Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Γκουαϊδό αποφασίζει να «πάρει στα χέρια του» τα πετρελαϊκά έσοδα

Ο Γκουαϊδό αποφασίζει να «πάρει στα χέρια του» τα πετρελαϊκά έσοδα

Σε νέες πρακτικές προχώρησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό

Σε νέες πρακτικές προχώρησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό,  σε μία προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο των πετρελαϊκών εσόδων από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, τοποθετώντας νέα διοικητικά στελέχη στην πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA και στα διυλιστήρια της Citgo.

Οι δύο αυτές εταιρείες αποτελούν τη βάση της οικονομίας της χώρας, με τον Μαδούρο μάλιστα να δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει σε κανέναν «να κλέψει» την Citgo. Τα νέα διοικητικά συμβούλια αναμένεται να λειτουργούν παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα.

Σημειώνεται ότι, με τις ΗΠΑ να κάνουν την αρχή, 50 χώρες έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Ο Μαδούρο ωστόσο εξακολουθεί να κρατά τα κλειδιά πολύ σημαντικών – για τον έλεγχο της εξουσίας – κρατικών οργανισμών, ενώ εξακολουθεί επίσης να έχει τη ζωτικής σημασίας για το καθεστώς του υποστήριξη του στρατού.

«Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανοικοδόμηση της PDVSA», δήλωσε μέσω Twitter ο Γκουαϊδό, αφότου η Εθνοσυνέλευση – η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση – έδωσε το πράσινο φως στους νέους διορισμούς. «Το νέο συμβούλιο αποτελείται από Βενεζουελάνους οι οποίοι είναι ικανοί και αδιάφθοροι. Η σωτηρία της ενεργειακού μας παράγοντα άρχισε», πρόσθεσε.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Βενεζουέλας – με τη δέσμευση να τις άρουν, εάν ο Μαδούρο κάνει πίσω – και αναζητούν διάφορους τρόπους να για να μεταφέρουν τα κρατικά κεφάλαια στην αντιπολίτευση, ο μηχανισμός με τον οποίο το νέο διοικητικό συμβούλιο θα αναλάβει επί της ουσίας τον έλεγχο της Citgo – πολύ δε περισσότερο της PDVSA στο Καράκας – παραμένει ασαφής, σχολιάζουν οι «Financial Times». Το μόνο που είναι μέχρι στιγμής γνωστό είναι πως όλοι οι νέοι αξιωματούχοι ζουν εκτός Βενεζουέλας.

Η Citgo απασχολεί περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ και αποτελεί τεράστια πηγή εσόδων για τη Βενεζουέλα. Εκτός από οξυγόνο για την οικονομία της χώρας, η ενεργειακή βιομηχανία είναι απαραίτητο εφόδιο στην όποια προσπάθεια του Γκουαϊδό να παραμερίσει τον Μαδούρο και να πάρει τα ηνία της Βενεζουέλας.

Οι τιμωρητικές αμερικανικές κυρώσεις εντωμεταξύ έχουν επιβραδύνει τις πετρελαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι της PDVSA να αναζητούν εναλλακτικές αγορές. Αυτήν την εβδομάδα, ο στρατηγός Μανουέλ Κουεβεδό και επικεφαλής της εταιρείας, μετέβη στην Ινδία, προκειμένου να πείσει το Νέο Δελχί να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο (το 22% των εξαγωγών της Βενεζουέλας σήμερα).

Με εφαλτήριο τη «δήθεν επανεκλογή» του Μαδούρο, όπως τη χαρακτηρίζει, ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος της χώρας. Παρά τις διεθνείς πιέσεις για την προκήρυξη νέων, «ελεύθερων» εκλογών, ο Μαδούρο δεν προτίθεται να υποχωρήσει, αρνείται την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα του, και απειλεί τον πολιτικό του αντίπαλο ότι αργά ή γρήγορα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024