Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Διακόσιες οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί σε θύλακα του Ισλαμικού Κράτους

Συρία: Διακόσιες οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί σε θύλακα του Ισλαμικού Κράτους

Περίπου διακόσιες οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί σε μια μικρή περιοχή της Συρίας που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), οι δυνάμεις του οποίου εμποδίζουν πολλές από αυτές να διαφύγουν, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, απευθύνοντας έκκληση για ασφαλή διέλευση των οικογενειών

Περίπου διακόσιες οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί σε μια μικρή περιοχή της Συρίας που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), οι δυνάμεις του οποίου εμποδίζουν πολλές από αυτές να διαφύγουν, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, απευθύνοντας έκκληση για ασφαλή διέλευση των οικογενειών.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) βρίσκονται πολύ κοντά στο να νικήσουν το ΙΚ στον τελευταίο θύλακά του στην ανατολική Συρία, στο χωριό Μπαγούζ, όπου εκτιμούν ότι βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μαχητές του ΙΚ και περίπου 2.000 άμαχοι υπό πολιορκία.

Πολλές από τις οικογένειες «εξακολουθούν να υφίστανται εντατικά αεροπορικά και χερσαία πλήγματα από τις δυνάμεις τού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού και τους συμμάχους τους των SDF στο έδαφος» ανέφερε σε δήλωσή της η Μπατσελέτ.

«Αντιλαμβανόμαστε πως το ISIL (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε) φαίνεται να εμποδίζει ορισμένες από αυτές, αν όχι όλες, να φύγουν. Επομένως, αυτό θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου εκ μέρους του ISIL» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπός της, Ρούπερτ Κόλβιλ.

Οι SDF που επιτίθενται στο ΙΚ έχουν την υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν τους αμάχους που αναμειγνύονται με τους ξένους μαχητές, είπε.

Πριν από λίγο πηγή των SDF δήλωσε ότι φορτηγά εισήλθαν στον τελευταίο θύλακα του ΙΚ στην ανατολική Συρία, για να απομακρύνουν τους εναπομείναντες αμάχους.

Οι SDF υποστηρίζουν πως ο διαχωρισμός των αμάχων στο θύλακα του Μπαγούζ από τους εναπομείναντες τζιχαντιστές που έχουν οχυρωθεί εκεί είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την τελική κατάληψη της περιοχής, της τελευταίας που κατέχει η τζιχαντιστική οργάνωση στην ανατολική Συρία.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters, που βρίσκεται σε μια περιοχή κοντά στο Μπαγούζ, είδε δεκάδες φορτηγά να κινούνται στο δρόμο με κατεύθυνση προς το χωριό.

Στη βορειοδυτική Συρία, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ και τις γύρω περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή σε επιθέσεις από ένοπλες ομάδες έχουν σκοτωθεί άμαχοι, ανέφερε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Δύο εκρήξεις στο γεμάτο κόσμο κέντρο της πόλης Ιντλίμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, χθες, Δευτέρα, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με την Μπατσελέτ, οι νεκροί από τη διπλή επίθεση είναι 16 και τουλάχιστον 70 οι τραυματίες.

Η Μπατσελέτ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τους περίπου 20.000 ανθρώπους που έχουν διαφύγει από περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ISIL στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ τις τελευταίες εβδομάδες.

Μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν δημιουργήσει ένοπλες κουρδικές ομάδες, περιλαμβανομένων των SDF, που φέρονται όμως να τους εμποδίζουν να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς.

«Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να ληφθεί για τους αμάχους, να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση και να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς. Δεν πρέπει να κρατούνται, εκτός κι αν είναι ύποπτοι για τη διάπραξη κάποιου συγκεκριμένου εγκλήματος» είπε ο Κόλβιλ.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024