Στις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει επιμένει η Άγκυρα μετά και τη διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, κάνει λόγο για «άλυτα ζητήματα», ενώ απαιτεί την παράδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, αγνοώντας επιδεικτικά για μια ακόμα φορά τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης.

Επίσης κάνει λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο» και ξεκαθαρίζει ότι καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας.

«Οι οκτώ να δικαστούν στην Τουρκία»

Ερωτηθείς για τους οκτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν διαμηνύει ότι «οι πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από το τουρκικό δικαιικό σύστημα αφότου εκδοθούν στην Τουρκία».

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλά ανεπίλυτα ζητήματα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, ο Τούρκος πρέσβης σημειώνει: «Όλα αυτά είναι σύνθετα θέματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια του διαλόγου. Η συνέχιση της διαδικασίας διμερούς διαλόγου είναι κάτι που ανέκαθεν θέλαμε».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, η Τουρκία επικήρυξε με το ποσό των 12,8 εκατ. δολαρίων όσους καταζητούνται για δεσμούς με την ισλαμιστική οργάνωση FETO.

«Ειρηνευτική Επιχείρηση»

Το Κυπριακό, το οποίο δεν έχει επιλυθεί επί 50 χρόνια, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής των κ. Τσίπρα και  Ερντογάν, λέει στο πρακτορείο ο Οζουγκεργκίν.

«Καταρχάς, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο είναι το θέμα» σχολιάζει ο τούρκος διπλωμάτης.

«Το Κυπριακό ξεκίνησε το 1963, όχι το 1974. Ίσως και πιο πριν. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες στο νησί. Η ‘’ειρηνευτική επιχείρηση’’ (το 1974) δεν ήταν η αιτία του Κυπριακού, αλλά αποτέλεσμα του κυπριακού προβλήματος» ισχυρίζεται ο διπλωματικός αντιπρόσωπος της Τουρκίας.

Η Κύπρος, προσθέτει, έχει διαιρεθεί από το 1974 όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολουθήθηκε από βία κατά των Τούρκων του νησιού και της παρέμβασης της Άγκυρας ως εγγυήτριας δύναμης.

«Καμία έρευνα δυνατή ερήμην της Τουρκίας»

Όσον αφορά τις διερευνητικές δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οζουγκεργκίν ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετέχει σε δραστηριότητες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων.

«Μια ‘’ενεργειακή εξίσωση’’ στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία η Τουρκία δεν εμπλέκεται, δεν θα ήταν μια πραγματική εξίσωση και δεν θα λειτουργούσε» σχολιάζει.

Όπως αναφέρει ο Οζουγκεργκίν, η Τουρκία αμφισβήτησε με συνέπεια τη μονομερή γεώτρηση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο