Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ιταλία «για διαβουλεύσεις», μετά τη συνάντηση του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, προχθές, με τα «κίτρινα γιλέκα».

Σε ανακοινωθέν της, η γαλλική κυβέρνηση τονίζει ότι «εδώ και μήνες γίνεται στόχος αβάσιμων επιθέσεων και κατηγοριών από μέρους της Ιταλίας, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, απάντησε ότι είναι έτοιμος για διάλογο και να συναντήσει τον πρόεδρο Μακρόν, «υπό τον όρο, όμως, το Παρίσι να ακούσει τα αιτήματα της Ρώμης». «Δεν θέλουμε να τσακωθούμε με κανέναν, δεν μας ενδιαφέρουν οι εριστικές προσεγγίσεις», συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια στάση στη Γαλλία και συναντήθηκε με το ηγετικό στέλεχος των «κίτρινων γιλέκων» Κριστόφ Σαλενσόν και υποψηφίους της αντικυβερνητικού κινήματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Ο άνεμος της αλλαγής πέρασε τις Άλπεις» έγραψε στη λεζάντα φωτογραφίας που ανέβασε στο Twitter από τη συνάντηση.

«Πυρά» από το γαλλικό ΥΠΕΞ

Σφοδρή αντίδραση επιφύλαξε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στη συνάντηση, με το Παρίσι να κατηγορεί τον ιταλό υπουργό για υπονόμευση των σχέσεων των δύο ευρωπαίων γειτόνων.

«Αυτή η νέα πρόκληση είναι απαράδεκτη μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ κατά την ημερήσια ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ο κος Ντι Μάιο, που φέρει κυβερνητικές ευθύνες, πρέπει να φροντίζει να μην υπονομεύει, μέσα από τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες ανάμιξης, τις διμερείς μας σχέσεις, για το κοινό συμφέρον Γαλλίας και Ιταλίας».

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Ντι Μάιο

Απάντηση στο ανακοινωθέν της γαλλικής κυβέρνησης εξέδωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων.

«Ο γαλλικός λαός είναι φίλος και σύμμαχός μας. Ο πρόεδρος Μακρόν επιτέθηκε επανειλημμένα κατά της ιταλικής κυβέρνησης, για πολιτικούς λόγους, ενόψει των Ευρωεκλογών», τόνισε ο Ντι Μάιο. «Αυτό δεν επηρέασε ποτέ και ούτε θα επηρεάσει το αίσθημα φιλίας που ενώνει τις δυο χώρες μας», σημειώνει ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων υπογραμμίζει: «Σε θέματα, όπως του μεταναστευτικού, η συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση είναι πάντα η ευρύτατη και είμαστε διατεθειμένοι να πραγματοποιηθούν συναντήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, για να βρεθούν λύσεις».

Γράψτε το σχόλιό σας