Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλχημείες για τη διάσωση του προέδρου Καμμένου και των διαλυμένων ΑΝΕΛ

Αλχημείες για τη διάσωση του προέδρου Καμμένου και των διαλυμένων ΑΝΕΛ

Μπορεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να κατέληξε σε αρνητικό για τους ΑΝΕΛ πόρισμα, ωστόσο ο Πάνος Καμμένος δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Σύμφωνα τουλάχιστον με τον Νίκο Βούτση, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις επιθυμίες του Αλέξη Τσίπρα, υπάρχουν λύσεις ώστε να μην μείνει πρόεδρος χωρίς ΚΟ ο τέως συγκυβερνήτης.

Μπορεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να κατέληξε σε αρνητικό για τους ΑΝΕΛ πόρισμα, ωστόσο ο Πάνος Καμμένος δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Σύμφωνα τουλάχιστον με τον Νίκο Βούτση, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις επιθυμίες του Αλέξη Τσίπρα, υπάρχουν λύσεις ώστε να μην μείνει πρόεδρος χωρίς ΚΟ ο τέως συγκυβερνήτης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής προχώρησε στη δήλωση – χρησμό: «Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτο τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο. Θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση».

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί την ώρα που λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τους ΑΝΕΛ είναι αρνητική. Έτσι, μετά και την αναμενόμενη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τον Πάνο Καμμένο αύριο, ουσιαστικά και τυπικά δεν θα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει η ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Επιστημονικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ορθότητα του άρθρου 15, παρ. 2, το οποίο ορίζει ότι για να υπάρχει μια ΚΟ με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των πέντε βουλευτών, πρέπει όλοι τους να έχουν εκλεγεί με το ίδιο ψηφοδέλτιο. Πράγμα που δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση καθώς ο Αριστείδης Φωκάς προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων.

Ο Πάνος Καμμένος έχει προαναγγείλει για αύριο τη διαγραφή Παπαχριστόπουλου, ο οποίος αφού ψηφίσει το Πρωτόκολλο Εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έχει πει ότι θα παραδώσει την έδρα του, κάτι που μένει να φανεί.

Σε αυτή την περίπτωση την έδρα καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος δεν έχει καμία σχέση πλέον με τους ΑΝΕΛ, και άρα δεν αναμένεται να παραδώσει την έδρα του για να την καταλάβει η επόμενη επιλαχούσα υποψήφια των ΑΝΕΛ, Ελένη Σκλαβενίτη, ώστε να διασωθεί η ΚΟ και ο Πάνος Καμμένος.

Σενάρια διάσωσης

Κατόπιν της δήλωσης – χρησμού του Νίκου Βούτση, ωστόσο, έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ ακόμη και χωρίς τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Ένα από τα ενδεχόμενα είναι η επιστροφή κάποιου ή κάποιων από τους βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ αλλά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να παραιτηθεί πρόωρα και να «επιστρέψει» την έδρα του στους ΑΝΕΛ ο Νίκος Νικολόπουλος, δεδομένου ότι σχεδιάζει να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Πάτρας.

Μάλιστα, την ανακοίνωση για την υποψηφιότητά του έχει προγραμματίσει να την κάνει την ερχόμενη Δευτέρα. Για το σκοπό αυτό ο βουλευτής Αχαΐας έχει δημοσιοποιήσει και σποτάκι με σύνθημα «Κάτι νέο γεννιέται».

Στην περίπτωση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου που συνηθίζει τις κωλοτούμπες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, βέβαια και το ενδεχόμενο να μην διαγραφεί καν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Και γιατί άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία για το Πρωτόκολλο; Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα αρκούσε απλώς να περιμένει «για να δει» αν ο Παπαχριστόπουλος όντως θα εμφανιστεί στην Βουλή για να ψηφίσει υπέρ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. Έτσι, θα του δοθεί η δυνατότητα να μιλήσει ως αρχηγός ΚΟ στη διάρκεια της συζήτησης, εφόσον η κοινοβουλευτική δύναμη των ΑΝΕΛ θα συνεχίζει να αριθμεί 5 μέλη. Στο «ακραίο», δε, σενάριο που ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν εμφανιστεί καν στη Βουλή -επειδή χάλασε το αυτοκίνητό του, για παράδειγμα- και δεν ψηφίσει, ο Πάνος Καμμένος δεν έχει κανένα λόγο να τον διαγράψει και να διαλύσει την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Αφού ο πολύτιμος βουλευτής του θα έχει πράξει αυτό που όφειλε: να μην ψηφίσει την «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» κλπ κλπ…

Υπενθυμίζεται ότι ήταν με παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Παπαχριστόπουλος δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Βουλής του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του για να ψηφίσει το Πρωτόκολλο. Αλλά είναι γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε από 153 βουλευτές, που σημαίνει ότι μία ψήφος λιγότερη δεν θα δημιουργούσε ουσιαστικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Σε ερώτηση αν θα ξαναζητήσει από τον βουλευτή να μην παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία για το Πρωτόκολλο, ο Νίκος Βούτσης ανέφερε απόψε ότι «τελευταία συμβουλή δόθηκε εκείνη την ημέρα, αύριο θα αποφασίσει μόνος του. Και την προηγούμενη φορά μόνος του αποφάσισε, απλά εγώ του έθεσα υπόψιν του όλα τα δεδομένα. Καλά έκανε και δεν παραιτήθηκε. Είχα πει ότι υπάρχει το χρονικό διάστημα να θεραπευτούν τα πράγματα».

Από τα παραπάνω ευλόγως εξάγεται το συμπέρασμα ότι λύσεις υπάρχουν για να μην διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ και να διατηρήσει τα προνόμιά του ο Πάνος Καμμένος. Και με ασφάλεια θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι και σχεδιασμός υπάρχει και με τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα προχωρά. Αλλωστε, ο τέως συγκυβερνήτης έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να στηρίξει τον πρωθυπουργό ακόμη και μετά το πολιτικό τους διαζύγιο, «παραχωρώντας» ακόμη και βουλευτές.

Ως εκ τούτου, η «έκρηξη» του Πάνου Καμμένου στο twitter μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν για το αρνητικό πόρισμα του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και εν όψει της ψήφισης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ μπορεί να χαρακτηριστεί αστεία.

Ξεσπάθωσε ο «ψευτομακεδονομάχος»

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Καμμένος αναφέρει μέσω twitter : «Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με Εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων.»

Πρόκειται για ένα από τα γνωστά παραληρήματα του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο οποίος μεταμφιέστηκε και πάλι σε «Μακεδονομάχο» την παραμονή της έγκρισης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ενός τυπικού κειμένου η ύπαρξη του οποίου προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν στην κυβέρνηση σιωπούσε γιατί ο εταίρος του Αλέξης Τσίπρας τού είχε υποσχεθεί ότι δεν θα έρθει τίποτα προς ψήφιση πριν από τις εκλογές. Και γι’ αυτό ο Πάνος Καμμένος δεν έκανε καμία ουσιαστική κίνηση να μπλοκάρει τη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ όταν πραγματικά έπαιρνε σάρκα και οστά και απέρριψε την πρόταση μομφής της ΝΔ το καλοκαίρι.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που «καίει» τον Πάνο Καμμένο δεν είναι το Μακεδονικό, αλλά το γεγονός ότι κινδυνεύει με διάλυση η Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Γιαυτό και στέλνει τα μηνύματά του στους «αχάριστους αποστάτες», που τον έχουν φέρει στη δυσχερή θέση να πιέζει -ακόμη και να απειλεί- τον Αλέξη Τσίπρα.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, όμως. Την Παρασκευή η εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΚΟ των ΑΝΕΛ και τα προνόμια του Πάνου Καμμένου θα ξεκαθαρίσει. Και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ξεδίπλωμα του σχεδιασμού Τσίπρα – Βούτση – Καμμένου και κατά πόσο αυτός θα αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, όπως τα πρόσφατα περιστατικά θεσμικής εκτροπής που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες επίσης για χάρη του προέδρου των ΑΝΕΛ αλλά και για την επιβίωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας – κουρελού.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024