταιρίας Alco το 17% των ερωτηθέντων βλέπει νίκη της ΝΔ και μάλιστα με αυτοδυναμία. Νίκη της ΝΔ -έστω και χωρίς αυτοδυναμία- βλέπει το 43% των πολιτών.

Η ΝΔ προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 5,7% στην πρόθεση ψήφου, ενώ τον Δεκέμβριο η διαφορά ήταν στο 5,3%, βάσει των στοιχείων της Alco. Στο 6,5% είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή στα έγκυρα, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν στο 6,2. Μάλιστα και από αυτήν την έρευνα επιβεβαιώνεται ότι καταλυτικό ρόλο για τα αποτελέσματα αυτά παίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ερώτηση εάν θα επηρεάσει η Συμφωνία των Πρεσπών το αποτέλεσμα των εκλογών, οι ερωτηθέντες απάντησαν: «Πολύ» σε ποσοστό 67%, ενώ «λίγο» σε ποσοστό 23%. Ούτε το «ατού» του Αλέξη Τσίπρα -όπως έχει αποκαλέσει ο ίδιος την πορεία της οικονομίας- αποδίδει, αφού στην ερώτηση αν η  οικονομία πορεύεται στη λάθος ή σωστή κατεύθυνση, οι ερωτηθέντες απάντησαν: «Λάθος» σε ποσοστό 71% και «σωστή» μόλις το 20%.

Στην δημοσκόπηση της Pulse, στην οποία η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 11 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών -κάτι που παραδοσιακά δεν συμβαίνει. Συγκεκριμένα το 36% ζητά να στηθούν οι εθνικές κάλπες ακόμη και πριν από τον Μάιο, το 21% ζητά να γίνουν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, ενώ το 32% βλέπει εκλογές το αργότερο τον Οκτώβριο.

Αν αυτό το εύρημα, δε, συνδυαστεί με το αίτημα των πολιτών (στο σαρωτικό ποσοστό του 88%) να μειωθούν οι φόροι, μπορεί κανείς με ασφάλεια να πει ότι η προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις ανησυχίες των ψηφοφόρων.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι το 82% θεωρεί απογοητευτικό το πολιτικό κλίμα στη χώρα, με το 35% να αποδίδει τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παίζουν ρέστα με τον πρωθυπουργό

Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων είναι ξεκάθαρη. Και μπορεί η κυβέρνηση να αναζητά βολικό άλλοθι στις δηλώσεις περί ακραίων στοιχείων, αλλά γνωρίζει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και για τον λόγο αυτό υπάρχουν σκέψεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο για να επιστρατευθεί το ισχυρό -αλλά και τελευταίο- χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ: ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να σχεδιάζει τις επόμενες εβδομάδες επισκέψεις στις «καυτές» εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, σε μια προσπάθεια «να μαζέψει» τις αντιδράσεις και να προσφέρει επιχειρήματα σε όσους ακόμη έχουν τη διάθεση να τον ακούσουν. Προς το παρόν, οι λεπτομέρειες της περιοδείας του πρωθυπουργού δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το έργο του θα είναι πολύ δύσκολο.

Αλλωστε λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από την ημέρα της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έγινε υπό το βάρος επεισοδίων έξω από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024