Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Φρενάρουν τα «κόκκινα» δάνεια την ανάκαμψη στην Ελλάδα

Bloomberg: Φρενάρουν τα «κόκκινα» δάνεια την ανάκαμψη στην Ελλάδα

Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων στη χώρα μας η κληρονομιά της οικονομικής κρίσης και τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, επισημαίνει το Bloomberg

Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων στη χώρα μας η κληρονομιά της οικονομικής κρίσης και τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, επισημαίνει το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, οι επενδυτές που ειδικεύονται στην αγορά πολυετών δημοσίων χρεών με έκπτωση συγκεντρώνονται στην Αθήνα για να ακούσουν εάν υπάρχει κάτι που να αξίζει στα συντρίμμια που έχουν απομείνει από μία από τις πιο οξείες οικονομικές κρίσεις που θυμόμαστε.

Με αφορμή τη διεξαγωγή σήμερα στην Αθήνα συνεδρίου για τα ελληνικά και τα κυπριακά NPL το πρακτορείο σημειώνει ότι οι διεθνείς επενδυτές που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων σε έκπτωση είναι καλοδεχούμενοι καθώς «ο ρόλος τους κρίνεται σημαντικός στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την αναζωογόνηση του τραπεζικού συστήματος, που λυγίζει υπό το βάρος των κόκκινων δανείων με αποτέλεσμα να στερούνται εταιρείες τα αναγκαία κεφάλαια».

Τα στελέχη έχουν κεντρική θέση στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να αναζωογονήσουν ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο παραμένει σημαδεμένο από το κακό χρέος με τις επιχειρήσεις να αναζητούν τρόπους ανεύρεσης των πολύ αναγκαίων για τη λειτουργία τους κεφαλαίων.

Ακόμα και με την οικονομία να οδεύει για το τρίτο έτος ανάπτυξης, ο δανεισμός από τις ελληνικές τράπεζες προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σημειώνει πτώση και υποχώρησε 1,4% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαιρετική τεχνογνωσία, ισχυρές επιχειρηματικές προτάσεις και έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ή λιγότερο, είναι σε μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση», αναφέρει ο Πέτρος Δούκας, πρόεδρος της Capital Partners SA και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την παροχή των κεφαλαίων είναι η  κληρονομία της κρίσης χρέους που ανάγκασε την Ελλάδα να ζητήσει προγράμματα στήριξης. Οι δανειολήπτες υπολείπονται των πληρωμών σε σχεδόν το μισό χρέος προς τις ελληνικές τράπεζες.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν επισφαλή δάνεια 88,6 δισ. ευρώ τα οποία επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή εικόνας: bloomberg.com

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να περιορίζουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και πούλησαν 12,5 δισ. ευρώ με εξυπηρετούμενης έκθεσης σε επενδυτές το 2018, σύμφωνα με έκθεση της Evercore.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και θέλει οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων να ανεβάσουν ταχύτητα.

Μια πρόταση που εξετάζεται αυτή την περίοδο από τις ρυθμιστικές αρχές είναι ένα μοντέλο στα ιταλικά πρότυπα όπου το χρέος θα μεταφέρεται σε οχήματα ειδικού σκοπού τα οποία στη συνέχεια θα πωλούν ομόλογα σε επενδυτές. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις της κυβέρνησης για τα πιο ασφαλή μερίδια του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει το πράσινο φως για το σχέδιο από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας δουλεύει στο δικό της σχέδιο για την αναμόρφωση του χρέους και την πώληση της έκθεσης σε επενδυτές.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να πεισθούν να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Πηγή εικόνας: bloomberg.com

Στο πλαίσιο αυτό οι έλληνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τραπεζίτες θα εστιάσουν την προσοχή τους στη διάθεση των επενδυτών που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο στην Αθήνα.

Από την πλευρά τους οι επενδυτές θα αναζητήσουν εγγυήσεις ότι το ελληνικό χρέος αποτελεί μια αγορά στην οποία αξίζει να επενδύσουν.

«Η μείωση των επισφαλών δανείων καταλήγει σε δύο στοιχεία», αναφέρει ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, chief risk officer της Attica Bank, η οποία τον Ιούλιο του 2017 τιτλοποίησε ένα πακέτο 1,3 δισ. ευρώ ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Πρώτα, μια λειτουργική αγορά εξυπηρέτησης και δεύτερον ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον».

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024