Γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στο Κουκάκι ενοικιάζεται 580 ευρώ τον μήνα ή 17 ευρώ το τετραγωνικό, διαμέρισμα 43 τ.μ. στα Ιλίσια, σε πολυκατοικία 53 ετών, προσφέρεται στα 770 ευρώ ή 18 ευρώ/τ.μ., ενώ ένα άλλο 44 ετών στο Θησείο, επιφάνειας 47 τ.μ., ενοικιάζεται 650 ευρώ τον μήνα ή 14 ευρώ το τετραγωνικό. Οι τιμές μπορεί να φαίνονται υπερβολικές για τα σημερινά δεδομένα, αλλά είναι πραγματικές και προέρχονται από τις αγγελίες που αναρτούν ιδιοκτήτες και μεσιτικά γραφεία. Τα ενοίκια αυτά είναι απλησίαστα για έναν υπάλληλο, έναν φοιτητή ή ένα ζευγάρι.

Τα σπίτια που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση στην καρδιά της πρωτεύουσας είναι πλέον ελάχιστα και πανάκριβα, όταν την ίδια ώρα στην Κηφισιά ένα διαμέρισμα 136 τ.μ. ενοικιάζεται 800 ευρώ ή 6 ευρώ το τετραγωνικό και στην Εκάλη βρίσκουμε διαμέρισμα 110 τ.μ. με 900 ευρώ τον μήνα ή 8 ευρώ το τετραγωνικό.

Η φρενίτιδα του Airbnb έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια και έχει εκτινάξει τις τιμές των ενοικίων. Τα ενοίκια κατοικιών σε περιοχές όπως το Κουκάκι, το Μετς, ακόμη και τα Εξάρχεια, έχουν τραβήξει για τα καλά την ανηφόρα, με τις αυξήσεις να κινούνται ακόμα και πάνω από 30% σε σχέση με το 2017. Μέσα σε μια διετία το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη.

Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι στην περιοχή του Μακρυγιάννη οι τιμές των ενοικίων το 2018 έκαναν άλμα 35% σε σχέση με το 2017, στα Εξάρχεια τα ενοίκια καταγράφουν αύξηση 34%, στο Κολωνάκι 23% ενώ στην περιοχή του Χίλτον παρατηρείται έκρηξη 50% στις τιμές των ενοικίων. Τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας έχουν κάνει άλμα 20% σε σχέση με το 2017. Αλλά και στα βόρεια προάστια όπου υπάρχουν σταθμοί του μετρό, όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% τους τελευταίους μήνες. Στα νότια προάστια η μεγαλύτερη αύξηση 12% εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Παρόμοια εικόνα διαπιστώνουμε και στη Θεσσαλονίκη, με τα ενοίκια σε Τούμπα και Χαριλάου να έχουν αυξηθεί πάνω από 20% την τελευταία διετία.

Απελπιστική κατάσταση

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση είναι απελπιστική για όσους ψάχνουν να ενοικιάσουν κύρια κατοικία σε περιοχές οι οποίες έχουν γίνει περιζήτητες λόγω Airbnb. Το κέντρο του Λεκανοπεδίου έχει αποκλειστεί λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των υψηλών ενοικίων. Η φρενίτιδα του Airbnb έχει καταλάβει τους ιδιοκτήτες οι οποίοι βγάζουν τους ενοικιαστές από τα διαμερίσματα για να τα βάλουν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, βλέποντας τα γρήγορα κέρδη που φέρνει η Airbnb. Στα Πετράλωνα, για παράδειγμα, τα σπίτια που προσφέρονται μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ενοικιάζονται προς 21,18 ευρώ το τετραγωνικό τον μήνα, ενώ για τα ελάχιστα διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα για μακροχρόνια μίσθωση η τιμή του ενοικίου κινείται στα 6,5 ευρώ το τετραγωνικό. Στο Κουκάκι οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται στα 7,95 ευρώ το τετραγωνικό όταν για τη βραχυχρόνια μίσθωση οι ιδιοκτήτες ζητούν και εισπράττουν τον μήνα ακόμα και 37,78 ευρώ το τ.μ.

Ερευνα που πραγματοποίησε η Grant Thornton έδειξε ότι η αναλογία των τιμών μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης αγγίζει το 5 προς 1, ενώ η αναλογία ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ως προς το σύνολο φθάνει μέχρι και το 95%.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν ανεβάσει τις τιμές των ενοικίων, σημειώνει ο senior manager της Grant Thornton Greece Παναγιώτης Πρόντζας, λέγοντας ότι ένα ακίνητο στην Αθήνα για μια οικογένεια 3 ατόμων ενοικιάζεται στα 603 ευρώ, ενώ αν δεν υπήρχε η επίπτωση από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, το αντίστοιχο ποσό θα ήταν στα 550 ευρώ.

Η έρευνα έδειξε ότι στην περιοχή του Ζαππείου προσφέρονται 105 ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση και μόνο 9 για μακροχρόνια, στο Κουκάκι από τα 879 ακίνητα που είναι διαθέσιμα για ενοικίαση τα 732 σπίτια, δηλαδή το 83%, ενοικιάζονται μέσω Airbnb και τα 147 διατίθενται στην παραδοσιακή μηνιαία μίσθωση. Στα Χανιά μόνο το 5% των προς μίσθωση κατοικιών απευθύνεται στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης, καθώς το άλλο 95% είναι για βραχυχρόνια. Σε απόλυτα νούμερα 4.337 ακίνητα κατευθύνονται σε βραχυχρόνια μίσθωση και μόλις 212 στη μακροχρόνια. Αυτά δηλαδή τα 212 σπίτια είναι οι επιλογές που έχουν φοιτητές, δημόσιοι λειτουργοί ή όσοι θέλουν να αλλάξουν σπίτι ή να μετακομίσουν στα Χανιά. Το ίδιο έντονο είναι το φαινόμενο σε άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο