«Ομπρέλα προστασίας» στους δανειολήπτες κόκκινων δανείων έναντι ξένων funds που επιχειρούν να… βάλουν χέρι ακόμα και σε εφάπαξ συνταξιούχων, άνοιξε με απόφασή του το Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης.

Με δικαστική απόφαση  διατάχθηκε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από το οποίο εφοριακός είχε λάβει στεγαστικό δάνειο και το οποίο είχε πουλήσει σε fund του Λονδίνου, να  αποδεσμεύσει μέρος του εφάπαξ το οποίο είχε κατασχεθεί λόγω κόκκινου στεγαστικού δανείου.

Η εφοριακός είχε ήδη υπαχθεί στο καθεστώς του «νόμου Κατσέλη» (νόμος 3869/2010). Κατά τη συνταξιοδότησή της  σύμφωνα με ρήτρα της δανειακής σύμβασης που είχε υπογράψει, τα ¾ του εφάπαξ, έπρεπε να πάνε για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου.

Ωστόσο, η γυναίκα εκπροσωπούμενη από τη δικηγόρο Χρυσάνθη Ντέμου-Παππά προσέφυγε στα δικαστήρια και το Μάιο του 2018 με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης διατάχθηκε η αναστολή «κάθε πράξης εκτέλεσης επί της περιουσίας της», όπως διατάχθηκε και η «μη μεταβολή της περιουσίας της».

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης με ειρηνοδίκη τον Αργυρή Μπιχάκη κατέληξε στην απόφαση περί αποδέσμευσης του μέρους του εφάπαξ της πρώην πλέον εφοριακού, καθώς εκτίμησε ότι η αίτηση της θα ευδοκιμήσει «λόγω της ανυπαίτιας περιέλευσης της σε αδυναμία πληρωμής, η οποία οφείλεται στην μείωση των μισθών της, αλλά και των συντάξεων σε σχέση με τις προσδοκόμενες λόγω πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και προς εκπλήρωση του σκοπού των ενδίκων ρυθμίσεων απαιτείται η διατήρηση της υπάρχουσας περιουσίας της, ώστε χρησιμοποιηθεί ως βάσης για την ρύθμιση των χρεών της και την απαλλαγή της από αυτά».

Και συνεχίζει η δικαστική απόφαση: «Δέον να απαγορευτεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η παρακράτηση από τη σύνταξή της δημοσίας υπαλλήλου οποιουδήποτε ποσού για την εξυπηρέτηση του δανείου που τις έχει χορηγηθεί, όπως και η δέσμευση του εφάπαξ βοηθήματος, το οποίο πρέπει να διατεθεί κατά την οριστική ρύθμιση από το δικαστήριο για την ικανοποίηση του πιστωτής της, απαγορευμένης της διαχείρισης και διάθεσης από την ίδια την υπάλληλο».

Γράψτε το σχόλιο σας