Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρία θα γιορτάζουν από κοινού ιστορικά πρόσωπα

Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρία θα γιορτάζουν από κοινού ιστορικά πρόσωπα

Θα τιμηθούν από κοινού ο τσάρος Σαμουήλ, ο Άγιος Ναούμ και ο Άγιος Κλήμης

Την απόφαση πήρε η κοινή επιτροπή ιστορικών και εκπαιδευτικών θεμάτων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της το βράδυ της Τετάρτης στα Σκόπια, σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα.

«Μετά από μακρές συζητήσεις, η κοινή επιτροπή συμφώνησε να συστήσει στις κυβερνήσεις και των δύο χωρών ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την κοινή γιορτή του Αγίου Κλήμεντος, του Αγίου Ναούμ και του τσάρου Σαμουήλ, ως γέφυρα για την οικοδόμηση αμοιβαίων φιλικών σχέσεων, σύμφωνα με το πνεύμα της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας», αναφέρει η δήλωση του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας.

Στη συνάντηση εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γιορτάζονται από κοινού μερικά ιστορικά στοιχεία που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες, ενώ η συζήτηση για τα εγχειρίδια της ιστορίας αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση της κοινής επιτροπής για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, η οποία συστάθηκε σύμφωνα με τη Συνθήκη καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Επιτροπή αυτή έχει δύο προτεραιότητες – μία από αυτές είναι η κοινή γιορτή ορισμένων ιστορικών προσώπων και γεγονότων, με έμφαση σε ιστορικά δεδομένα και γεγονότα που αποτελούν πηγή ιστοριογραφίας – πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών και εμποδίζουν την ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ τους», είπε ο ιστορικός και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων, Πέταρ Τοντόροφ, σύμφωνα με την τηλεόραση «Νόβα».

Πηγή: echedoros-a.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024