Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όρισε υποψήφιο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις, τον Ντέιβιντ Μαλπάς.

Η υποψηφιότητα Μαλπάς θα τεθεί σε ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας και ενδέχεται να συναντήσει αντίπαλες υποψηφιότητες από τα 188 κράτη μέλη της ΠΤ.

Πιστός στον Τραμπ και επικριτής των πολυμερών οργανισμών, ο Μαλπάς έχει δεσμευτεί να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις «υπέρ της ανάπτυξης» στο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ο Μάλπας πρόκειται από τους πλέον σφοδρούς επικριτές της Τράπεζας, για την ηγεσία της. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που σήμερα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των διεθνών υποθέσεων στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, έχει χαρακτηρίσει την τράπεζα ως κομμάτι ενός «γιγαντιαίου παζλ» από διεθνούς οργανισμούς, που δημιουργούν «βουνά χρέους, χωρίς να λύνουν προβλήματα».

Ο υποψήφιος του Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στις μεγάλες γραφειοκρατικές δομές με χαλαρές δομές λογοδοσίας, αλλά και τις έντονες επιφυλάξεις τους για τις αυξανόμενες κινεζικές φιλοδοξίες στο διεθνές στερέωμα.

Έχει μάλιστα παρουσιάσει ως απειλή την κινεζική πρωτοβουλία Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος και θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα διαθέτει ταμείο, που συνεργάζετα σε κινεζικά projects.

Ο άγραφος κανόνας θέλει στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας να τοποθετείται Αμερικανός και τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναλαμβάνει κάποιος Ευρωπαίος ή κάποια Ευρωπαία. Αυτή η κατανομή ρόλων όμως αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια έντονα από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο αποχωρήσας πρόεδρος, ο Νοτιοκορεάτης Τζιμ Γιονγκ Κιμ, είχε αντιμετωπίσει αντίπαλες υποψηφιότητες από την Κολομβία και την Νιγηρία το 2012.

Ο 59χρονος Κιμ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για έξι χρόνια, ανακοίνωσε τελείως απροσδόκητα στις αρχές του χρόνου την παραίτησή του.