Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΣΕΑΑ προτείνει κίνητρα για τη διάδοση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Ο ΣΕΑΑ προτείνει κίνητρα για τη διάδοση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Μεταξύ των «εφικτών», όπως τα χαρακτηρίζει κινήτρων, και ήδη εφαρμοσμένων σε άλλες χώρες την Ε.Ε. που προτείνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου, τα οποία θα καταστήσουν ευκολότερη την στροφή των αγοραστών προς τα αυτοκίνητα εναλλακτικών τεχνολογιών, συγκαταλέγεται επιδότηση 3.000 ευρώ για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και 1.500 ευρώ για τα plug-in υβριδικά

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου, παρουσιάζει τις προτάσεις του και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν, για την προώθηση και τη διάδοση των αυτοκινήτων με εναλλακτικής τεχνολογίας κινητήρια σύνολα στην χώρα μας, με φόντο τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο από την πλευρά των κρατικών φορέων και αρχών όσο και της ανάλογης προσπάθειας που καταβάλλεται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε επίπεδο τεχνολογιών, για την μείωση των εκπομπών ρύπων.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΑΑ:

«Σε μία εποχή όπου ο πλανήτης είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, η ανθρωπότητα καλείται να λάβει μέτρα για την προστασία του. Η αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμια κλίμακα καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες να εντοπίσει λύσεις για οχήματα με πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων και στρέφεται αποφασιστικά στην ηλεκτροκίνηση.

Τα διαφορετικά είδη ηλεκτροκίνητων οχημάτων δίνουν ευχέρεια επιλογών στο αγοραστικό κοινό. Διαχωρίζονται στις κύριες κατηγορίες των αμιγώς ηλεκτροκίνητων (BEVs) και των επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων, που είναι εξοπλισμένα με μπαταρία επαναφορτιζόμενη για ημερήσια χρήση, αλλά και με κινητήρα καυσίμου (PHEVs) για μακρύτερες διαδρομές.

Γνωρίζοντας τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα μας, όπως και τα ιδιαίτερα επιβαρυμένα από ρύπανση αστικά κέντρα, ο ΣΕΑΑ προτείνει μία σειρά εφικτών οικονομικών και κυκλοφοριακών κινήτρων για τη διευκόλυνση στην απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Οικονομικά κίνητρα:

• Επιδότηση 3.000€ για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα /range extender.
• Επιδότηση 1.500€ για τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα.
• Προσαύξηση κατά 50% των εξόδων που εκπίπτουν στις επιχειρήσεις από την χρήση επαναφορτιζόμενων οχημάτων.
• Εξαίρεση από τη φορολογία παροχής σε είδος για τους εταιρικούς χρήστες επαναφορτιζόμενων οχημάτων.

Κυκλοφοριακά κίνητρα:

• Προνομιακή, δωρεάν στάθμευση σε δημόσιους χώρους.
• Υποχρέωση παροχής προνομιακών, δωρεάν θέσεων στα parking μεγάλων εμπορικών καταστημάτων (πχ. super markets, malls κλπ).
• Ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τους οδηγούς ηλεκτρικών επαναφορτιζόμενων οχημάτων.

• Ειδικά μέτρα για τα ταξί όπως:
-Επαρκής επιδότηση για την απόκτηση ενός επαναφορτιζόμενου ηλεκτρικού ταξί.
-Προνομιακοί χώροι αναμονής («πιάτσες») για τους ιδιοκτήτες /οδηγούς επαναφορτιζόμενων ταξί».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλά από τα παραπάνω κίνητρα, εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Νορβηγία, όπου, ήδη από το 2017, το ήμισυ των αυτοκίνητων που πωλούνται εφοδιάζονται με εναλλακτικής τεχνολογίας κινητήρια σύνολα, οι ιδιοκτήτες plug-in ή αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων απολαμβάνουν πληθώρα προνομίων μεταξύ των οποίων η πλήρης απαλλαγή από οποιαδήποτε φορολογία που αφορά τα οχήματα, η δωρεάν διέλευση από διόδια, η ελεύθερη στάθμευση σε δημόσια πάρκινγκ, η δωρεάν φόρτιση ή ακόμα και δωρεάν εισιτήρια για τα φέρι μποτ προς το νησιωτικό σύμπλεγμα Svalbard.

Παράλληλα, η χώρα του σκανδιναβικού βορρά η οποία για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρείται παράδεισος για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, διατηρεί ένα ιδιαιτέρως εκτεταμένο δίκτυο σταθμών φόρτισης το οποίο επεκτείνεται συνεχώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Όσλο η ετήσια επένδυση για την δημιουργία νέων σταθμών φόρτισης ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024