Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνο το χάσμα Bορρά-Nότου στην ΕΕ

Επικίνδυνο το χάσμα Bορρά-Nότου στην ΕΕ

Μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου υπάρχει ένα οικονομικό χάσμα, που συνιστά απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην ΕΕ, προειδοποίησε σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Μονάχου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.

H επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί για διευρυνόμενο οικονομικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου στην ΕΕ.

Σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Μονάχου, το οποίο λαμβάνει χώρα στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «σε αντίθεση με την συνεχιζόμενη σύγκλιση ανατολικοευρωπαϊκών και δυτικοευρωπαϊκών χωρών η σύγκλιση Bορρά – Nότου δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά την τελευταία 20ετία.

Η επικεφαλής του Ταμείου υπογράμμισε ότι «από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Για το λόγο αυτό πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα της ΕΕ».

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «στις πέντε χώρες του ευρωπαϊκού νότου που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε την περίοδο 2008-2017».

Παράλληλα η Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στις χώρες-μέλη της ΕΕ να ανανεώσουν την υπόσχεσή τους υπέρ της κοινής ευημερίας. Και πρόσθεσε ότι τα λαϊκιστικά κινήματα, η δημόσια συζήτηση για τη μετανάστευση από την Εγγύς Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και το αίτημα για ένα διεθνές εμπόριο που διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες θέτουν την Ευρώπη ενώπιον νέων προκλήσεων.

Aπαραίτητες οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, μια ελαστικότερη αγορά εργασίας σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ η νεανική ανεργία που ξεπερνά ακόμα και το 30% σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα πρέπει να καταπολεμηθεί με στοχευμένες επενδύσεις στην παιδεία και την εκπαίδευση των νέων.

Η επικεφαλής του Ταμείου αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου λόγω της ελαστικότερης αγοράς δημιουργήθηκαν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας αορίστου παρά ορισμένου χρόνου.

Δεύτερον, βελτίωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η εκκαθάριση μιας επιχείρησης διαρκεί εννιά φορές περισσότερο απ΄ ό,τι στην Ιρλανδία.

«Μια ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά μπορεί να υπάρξει μόνο αν εναρμονιστούν οι κανόνες πτώχευσης», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.

Τρίτον, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στην Έρευνα και την Ανάπτυξη. «Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία δαπάνησαν περίπου το 1% του ΑΕΠ τους στην καινοτομία, ενώ σε αντίθεση στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε το 2018 στο 3%», υπογράμμισε η επικεφαλής του Ταμείου.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, Reuters)

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024