Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
BBC: Ο εφιάλτης των φοιτητών στα Κατεχόμενα – Θύματα τοκογλύφων και πορνείας

BBC: Ο εφιάλτης των φοιτητών στα Κατεχόμενα – Θύματα τοκογλύφων και πορνείας

Με μελανά χρώματα περιγράφει τη ζωή των φοιτητών στα Κατεχόμενα Κύπρου το BBC

Με μελανά χρώματα περιγράφει τη ζωή των φοιτητών στα Κατεχόμενα Κύπρου το BBC.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί μια 20χρονη κοπέλα από τη Νιγηρία η οποία περιγράφει το πώς έφυγε από το σπίτι τα εγκαταλείποντας σύζυγο και δυο μικρά παιδιά που έχει να δει εδώ και δυο χρόνια.

Εισχωρώντας στη ζωή των φοιτητών, το BBC επισημαίνει ότι την παρούσα περίοδο υπάρχουν 120.000 «φοιτητές» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις σε πολλά πεδία.

«Ο βιομηχανικός κλάδος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει δελεάσει φοιτητές από τις αναπτυσσόμενες χώρες με την υπόσχεση φθηνών διδάκτρων, παραλιών με φοίνικες και ευκαιρία εργοδότησης στην Ευρώπη», τονίζει η αγγλική ενημερωτική ιστοσελίδα.

Στη συνέχεια το BBC υπενθυμίζει ότι μέχρι το 2011 στα Κατεχόμενα λειτουργούσαν μόλις έξι «πανεπιστήμια». Στα τέλη του 2019 αυτός ο αριθμός αναμένεται να είναι 30.

Το ρεπορτάζ εξελίσσεται με τη ζωή της 20χρονης νιγηριανής Lovli, η οποία έφτασε στα Κατεχόμενα με την υπόσχεση φτηνής εκπαίδευσης και μελλοντικών ευκαιριών.

Η «φοιτήτρια» με το που έφτασε στα Κατεχόμενα έχασε τα χρήματα της σε έναν μεσάζοντα και στην συνέχεια υποχρεώθηκε να αναζητήσει εναλλακτικούς οικονομικούς πόρους για την επιβίωση της.

«Θα πρέπει τώρα να κερδίσει $1.000 το μήνα για να καλύψει όλα τα έξοδα της, συμπεριλαμβανομένων των τελών. Ωστόσο καταφέρνει να βρει εργασία σε χαμηλά αμειβόμενα θέσεις εργασίας, όπως ο καθαρισμός και το μαγείρεμα, και εργάζεται πολλές ώρες επτά ημέρες την εβδομάδα. Απολύτως τίποτα δεν έχει απομείνει για να βοηθήσει την οικογένειά της πίσω στο σπίτι, και δεν μπορεί να αγοράσει ένα εισιτήριο για την επιστροφή της στην Νιγηρία», προσθέτει το δημοσίευμα του BBC.

Η πορνεία και η τοκογλυφία

Το ρεπορτάζ εστιάζει στην σχέση του τομέα της τριτοβάθμιας παιδείας των Κατεχομένων με τους τοκογλύφους και την πορνεία, καθώς η Lovli, δεν είναι η μόνη που έχει πέσει θύμα των τοκογλύφων.

«Ένας πάστορας της Ζιμπάμπουε, ο οποίος προτιμά να παραμείνει ανώνυμος, λέει ότι πολλοί από τους μαθητές πέφτουν θύματα των τοκογλύφων. Όταν έρχεται η ώρα της εκδίκησης, τα πράγματα «μπορούν να χειροτερέψουν και η αστυνομία λέει ότι δεν μπορεί να παρέμβει», τονίζει ο πάστορας. Πολλές φοιτήτριες έχουν δηλώσει ότι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τα χρέη τους «με σεξουαλικές χάρες»», τονίζει το BBC.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ του BBC γίνεται αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στα Κατεχόμενα, όπως λ.χ. το ενδεχόμενο της μη αναγνώρισης των πτυχίων τους καθώς και σε απόψεις Τ/κ που εστιάζουν στον συγκεκριμένο κλάδο.

Πανεπιστήμια χωρίς διεθνή αναγνώριση

Ένα από τα «πανεπιστήμια» που έχει χάσει την πιστοποίησή του από την Τουρκία είναι το Akdeniz Karpaz, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Όπως σημειώνει το BBC, μέρος του ο συγκεκριμένου «πανεπιστημίου» ανήκει στον τούρκο βουλευτή και επιχειρηματία Ahmet Erbas, του οποίου η οικογένεια διαχειρίζεται επίσης τοπικό ξενοδοχείο και καζίνο και έχει μερίδιο στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύπου

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η απώλεια της διαπίστευσης σχετίζεται με το μέγεθος της πανεπιστημιούπολης παρά της ποιότητας διδασκαλίας, αλλά λέει ότι δεν έχει επηρεάσει την πρόσληψη αλλοδαπών φοιτητών που «δεν τους ενδιαφέρει».

Ο Τ/κ «Υπουργός» Εργασίας Zeki Celer ξεκίνησε μια καμπάνια στο Facebook που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ξένους φοιτητές και υπόσχεται προστασία για όσους καταγγέλλουν κατάχρηση.

Ωστόσο ο Πάστορας από την Ζιμπάμπουε προειδοποιεί «Εάν πρόκειται να στείλετε το παιδί σας εδώ, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σταθερό οικονομικό σχέδιο. Μην το στείλετε σκεπτόμενοι ότι θα πάει σε πιο πράσινο βοσκοτόπι».

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024