Δεν κατάφεραν να άρουν το αδιέξοδο για το Brexit στη νέα τους συνάντηση Τερέζα Μέι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι δυο τους συνομίλησαν για μιάμιση περίπου ώρα και έδωσαν ξανά «ραντεβού» σε λίγες μέρες, πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές. Προέτρεψαν τις ομάδες τους να συνεχίσουμε να εξετάζουν τις επιλογές σε θετικό πνεύμα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η πρόβλεψη για το «backstop» στη συμφωνία για το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στοχεύει στο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν σκληρά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, είναι προσωρινή, διαβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Οι συνομιλίες τους αφορούσαν το ποιες εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν αναφορικά με το backstop, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την προσωρινή φύση του και του να παρασχεθούν οι κατάλληλες νομικές διασφαλίσεις και στις δύο πλευρές».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισήμανε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος προς την επίλυση του αδιέξοδου σχετικά με τις διευθετήσεις για το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο χρόνος εξαντλείται για τη διασφάλιση αυτών των αλλαγών.

«Υπογράμμισα την ανάγκη που έχουμε να δούμε νομικά δεσμευτικές αλλαγές σχετικά με το backstop, που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα είναι αόριστο. Ότι αυτό είναι το ζητούμενο… Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης» δήλωσε η Μέι σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, μετά το τετ α τετ με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

«Το γοργόν και χάριν έχει και είναι προς το συμφέρον και των δύο μας, όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ να το κάνει με συντεταγμένο τρόπο. Επομένως, καταγράψαμε πρόοδο».

Πάντως, στη ανακοίνωση Λονδίνου και Βρυξελλών, δεν τίθεται θέμα «επαναδιαπραγμάτευσης» της συμφωνίας για το διαζύγιο, αλλά κυρίως να «υπάρξουν τροποποιήσεις» στην πολιτική διακήρυξη, που θα τη συνοδεύει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο