Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Κίνας για συνοριακά ζητήματα

Νέα ένταση στις σχέσεις Ινδίας – Κίνας για συνοριακά ζητήματα

Με αφορμή την επίσκεψη του ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στο Αρουνάτσαλ Πραντές

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε χθες, Σάββατο, την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στο διαφιλονικούμενο συνοριακό κρατίδιο Αρουνάτσαλ Πραντές (βορειοανατολικά), τονίζοντας ότι «εναντιώνεται αποφασιστικά» σε τέτοιου είδους ενέργειες από μέρους της ινδικής πολιτικής ηγεσίας.

Η επίσκεψη του Μόντι εντασσόταν σε μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων, καθώς το ινδουιστικό, εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα εντείνει την εκστρατεία του ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ινδία το Μάιο.

«Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το λεγόμενο «Αρουνάτσαλ Πραντές» και εναντιώνεται αποφασιστικά στην επίσκεψη του ινδού ηγέτη στο ανατολικό τμήμα των σινοϊνδικών συνόρων» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνγίνγκ.

Παρ’ όλες τις πρόσφατες προσπάθειες να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, η διένεξη για τμήματα της ορεινής μεθορίου της Ινδίας με την Κίνα —η διαφορά οδήγησε τα δύο ασιατικά κράτη σε πόλεμο το 1962— και ειδικά τα εδάφη που το Πεκίνο θεωρεί πως αποτελούν μέρος του νότιου Θιβέτ, παραμένει λεπτό ζήτημα.

Η κινεζική διπλωματία «προτρέπει την ινδική πλευρά» να επιδιώξει τη βελτίωση «των διμερών σχέσεων συνολικά», να «σεβαστεί τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της Κίνας» και να «απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που επιτείνουν τις διενέξεις και περιπλέκουν το συνοριακό ζήτημα» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ.

Ανταπαντώντας, το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Αρουνάτσαλ Πραντές αποτελεί «αναπόσπαστο και αναπαλλοτρίωτο τμήμα της Ινδίας».

«Οι ηγέτες της Ινδίας επισκέπτονται το Αρουνάτσαλ Πραντές από καιρό σε καιρό, όπως ακριβώς και άλλες περιοχές της Ινδίας. Αυτή η πάγια θέση έχει μεταφερθεί επανειλημμένα στην κινεζική πλευρά» σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Νέο Δελχί.

Ινδία και Κίνα αποπειράθηκαν τα τελευταία χρόνια να ανοικοδομήσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσά τους, έπειτα από τη δίμηνη ένταση στα σύνορά τους, δυτικά του Μπουτάν, στα Ιμαλάια, το 2017, η οποία παραλίγο να οδηγήσει τα δύο κράτη —που διαθέτουν πυρηνικά όπλα— σε ένοπλη σύρραξη.

Ο Μόντι και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκαν αρκετές φορές πέρσι, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο πλευρών να συνάψουν μια συμφωνία για το εμπόριο.

Όμως, η πρόοδος για πολλούς ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους ινδικών εμπορικών επιμελητηρίων έρχεται αργά.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024